Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP, ennek alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán: három lépésben csökken idén a rezsi

A politikus – ismertetve az általa vezetett rezsicsökkentés-előkészítő munkacsoport péntek esti balatonszárszói döntését – elmondta, hogy az Országgyűlés februárban, várhatóan kéthetes tavaszi ülésszakán dönt a javaslatról, amely figyelembe veszi a világpiaci árcsökkenéseket is.

Az időpontokat azzal magyarázta, hogy a gáznál az április 1-je a lehető legkorábbi időpont, a távhő árát a következő fűtési szezontól szeretnék mérsékelni, az áram esetében pedig körülbelül szeptemberre lesz elegendő, a fenntarthatósághoz szükséges tartalék az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél és a többi szolgáltatónál.

Rogán Antal szólt továbbá arról, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány is elkészül még a parlamenti választás előtt, de azt javasolják, hogy arról a választópolgárok döntsenek április 6-án. Így ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, akkor azt követően elfogadja az Országgyűlés az előterjesztést, világossá téve, hogy a rezsi árának emelésére profitérdekből nincs lehetőség. Ha azonban a "Gyurcsány-koalíció" kerül kormányra, akkor egyértelműen visszatérne a profitorientált közműszolgáltatás, a rezsi pedig nőne – fogalmazott a frakcióvezető.

Szavai szerint az eddigi rezsicsökkentés azért volt megvalósítható, mert a Fidesz-KDNP más szemlélettel állt hozzá a rezsiárakhoz, mint a "Gyurcsány-koalíció" kormányai 2002 és 2010 között, abban a nyolc évben ugyanis a villamos energia és a gáz ára még akkor is emelkedett, amikor a világpiaci árak csökkentek. Ezzel szemben a mostani kormánypártok kimondták:  a közműcégek monopóliumok, ezért nonprofit szolgáltatókként tekintenek rájuk – magyarázta. A rezsicsökkentés baloldali ellenzéki kritikáira úgy reagált: "savanyú a szőlő".

A gázon, az áramon és a távhőn kívül más közműszolgáltatások árának esetleges idei csökkentését firtató kérdésre azt válaszolta: ezek esetében 2013-ban meghozták azokat a döntéseket, amelyek reálisak voltak. Ezeknél most "árstop" van, további díjmérséklésre pedig csak a piaci viszonyok átrendeződése esetén van lehetőség – tette hozzá.

A Fidesz-KDNP pénteki évadnyitó frakcióülésén, Balatonszárszón a paksi atomerőmű-bővítés ügye is téma volt, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ismertette a kabinet rendelkezésére álló számításokat.

Rogán Antal a kormányfőt idézve hangsúlyozta, hogy ma a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő az országban.

Abban az időszakban majd, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, 10-13 százalékkal lesz alacsonyabb a hazai villamosenergia-termelés előállítási költsége – mondta a frakcióvezető. Ez azt jelenti – folytatta –, hogy "a paksi erőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga", hiszen lehetővé válik, hogy a két új blokk működésbe lépésével 10-13 százalékkal csökkenjen az áram ára. Erről majd az akkor hivatalban lévő kormánynak kell döntenie – jegyezte meg.

Kérdésre közölte, a kormánypárti képviselőcsoport kihelyezett ülésén állásfoglalást hozott a devizahitelek ügyében is, amellyel kapcsolatban továbbra is sürgetik a Kúriát, hogy az minél hamarabb hozzon döntést a még nyitott kérdésekben. Ha ez március közepe előtt megszületik, a kormánypártok még a parlamenti választás előtt összehívják az Országgyűlést, hogy döntsenek a devizahitelesek ügyében.

Elmondta, ha újabb parlamenti megoldás születik, azt ugyanazokkal a feltételekkel vehetik majd igénybe az árfolyamgátba belépett ügyfelek és azok, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A sajtótájékoztatón részt vett Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője is, aki elmondta: pártja azért támogatja a rezsicsökkentést, mert az beleillik "eszmeiségükbe". A fogyasztók érdekei mellett a fenntartható és biztonságos energiaszolgáltatás fontosságát is hangsúlyozta. Mint fogalmazott, míg a Gyurcsány-kormány a szolgáltatók érdekeit tette első helyre, addig a Fidesz-KDNP a fogyasztók szempontjait tartja szem előtt.

A kereszténydemokrata politikus emellett szólt arról, hogy a frakcióülésen szóba került a családtámogatási rendszer is, amellyel kapcsolatban felhívta a figyelmet a családi adókedvezmény kiterjesztésére. Ezzel és a korábbi adókedvezménnyel együtt 230-240 milliárd forint marad a családoknál – emelte ki. A családi csődvédelemről szóló javaslatukról azt mondta, az valószínűleg áthúzódik a következő ciklusra.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dzurinda
@modera: "Így van, a Gyurcsány érából még mindenki szabad lábon van... "

Ha kétharmados többséggel, valamint az összes intézmény feletti kontrollal nem csukták le őket, az esetleg azt is jelentheti, hogy nem követtek el bűncselekményt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vadsanca
Még messze leszünk akkor is a 2010 áprilisi áraktól! A jelenlegi hatalom mindent megtesz a csorbulások enyhítésére. De nézzétek meg a számláitok! Volt olyan időszak, hogy 71Ft-ot fizettem/km3-enként a gázra, rá következő elszámolási időszakra már 151Ft lett. Gázóradíj nélkül. Apropó gázóradíj! Ezt is Vikinknek köszönhetjük!
vadsanca
A jelenlegi ár 114Ft/m3. Ezt akarja csökkenteni 6%-al? Ez kb 7Ft.
vadsanca
Tudna valaki segíteni!? Szükségem lenne egy hőmennyiség-ill. fűtőérték-mérőre. Mivel ezeknek az összetevőknek is külön ára van. Ezen az alapon elvárható lenne az is, hogy egy kiló kenyéren milyen költségek szerepelnek. Pl.
- a mezőgazdasági költségek,
- szállítmányozási -"-,
- a pék munkabére,
(- a főnök villanyszámlája),
-stb.
A korrekciós tényező valójában mi is? Mivel állandóan változik.
Miért is kell korrigálni az elfogyasztott mennyiséget? Főleg azért is érthetetlen, mert nem egész értékre végződik.
Ugyanez van minden terméknél. (ruha, műszaki cikk, vegyi-áru).
Miért nem merik megjelölni az egységre kivetített árakat? A fogyasztót valójában a fizetendő összeg érdekli. Ha tájékoztatásilag megjelenik az nem baj, legalább van min bosszankodni.
evacica
Lassan Rogánnal is úgy leszek, mint Selmeczivel, hogy feláll a ször a hátamon, ha meghallom a hülyítéseit! A hócipőm tele van a rezsicsökkentés dumával, 2011 óta emeltek, most meg visszaadják azt amit emeltek, na meg azt is elfelejtik mondani, hogy a világpiacon többlet van energiából és ezért csökkent a világpiaci ár is, th. olcsobban szerzik be ők is! Istenem meddig kell még hallanunk ezt a sok marhaságot, amivel NÉPET HÜLYÍTIK?!
bukfenc
@aremy: január 26., 05:40

:)))))))))) :))))))))

Milyen igaz!!
mariaberta
Ha így haladunk, már semmi rezsit nem kell fizetnünk, ennek ellenére nem fogok a fideszre szavazni, mert ezt az egész rezsi izét csak azért találták ki, hogy mint egy mézes madzagot húzogassák az orrunk előtt. A rezsicsökkentés előnyeit, behajtják rajtunk más vonalon. Ők nem akarnak pénzt veszíteni, csak arról nem beszélnek.
Két fontos témájuk van, a rezsicsökkentés és a baloldal ekézése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.