Nyelvstratégiai intézetet állít fel a kormány, hogy tudjuk, hogyan kell udvariasan beszélni másokkal, és hogy ne csak primitív félinformációkat tudjunk közölni egymással – írja az Origo.

A ma is használt több mint 7000 nyelv között a magyar befér az első hetvenbe a beszélők számát tekintve. Ráadásul a kifejezetten fejlett nyelvek közé tartozik: használjuk az oktatásban, gazdag szakszókincse van.

A jelek szerint a magyar nyelv helyzetének romlását szeretné elkerülni a kormány, a keddi Magyar Közlöny szerint legalább is létrejön a Magyar Nyelvstratégiai Intézet. Az intézetet felügyelő Miniszterelnökség egyelőre semmit nem árult el az Origo kérdésére a szervezet pontos feladatairól.

A lap azonban összeszedett néhány dolgot, amit az eddigi jelekből következtetett ki. Például fejleszthetik a szaknyelveket, nyelvpolitikai javaslatokat tesznek és itt fogják kidolgozni a középtávú magyar nyelvstratégiát.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
Első nebulónak javasolom Kövér László Elnök Urat!
szablyafűrész
...aztán kissé később integrálják a Közgépbe, mert hogy az mindenhez ért...és bedobnak a ketrecbe néhány milliárdot "nyelvkutatni"...
Hellcat
Hát láttam pár videót fideszes politikusok nyilatkozatairól...van az amikor elkapják őket a parlamentben riporterek és hebegnek habognak...na meg a Zsigó "Nemértemakérdést" majomra is ráférne egy kis nyelvlecke mert ő se tud még válaszolni a kínos kérdésekre.
csikknorisz
Az a kormány harcol a nyelvromlás ellen, amelyik olyan értelmetlen szavakat alkot, mint pl. "rezsiár"?
csikknorisz
Kormányváltás után a Magyar Rádió újdonsült, párthű vezetése pedig az elsők között szüntette meg a "Beszélni nehéz" c. nyelvművelő műsort.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.