Készen áll az ellenzéki tárgyalások folytatására a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártelnök ennek érdekében tárgyalást ajánl Bajnai Gordonnak, nyílt levelében azonban azt is jelzi: szerinte nem vezetnek sehová azok a feltételek, amelyeket az Együtt-PM szövetság vezetője támasztott a DK bevonásához.

Bajnai Gordon kedden az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: ahhoz, hogy a DK az MSZP és az Együtt-PM közötti választási megállapodás része lehessen, helyre kell állítani a bizalmat, amely az október 23-ai ellenzéki demonstráció előtt kötött egyezség felrúgása miatt ingott meg. Egyúttal közölte: csak olyan párttal fognak össze, amelynek célja az Orbán-kormány 2014-es leváltása, nem a túlélés, a parlamentbe kerülés.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon közzé tett levelében azt írta: az október 23-ai demonstrációval kapcsolatos vita nem vezet sehová. "Az elmúlt hetekben kiderült, hogy mást gondolunk a Műegyetem előtt történtekről. Gyanítom, nem fogod megváltoztatni eddig hangoztatott véleményedet, mi tagadás, én sem kecsegtethetlek ezzel. (...) El kell döntenünk, hogy mi a fontosabb, jogos vagy vitatható múltbeli sérelmeink, vagy az Orbán legyőzése érdekében kiszélesített demokratikus ellenzéki összefogás?" – olvasható.

Bajnai Gordon másik feltételét burkolt vádnak nevezte a DK elnöke. Véleménye szerint az Együtt-PM vezetője valamiféle megfoghatatlan bizonyítékot vár arra, hogy a DK bizonyítsa, érdemes az együttműködésre.

"És mondd, mi a mérce? Az, hogy elfogadjuk az MSZP-vel kötött megállapodásotokat? Ez lenne a kormányváltást őszintén akarók igazi próbatétele? Ugye nem azt akarod mondani, hogy akinek nem elég az MSZP-Együtt-PM-megállapodás, aki ennél többet szeretne, az nem akarja leváltani Orbánt?" – címezte Bajnai Gordonnak, megjegyezve: sem a szocialistáknak, sem az Együtt-PM-nek nincs több joga a választók felhatalmazásért küzdeni, mint a DK-nak.

Gyurcsány Ferenc azt írta: pártjának egyetlen különleges feltétele sincs. "Indulunk a választásokon, képviseljük politikánkat, szavazóinkat. Ugyanakkor ismerve a jelenlegi választási rendszert, együtt kell működjünk. Mi erre előfeltétel nélkül méltányos módon, arányos képviselettel bármikor készen állunk. Akár holnap is. (...) Ha úgy gondolod, igyunk meg egy kávét, vagy egy pohár bort" – olvasható a levélben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.