Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is életét veszítette az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap – jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség.

A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett.

Irán elnöke és a külügyminiszter is meghalt egy vasárnapi helikopterbalesetben

Ebrahim Raiszi iráni elnök a később lezuhant helikopter fedélzetén 2024. május 19-én Fotó: AFP/IRINN iráni állami televízió

Az iráni állami televízió híradása szerint az Ebrahim Raiszi elnököt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre, miközben végzetes baleset érte. Az iráni elnök konvojában három helikopter volt, kettő épségben leszállt, az államfőt és a külügyminisztert szállító légi jármű azonban lezuhant és darabjaira hullott szét.

A mentőcsapatok hóviharban, nehéz terepviszonyok közepette jutottak el hétfő reggelre a helikopter roncsaihoz – a Reuters beszámolója szerint.

Szombaton Raiszi a szomszédos Azerbajdzsánba látogatott, ahol Ilham Alijev azeri elnökkel közösen egy gátat avattak fel.

Izraelnek nincs köze az iráni elnök halálához – közölte egy izraeli tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel.

Ebrahim Raiszit 2021-ben választották államfővé, mandátuma 4 évre szólt.

Az iráni törvények értelmében átmenetileg az eddigi első alelnök, a 68 esztendős Mohammad Mokhber lesz az Iszlám Köztársaság elnöke. Mokhber Ali Hamenei ajatollah, síita főpap, legfőbb vallási vezetőhöz közel álló személy. Hamenei ajatollah a teokratikus Iszlám Köztásraság első számú vezetője, minden lényegi kérdésben övé a végső szó.

Forrás: Reuters, MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@Géza: Nem tudjuk meg soha. Lehet egy belső ellensége.
Nyírfa
Lesz-e változás Iránban? Rengeteget jelentene egy konszolidáltabb vezetés az egész régióra nézve.
Géza
@Horizont: A két említett kavarja mindig arra.
kereső
@Géza: Meg az oroszok...ki ne hagyd.
Sztyepospista
Azért egy JÓ PILÓTA... átlátja az időjárási gondokat, és NEM SZÁLL FEL, ha az orráig sem képes kilátni. Autóba sem ülnék ilyen időben. Hiába a rengeteg elektronika a gépben, azért a kormányt a PILÓTA FOGJA.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.