A kormány megkezdte a tárgyalásokat a minimálbérről, amely a választás évében meg fogja haladni a 100 ezer forintot – mondta a foglalkoztatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

Czomba Sándor hozzátette: a bértárgyalások – amelyeket a munkáltatókkal és a munkavállalókkal folytatnak – legkésőbb december elejéig lezárulnak.

Közlése szerint a legutóbbi tárgyaláson a munkáltatói oldal jelezte, az infláció követésével megegyező, azaz 2,4 százalékos minimálbér-emelést tartana reálisnak. A munkavállalói oldal egységesen 5,4 százalékos reálkereset-növekedést szeretne elérni, mivel a jövő évi 2,4 százalékos várható inflációhoz és a 2 százalékos GDP-növekedéshez még egy százalékot tettek hozzá – mondta.

A két szám – a 2,4 százalék és az 5,4 százalék – van jelen pillanatban az asztalon, de ez még mozdulhat bármelyik irányba – fogalmazott az államtitkár. "Nagy bizonyossággal merem állítani, hogy 2014-ben a minimálbér a 100 ezer forintot meg fogja haladni" – mondta Czomba Sándor. Hozzátette: ezzel teljesül a kormánynak az a vállalása, hogy a ciklus végére a minimálbér meg fogja haladni a 100 ezer forintot.

A jogszabály szerint a mindenkori kormány állapítja meg a minimálbért, azonban a korábbi évekhez hasonlóan az a törekvés, hogy ez a munkaadókkal és a munkavállalókkal karöltve, konzultatív fórum keretében szülessen meg a 2014-es évre is – mondta.

A kormányzati oldal részéről a reál szinten tartást, mint kiindulási alapot elfogadhatónak tartják, a három oldal most sokkal közelebb van egymáshoz, mint tavaly – hangsúlyozta Czomba Sándor, aki jó esélyét látja annak, hogy a megállapodásig akár november végéig is eljutnak.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Hajaj 2300 forinttal emelik a minimálbért az már BRUTTÓ 100.300 forint ezért már érdemes visszajönni az országba és maradni is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Hajaj 2300 forinttal emelik a minimálbért az már BRUTTÓ 100.300 forint ezért már érdemes visszajönni az országba és maradni is...
dömdödöm
@rokker33: persze minibár bért emelgetik de munkahely az meg nincs :-(
rokker33
@dömdödöm: Miért írsz ilyeneket!Ott a sok közmunka bruttó 74.500 forintért arra bárki jelentkezhet persze megélni nem fog belőle,de az nem számít csak a statisztika javuljon!Ezekkel a nevetséges emelésekkel az embereket nem segítik ki a 16% adó több ezreket vett el a kiskeresetű emberektől aki 300.000 felett keres annak meg emelkedett több 10.000 forinttal!Ezt a 2,5 % emelést viktor nyugodtan elköltheti gyógyszerra nem hiszem,hogy az emberek előrébb lesznek ilyen árak mellett!!
dömdödöm
@rokker33: a közmunkát azért találta ki a fidesz hogy mukakeresési járulék mellett ne hogy elmenjen a "paraszt" feketén dolgozni mert akkor jól jár és amíg tart a segély nehogy már össze tudja magát kapni egy kicsit anyagilag . Szóval ki van ez találva nehogy jól érezd magad . A budapesti vidámparkot is azért záratta be 175 év működés után mert te itt mint Magyar állampolgár ne vidámkodjál ,ne vidámkodjál mert baj lesz :-(
lovacka
Akkor engem még idén kirúgnak. Köszi, Viktor!
hallgatag
...Magyarország jobban teljesít !!! ( igy választások elött )
Aztán : - Bocsika, tévedtünk !!!
hallgatag
ugy olvastam, hogy a minimálnyugdij lesz 100 ezer...
radios45
@dömdödöm: ilyen hogy munkaker.i járulék nincs, nem is volt soha, álláskeresési járadék létezik, amit csak 350ledolgozott nap után kaphat a munkanélküli, de csak rövid idejig.
A ledolgozott napok számát elosszák 10-el, és az összeg nem haladhatja meg a min.bér nettoját.
A fideSS közmunkát azért találták ki, hogy teljes létbizonytalanságban, kordában tartsák az elesett, munkanélkülivé vált emberek ezreit, százezreit.
úgy idomitják őket mint a kutyákat szokták, fusizni maszekolni meg nem tudsz, mert reggel 7h-től du 2-3h.ig dolgozik, azután pedig sötétedik, nem marad rá idő.
radios45
ja meg azért terjesztik ki,100-150ezer emberre, hogy javuljon a foglalkoztatottság papíron, és az uniós elvárásoknak is meg akarnak felelni, statisztika kozmetikázás.stb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.