Több zöldség, gyümölcs, kevesebb zsír és só. Se rántott hús, se csokis piskóta. Eljött a menzaforradalom ideje.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
össze fognak esni a kölkök a suliban ,főleg utána már amelyik sportol ,és így akarnak ezek sportnemzetet építeni ahoz kéne a kalória vagy tévedek ? :-(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dömdödöm
össze fognak esni a kölkök a suliban ,főleg utána már amelyik sportol ,és így akarnak ezek sportnemzetet építeni ahoz kéne a kalória vagy tévedek ? :-(
soljanka
Mert a túrós derelye sokkal egészségesebb, mint a rántott hús... :)
Kenyéren és vízen tartanám két hónapig, aki ezeket a marhaságokat kitalálja.
tavaszi
externista voltam a gimiben 1964-ben (anyám egyedül nevelt,és olcsóbb volt ha a gimibe fizet elő, reggelire ebédre vacsorára)egy menü sor emlékeinből: reggeli 3dl fekete kávé cukrosan 1 szelet vajs, 1 szelet zsíros kenyér----ebéd : paradicsom leves , borsos tokány, 1 szelet lekváros tekercs,-----vacsora : páros debreceni, tea "rogyásig"(isteni finom volt...planta)...sportoltam keményen ---azt tudom naponta anno 2-szer ettem húst. mindenki döntse el. jól laktam-e a fenti menüből.(igaz nem volt semmi tudományoskodás ---molekuláris összetevő-elemző ökörködés de mégcsak kaloria szót sem használta senki sem. -----egy biztos a zöldborsó levestől, derelyétől, almától, nem biztos hogy birtam volna az edzéseket------de lehet a mai nagyrészt tornábol felmentett vékonyka görbehátú srácoknak ez bőven elég...én éhenhaltam volna...azt tudom.
m.macskosz
Mi mindig mindenben átesünk a ló túloldalára. :(
A jó minőségű húsból jól elkészített "rántott hús"biztosan egészségesebb,
mint a tejet sosem látott túróval ízesített derelye.
(A túrós derelye pedig nem főétel, hanem nasi !-a zöldborsóleves és a rántott husi után.) :)
tivoli
Vajon a térítési költség is csökkent?
pictor
Ez a döntés is csak olyantól származhat aki pacalpörköltet zabál, nem pedig borsólevest.
A gyerekek úgyse eszik meg amit nem szeretnek, vagy nem ízlik nekik, tehát még több maradék lesz amit kidobnak!
Vizual
Ezt a marhaságot leginkább a természetvédelemhez tudom hasonlítani. Mert ott is eredményeket értünk el. Elirányították a Dunát északon, Magyarország területéről. Meg a baranyai "kökörcsin" miatt elment a NATO azon része amelyik kivonulásával gajra tette a környék foglalkoztatását.
Van egy cukros rokonom. Tésztát, krumplit és cukrot sem ehet. Húst igen. És ha elnézem, hogy 20 éves emberek a focipályán kapnak infarktust...
Boszi27
@pictor: Fő, hogy ki legyen fizetve! Érdekel közülük valakit, hogy a gyerekek mit szeretnek? A legegészségtelenebb, ha a gyerek nem eszik.
hallgatag
A probléma abban rejlik, hogy ma már nem tudja az iskola kigazdálkodni
az alapanyagot - hus, olaj, cukor, zsír - megfizethetetlen a költségvetésböl
A pulyka sovány, kalóriamentes finom hús ez csak bla-bla-bla, igy terelik
el a fitnessguruk, hogy a saját müanyag adalékukat el tudják adni !
A gyerekkoromban napi rendszerességgel ettünk húst, és semmi
bajunk nem lett belöle !
nahát
A rántott hús az jó, de ahogy elkészítik az gáz. Többször használt, megégetett jó esetben étolaj( az is az olcsóbb fajta). Na m most ez szépen felszívódik a húsba, de legfőképpen a panírba. Akkor még nem is beszéltünk a húsról, aminek általában csak az ára számít.
Nem úgy készül a menzai rh mint otthon, ahol minden sütésél új olaj a jobb fajtából, megfelelően lecsepegtetve- leitatva sütés után, az olaj jófajta, megbízható helyen beszerzett friss húsból és ami a legfontosabb szívből, nem a költségeket tartva a legfontosabbnak.
@Boszi27: akkor adjál neki chipszet és csokit , az biztos szereti
silber13
@soljanka: 8:45-re : Sózott heringen, víz nélkül!
Senara
Véget ért a rántott hús kora...:-))) helyes mert abszurd , hogy a gyerekek heti 3- 4 alkalommal azt kapták (?) , mindent meglehet unni egyszer . Megint egy nesze semmi fog meg jól . Mi "főpolgárok" odafigyelünk óvodások és iskolások egészségére .
valakiaki
Gyerekek, itt az ideje lenevelni az ebereket a húsról, a nagy többség úgy sem engedheti majd meg magának. Még egy dologgal több amire nosztalgiával tekinthetünk...
Vizual
@Senara: De van egy másik ismerősöm. Kb. olyan felfogással kezdett növényevő lenni mint amit Te írogatsz. Aztán éppen csak megúszta, hogy ne vakuljon meg. Csinos kislány.
A fogazatunk vegyes "identitású" Ez azt mutatja, hogy a szervezetünk alkalmazkodott a növényi és a húsos étrendhez. nem a húst kell kivonni az étrendből, hanem azokat a cégeket, akik tovább használnak, pld. egy sütő olajat. Pénzt kellene, fizetést, adni az embereknek. Mert a gyenge és egészségtelen kaja olcsó. A hal, ami egészséges már 2000 Ft. kilója. És sorolhatnám. Tehát ne a gyerekeken spóroljanak ! Munkát, kenyeret. Ahogy mondták a kommunizmus építése során. Persze egy közmunkásnál, akár két diplomával sem, probléma a sok hús. Csak nehogy a sok értelmes fideszes szóvivő rákapjon arra, hogy lám, még az adott fizetés is az egészséges életmódot szolgálja. :)
Ez a duma nem fexi meg a gyomrotokat ?
nahát
@Vizual: Próbáld beadni a szülőknek, hogy drágább lesz a kaja, mert igényesebbek leszünk, fő a minőség. Helyben meglincselnék a szülők, még a mondat befejezése előtt ,már aki fizet a kajáért egyáltalán! Mert ugye 20% teljes árat fizet, 50% féláron a maradék 30% meg semmit nem fizet! Ezek után mondja nekem valaki , hogy a költség nem fontos a menza kajánál!
Szvetlana
@nahát: 11.36 A legtöbb helyen nem forró olajban sütötték a rántotthúst, hanem belerakták egy olajjal kikent tepsibe, és így sütötték meg. A villanysütőbe egyszerre 3 tepsit lehetett betolni. Lehet más technológiával is főzni:))
Szvetlana
Ha figyelembe vesszük a magyar konyhát, akkor sok étel kimaradhatna a menüsorból.Mert hízlaló, mert nehéz. PL. Diós-mákos kalács , töltöttkáposzta, fánk, lángos, stb.stb
Nem a húst kell elvonni a gyerektől, hanem a cukrot. A cukor olyan hatású, hogy először ad energiát, de utána 1 óra múlva újra éhes lesz.
Végül is mekkora az a rántotthús? 5x5cm-s, na attól nem fog meghízni:))
Vizual
@nahát: Tudod valamikor a zsírt szólták meg, lett az olaj, mára már az sem jó, sőt olvastam, hogy a vaj sem. Itt csak a mérték, ami számít. Nincs az a törvény és rendelet ami miatt több évtized után leszoknék a töltött káposztáról, a csirke pörköltről no és a rántott húsról sem. Bár utóbbinál elcserélem egy "borjú bécsire".
De nem kell elégetni az olajat, pld.
bukfenc
@Szvetlana: 11.36

De jól tudod! (és tényleg jól tudod!)

Szakácsnő voltál az előző életedben? :))
bukfenc
Szvetlana drága!

Meghívnál engem egy "gyilkos vacsorára"?
(egy film címe volt:-Meghívás egy gyilkos vacsorára.)
Mi a kedvenc kajád??
Január
Valaki árulja már el, hogy a húsban lévő aminosavakat miből akarja pótolni, mert azért az szükséges a növekedésben lévő szervezet részére.
A gyerekek pedig azt eszik amihez otthon hozzászoktatják őket...
A mindent panirba csomagolást kell abbahagyni.
hallgatag
@Vizual: Igen, sokan nem tudják, de a rántott hús lehet bármiböl, de az igazi
bécsi szeletet ( Wiener Schnitzel ) kizárólag borjúhúsból szabad elkésziteni...
Na ezért van betiltva z iskolai konyhákon, ott jó, ha a csirke farhátból kihozzák
a napi ebédet, mert többre nincs keret !!
Vizual
@hallgatag: Igen, igazad van. De azért írtam, hogy elcserélném, mert csak otthon vagyok biztos benne, hogy borjúból van. Más világ.
verőce21
Az élet szakadatlan küzdelem. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal. :)
soljanka
verőce21: akartam "tetszikelni", de nem akarja a rendszer.
( a válasz gomb sem akar működni, sőt a hozzászólás sem - én vagyok a hülye???)
soljanka
Ma azt mondta nekem egy 17 éves fiatalember: barmok ezek, ha azt hiszik a "hazáig épp kibírom" menzai kajától hízik a gyerek. A hamburger, a pizza, a chips meg a kóla és társaitól inkább - azt meg nem a menzán kapják.

És nem egy nádszál, sportos alkat... De több esze van ezek szerint,mint a minisztériumban a hülyeségeken töprengőknek.
JAJMÁR
@soljanka: nálam sem működnek ezek a gombok, a nevedet is úgy írtam be a kukaccal az elején :) A bal sarokban fönt, a visszajelzést sem tudom megnézni tegnap óta, egy másik gépen viszont igen.
JAJMÁR
A panírozott húsoknak szerencsére soha nem jár le az ideje. Ismerethiányosak, akik azt hiszik, h. 2-3 fajta étel megvonása majd csupa erős és karcsú, egészséges fiatalt eredményez :)))
Sokkal fontosabbnak tartanám, ha mindenki tisztában lenne a saját energiaszükségletével. Az emberek sokszor többet visznek be, mint amit elégetnek. Vagy többet kell mozogni, vagy kevesebbet bevinni :) Ez pedig egyénenként eltérő lehet.
Tekla
@soljanka: Ráadásul a zsírszegény étrend a koleszterin termelést is tönkre teszi ,nem lesz lehetősége a zsírban oldódó vitaminoknak ,főleg a D vitaminnak! A só hiány a népirtás része, mert hülyeséget mondanak ,hogy együnk kevesebb sót , ez az oka a magas vérnyomásnak. Na ne .
lenhardtibolya
@Szvetlana: Ezzel a módszerrel pedig már nem is egészségtelen a rántott husi. Én is azt mondom, hogy a főzési technológián rengeteg dolog múlik. Magam sem készítek bő olajban sült ételeket, mert drága az olaj, és sajnálom kidobni.
Az viszont tény, hogy szinte minden gyerek szereti a rántott húst, tehát éppen azt az ételt vonják ki a gyermekétkeztetésből, amit kedvelnek a srácok.
lenhardtibolya
@Tekla: A sótlan "diéta" valóban hatalmas disznóság, ahogy a só káliummal való "kezelése" is az. A tiszta NaCl nagyon is kell a szervezetünknek, de nem a "finomítottnak" nevezett só, erre érdemes figyelni. Számtalan helyen kapható ma már valódi só, ezt kell használni!
tivoli
Van egy ismerősöm, aki gazdasági igazgató volt egy iskolakomplexumban. Ő mondta, hogy mindegy mit adunk a büdös kölköknek, semmi se jó. Egy az egyben megy szemétbe a kaja, nekik inkább csipsz meg csoki kell a büféből.
Egy másik ismerősöm aki napközis tanár, kollégáival együtt egy közeli étteremből hordatják maguknak az ebédet, mert szerinte amit a gyerekek kapnak, az ehetetlen.
Lehet ám reformozni, hagyományosozni, Á la carte sem biztos, hogy megfelelő volna.
JAJMÁR
@tivoli: 09:09 Ez igaz! Nevelés kérdése, ha otthon a gyerek chipset és csokit kap, meg pénzt, hogy vegyen, akkor már nem lesz éhes az ebéd idejére.

Van olyan is, -nem is kevés- sajnos, hogy az 1.osztályos gyerek nem akar enni a suliban, mert nem ismeri az ételeket. Rá kell szoktatni. (Mit esznek otthon? Krumplit.)
igazszó
@JAJMÁR: Ez a lényeg .Jól is néznénk ki ha minden aktuális hülyítés szerint élnénk és válogatnák meg az ételeinket.Mindenből keveset változatosan cukorból sóból mértékletesen zöldséget gyümölcsöt ne feledjük naponta enni (ha megtehetjük)
És mozogni A gyereket nem kell kocsival vinni az iskolába két megállóért nem kell bérletet venni fel is mehet lift nélkül ugráljon sokat a levegőn a családi program legyen kirándulás és ennyi. És attól még ehet hamburgert is néha és egy héten egyszer rántott húst!
JAJMÁR
@igazszó: 10:05 Pontosan, Arra kellene nevelni a gyerekeket, hogy jó alapanyagokból készített élelmet egyenek, vizet igyanak, és sokat mozogjanak.
bukfenc
A különböző véleményekben, miből, mennyi cukor só, rántott hús stb..
A cikk címében benne van "rántott hús"
Oké.
De mit esznek- a több százezer gyerek akik, "hivatalosan" is az éhezők kategóriájába tartoznak?
A kistelepülések gyerekei?
A városi menzákról, a közétkeztetésről, annak a jó és rossz oldaláról, amiről tudunk, arról véleményezhetünk
Azok a szegény családok ahol a gyerek úgy megy iskolába, hogy estére lesz mit enni??
Ez olyan téma, mint amikor egy családban 4 gyerek van, de csak 2 pár cipő...
Sk példa, (nem kell kis településre menni)
Bp. (nem most volt)
A szomszéd asszony a két gyerekével átkéredzkedett egy tányér levesre!..
Nem etnikum volt, nem lump, csak késett a családi pótlék, és nekik napra pontosan ki volt számolva mit ehetnek, vehetnek..
(ja, hogy munkanélküli volt az asszony azt már nem is említem)
Az éhező gyerekeknek lehet mesélni az egészséges meg az egészségtelen ételekről, ők az étel szónál tovább nem jutnak.
ila51
nálam is , két kiló csirkeszárnyat vehetek a havi emelésből , na hogy szomorodjanak meg ! :(
Szvetlana
@hallgatag: tegnap 18.10. A gyermek étkeztetésben nincs csontos hús, tehát így a csirkefar-hát sem fordulhat elő. Csak színhúsból sütnek főznek, mell-vagy comb húsból.
A csirke alsó és felsőcomb megengedett.
Akkor vagyok kiakadva, amikor csirke melléből pörköltet főznek a tökfőzelék tetejére, de ebből max .2 kockát ha kapunk. Aztán a másnapi rántotthús valójában kirántott parizer. Kell a francnak.
Hamár ilyen ínyenc vagy, akkor elárulom, hogy a bécsi borjú a legfinomabb étel ami jöhet. De a panírhoz, nem a kenyérmorzsa, hanem a kifli morzsa a finomabb, ami nem kemény és aranybarnára sül:)) Egy szilvásgombóc vagy túrósderelye is sokkal lágyabb, ízletesebb a kiflimorzsával. Nem ég le, és gyönyörű napsárga a megsült panírja.:))
joopapa
@pictor: A dohányellenes törvényt egy olyan fineszes fideszes terjesztette be aki láncdohányos. Leszokott a cigiről, talán két hétig bírta. Ezt meg gondolom valami széle hossza egyforma, fidesznyik találta ki. De gondolom az alkoholizmus elleni törvényt a pálfi pistire bízzák!
Desischado
Rohadékok, nem az egészséges étkezésről van itt szó, hanem a mocskok a gyerekeken akarnak spórolni! Szvetlanának és Jajmárnak igaza van, minden háziasszony tudja, hogy lehet ízletesen elkészíteni egy ételt, hogy ne legyen hízlaló, és Jajmárnak meg abban, hogy lehet mindenből enni, és a sok mozgás szintén nem hízlal! De persze fityiszék "okosak" és kitalálták ezt a marhaságot! Arról van itt szó, mint a trafikmutyi esetében, a haveroknak kiosztani a piacot, a felszinen meg ment a süketelés, hogy a fiatalok dohányzását akarják visszaszorítani. És joopapának igaza van, valami istván nevű fityiszes nagy dohányzó majom találta ki ezt az egész dohányzás elleni hülyeséget, miatta nem lehet lassan már sehol sem rágyújtani! Persze, visszaszokott a nyavjás, de a rendelet maradt! Erről van szó, kell a lé a haveroknak! Szemét banda! El a kezekkel a gyerekek rántott husijától!
tivoli
@Desischado: Ne ríjál már annyit. Nem a gyerekeken akarnak spórolni, mert annak az árát bőven behajthatják közétkeztetés címén.
modera
@Szvetlana: A cukorra is szükség van, főleg az agynak. A zsírra is, hiszen bizonyos vitaminok csak abban szívódnak fel. A gond igazából a mértéktelenséggel van, mert egy hatalmas adag rántott hús sült krumplival borzasztó egészségtelen, ami után jöhet egy kóla meg egy chips. Ezeken valóban jó lenne változtatni, hiszen nézd meg a mai elhízott, gép előtt ülő tizenéveseket.
Szvetlana
@modera: Na, most ezen mosolyogtam egyet. MIkor kapott egy gyerek hatalmas méretű rántott húst? Az étkező konyhán nem kap kólát, csak vizet. Az már az ő hibája, ha a közértben, vagy ahol van büfé, akkor colát vesz:))
38 évig ettem a gyerekek kajáját naponta. De még soha nem kaptam akkora rántotthúst, hogy elég lett volna:)) De békacomb nagyságu csirkecombot na azt kaptam. :))
modera
Na jó, én nem a menza kajára gondoltam...:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.