Aláírta Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője a két szervezet közötti választási megállapodást kedden Budapesten.

Az augusztus végén megkötött és most szentesített egyezség szerint a felek külön listán indulnak a 2014-es parlamenti választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak. 75 körzetben az MSZP, 31-ben az Együtt-PM nevezi meg, hogy ki indul.

Ha a baloldal győz a választáson, az lesz a miniszterelnök, akinek a pártja több listás szavazatot szerzett.

Megállapodott az MSZP és Bajnai

Az A38 hajón tartott rendezvényen Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is a kormányváltó szövetség létrejötteként értékelte a megállapodást.

Bajnai Gordon azt mondta: a szövetség megoldást kínál Magyarország válságára, a rossz kormányzásra, van megoldási tervük a munkanélküliségre, az elszegényedésre és az elvándorlásra is.

Hozzátette: a megállapodás kikerüli az új választási rendszer csapdáját, garancia arra, hogy egyetlen kormányváltó szavazat sem veszik el jövőre.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: nem hatalomtechnikai alkut, hanem programalapú egyezséget kötöttek, és az MSZP választási programjának is része a két párt közötti közpolitikai megállapodás.

A szocialista pártelnök kiemelte, közös jelöltként tekintenek az egyéni körzetekben elindulókra, a szocialista kampánycsapatok az Együtt-PM jelöltjeiért is ugyanolyan erőbedobással dolgoznak majd.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta, a szövetségi tárgyalások nem egy párttal kezdődtek, de "eggyel értek véget".

A szövetségkötés lezárult, nem történt olyan esemény, amely miatt a résztvevők körét bővíteni kellene – közölte.

A két pártvezetőt szembesítették azzal, hogy az MSZP képviselői igennel, a PM-hez tartozó függetlenek viszont nemmel szavaztak az újabb, 11,1 százalékos rezsicsökkentésre.

Bajnai Gordon elmondta: nincs véleménykülönbség a két párt között, a szocialisták szavazata annak szólt, hogy támogatják a megélhetési költségek csökkentését, míg a Párbeszéd Magyarországért képviselői azt jelezték, hogy a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés fenntarthatatlan, igazságtalan és választási célokat szolgál, ezért másképp kell csinálni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mátmar
Megállapodás van, de összefogás nincs.
Tootsy
@lajospapa: Dragam, ettol a mondatodtol felall a (nemletezo) szor a hatamon,... Sajnos, ezt annyira el tudom kepzelni, hogy az borzaszto... Mit lehet ezellen tenni?
Mangu
A lényeg, ami felett mindenki elsiklik -"ha a baloldal győz"-, hát, erre én csak annyit tudok mondani a jelenlegi helyzet ismeretében : ha-ha-ha...
Lásd a folyamatos keresztbeverések az ellenzék oldalán (egység helyett aprófa gyártás).
Mangu
@Tootsy: Nem az a pár tizezer "külföldi" X a lényeg, hanem az a több százezer X, ami a közömbösök (nem szavazok) miatt fog hiányozni.
lajospapa
@Tootsy: Alig valamit. Talán ha sokan elmennek szavazni. Egyébként a külhoniak szavazásának megengedése jóvá tehetetlen kárt okoz az anyaország és elszakítottak kapcsolatában, ha a választás eredménye egy kicsit is úgy látszik, hogy rajtuk múlt. A vesztes fél hogyan fogja látni a szeretett székely vagy délvidéki testvért? Megbocsáthatatlan bűn ilyen helyzetbe hozni azt akinek tulajdonképpen semmi köze a mi dolgunkhoz.
tivoli
Tőlem aztán állapodhatnak is, meg nem is, nem érdekel. Ha előtte nem érdekelte őket, hogy mit szólok hozzá, nuku szavazat!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.