A kommunizmus az ember és az emberiség elleni bűn volt, a magyaroknak pedig jó okuk van ezt nem elfelejteni – emlékezett rá Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére emelt szobor avatóünnepségén, Nyíregyházán elmondott beszédében hangsúlyozta: az emberiség elleni bűnök nem akkor teljesednek be, amikor elkövetik őket, hanem akkor, amikor megfeledkeznek róluk.

Kövér: a kommunizmus az ember és az emberiség elleni bűn

"Azért avatjuk fel Nyíregyházán ezt az emlékművet és tettük emléknappá február 25-ét, mert nem akarjuk elfeledni az áldozathozatalt, nem akarjuk, hogy a jövő magyar nemzedékei is kárvallottjai legyenek a kommunizmus történelmi örökségének" – fogalmazott Kövér László az egykori állampárt, az MSZMP volt székházában.

Hozzátette: a magyaroknak jó okunk van nem elfelejteni a kommunizmust, mert annak nyomasztó gazdasági, politikai és lelki örökségének terhét a mai és a következő nemzedékek is kénytelenek viselni mindaddig, amíg ezt a "sorvasztó örökséget" közös erővel nem sikerül végleg felszámolni.

A Szarvas utcai korábbi pártszékház dísztermében, több száz érdeklődő előtt elmondott beszédében Kövér László kifejtette, a magyaroknak – európai sorstársaikkal együtt – sok okuk van emlékezni. A náci háborús bűnöket a nürnbergi perben kérték számon az elkövetőktől, addig a kommunizmus nevében elkövetett bűnös számonkérése a mai napig nem történt meg Európában – mondta.

A kommunizmus millió halálos áldozata, és a rendszer vérengzését túlélő tízmilliók szenvedése – ellentétben a nácizmussal – mai napig sem elegendő ahhoz, hogy az áldozatok és utódaik éppúgy jogosultak legyenek az igazságtételre és szenvedéseik elismerésére – hangsúlyozta Kövér László. Hozzátette, ez a "kettős mérce" az egyik legfontosabb oka annak, hogy a múlt értékelése továbbra is megosztja, Nyugatra és Keletre szakítja Európát, és nem tud kialakulni egy legalább morálisan egységes Európa.

A házelnök szerint ehhez Nyugat teljes politikai osztályának kellene elszámolnia a bűnnel, amelyet elődeik követtek el azzal, hogy a második világháborút lezáró paktumokkal országokat és népeket dobtak "Sztálin csizmája alá." Nem tud, mert a nyugat baloldali értelmiségének jelentős részének szembe kellene néznie a saját múltával – tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, Magyarország mindennapjait és holnapját meghatározza és korlátozza, hogy a kiépített négy évtizedes uralkodásuk utolsó évtizedeiben a magyarországi kommunisták szándékosan és tudatosan eladósították Magyarországot, ez pedig kényszerpályára állította a teljes magyar rendszerváltozást.

"Az MSZMP kommunistái állították fel azt az adósságcsapdát, ami rabul ejtette a magyarok életlehetőségeit, ennek a csapdának a húsba vágó szorítását erősítette meg a kommunista utódpárt, az MSZP, amikor csak tehette" – fogalmazott Kövér László. Szavai szerint amikor tehették, eladósították a magyarságot "a feje búbjáig", mert az számukra hasznos, mert "pénzügyi jutalékot kaphatnak utána, mert uralmukat könnyebb volt fenntartani az eladósítottakon, mint a szabad embereken".

A házelnök kifejtette, a magyarországi kommunisták és posztkommunisták politikai hagyatéka is káros volt, mivel soha nem tudták a magyar nemzeti érdekeket a "kommunista brancs" érdekei fölé helyezni. Így eshetett meg – folytatta –, hogy 1990 előtt igyekeztek kirekeszteni a külhoni magyarokat a magyarországi társadalom tudatából, és igyekeztek megbélyegezni azokat, akik az 1956-os forradalmat követő terror elől menekülni kényszerültek. A posztkommunisták az európai történelemben addig példátlan módon 2004-ben szembefordították a magyar államot a magyar nemzettel, így több mint húsz évet kellet várni arra, hogy az ideiglenes alkotmány helyett önálló alaptörvénye legyen Magyarországnak – tette hozzá.

"A kishitűség, a másodrendűség, az örökös bűntudat keltése a magyarországi kommunista rendszer azon lelki öröksége, amely a rendszer bukása után is fertőzi Magyarországot" – mondta Kövér László. Az elmúlt négy év eredményei a bizonyítékai annak, hogy Magyarország le tudja küzdeni a kommunizmus örökségét, ez pedig ezen az emléknapon a legnagyobb elégtétel lehet minden magyar ember számára – jelentette ki.

"Elődeink áldozathozatala és utódaink iránt érzett felelősségünk egyaránt arra kötelez, hogy ne felejtsünk, mert aki felejt az legyőzetik, és elvész, aki emlékezik, az diadalt arat" – zárta szavait az Országgyűlés elnöke.

A beszédet követően Kövér László Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesterrel, Petneházy Attila és Szilassy Géza fideszes önkormányzati képviselők társaságában átadta Nagy Lajos szobrászművész által készített emlékművet a korábbi pártszékház előtti téren. Az emlékmű egy ötágú csillagokból álló talapzaton vasbeton rácsok között egy gúzsba kötött embert ábrázol. A köztéri alkotás felállítását a Periférián Alapítvány kezdeményezte, az emlékműállítás több mint 17 millió forintos költségét támogatásból, közadakozásból, jótékonysági estek és aukciók bevételéből finanszírozták.

Az ünnepség után az Országgyűlés elnöke részt vett a Jósa András Múzeumban létrehozott Építsük a nép országát! című kiállítás megnyitóján, ahol az 1945 és 1956 közötti évek tárgyi és írásos emlékei láthatóak. Az épület egykori légópincéjében berendezett tárlaton a 1947-ben megtartott kékcédulás választás tárgyai mellett többek között a korábban a Hősök terén álló irodaházról levert vörös csillagot, valamint a kitelepítések bizonyítékait is megtekinthetik az érdeklődők.

115 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Senara
Olyan édi egy kommunista kommunistázik , haza megy ... bocs apa ... bocs rokon és virágot visz vöröskatona nagypapi sírjára :-))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
modera
@vidi500: Ha annak idején külföldre költözöm, akkor ma milliárdos lennék, persze így sem panaszkodhatom, legfeljebb magyar embereknek van így munkájuk, de a termelés azóta is 90 % - ban külföldi piacokra megy.
szelbatyo
@csabee.m: Nem éreztem bántónak, amit írtál, csak nem egészem értettem, miért is keveredtem én a disputátokba @karma1-gyel... Az Isten-ördög-szeretet fejtegetéshez kapcsolódva: Azok, akik kommunistáznak, Istent emlegetik, agyilag fel sem tudják fogni, hogy a zsidók vallása szerint létezik egy Isten ( Jahve; Jehova ), akinek "kiválasztott népe" a zsidó; rá vonatkozik a Bibliában az Ószövetség. Ehhez kapcsolódik Jézus, UGYANAHHOZ AZ ISTENHEZ vonatkoztatván, róla az Újszövetség szól. És itt jön a csavar, amivel néhányszáz millióan nincsenek tisztában: Mohamed Allahja ugyanaz az isten, mint a zsidóké és a keresztényeké... Mohamed tenítása szerint ugyanis Jézus is a mohamedánok egyik prófétája, ami csak akkor lehetséges, ha Istenük közös...
És erről írok fejtegetést én, aki életemben nem voltam húsznál többször templomban... És abból az első a saját megkeresztelésem volt... Csak azt nem tudom, milyen templomban: református, vagy evangélikus... De ha valakit érdekel, azt, hogy HOL van az a templom, azt tudom: Ha Sárvár felől Pápára megyünk ( közúton ), akkor Celldömölkön, a városban, a vasúti aluljáró előtti kanyarban jobb oldalon található templomban történt az eset... Ha meg Pápáról megyünk Sárvár felé ( közúton), akkor a vasúti aluljáró UTÁN, Celldömölkön, a városban, a BAL oldalon... Bonyolult, mi ?...
vidi500
@modera: Akkor gratulálok a jelen magyar állapotodhoz. Ennek HA dolognak az a szépséghibája, hogy lehet ábrándozni, csak az a baj, hogy ott van a HA, ami megkérdőjelez mindent.
"Ha annak idején külföldre költözöm, akkor ma milliárdos lennék"
Ehhez hasonlót nekem is mondott a fiam, de nekem itt így jó, magyarnak születtem, elégedett vagyok azzal ami van, és nem kívánok milliárdos lenni.
karma1
@szelbatyo: ne band, Kedves, hogy kozenk "keveredtel" (csabee_m es en kozem), nem vagyunk mi egy rossz tarsasag, hihi,...:-)))
kukac50
A régi kommunistákat a Fideszben megtűrni is bűn!
csagyi
csagyi
Nem nagyon szerencsés ha egy K.L.személyiségű nyúl az elvek bírálatához.Ismerve a konkrét személyt teljesen hiteltelen is.A KOMMUNIZMUS csak egy felvázolt elv ami SOHA,SEHOL nem volt még.Amíg két ember él a földön megvalósíthatatlan.Hasonlatos a menyországhoz mert még azt sem éltük meg.Tetszetős mind a két szellemi alkotás,de mivel nem éltük meg ki tudja milyen lehet.(ne)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.