Az ország sokat spórol a paksi atomerőmű bővítését finanszírozó orosz hitellel, és még kedvezőbb lehet, ha Magyarország a lejárat előtt, alacsonyabb kamatszinten törleszti – mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Pakson, sajtótájékoztatón.

"Nem Magyarország vett fel világpiacokról hitelt, hanem Oroszországon keresztül kapjuk meg, és az orosz fél forrásköltsége, kamatszintje sokkal alacsonyabb, mint a magyar" – tette hozzá Varga Mihály, megjegyezve, hogy így a teljes futamidőre vonatkozóan mintegy 600 milliárd forintot takarít meg a magyar költségvetés.

"Összességében álláspontunk változatlan: a paksi atomerőmű bővítésére szükség van" – húzta alá.

Azt is elmondta: a pénzügyi szerződést mind a magyar, mind az orosz kormány jóváhagyta, ennek parlamenti vitája van hátra, és "ahogy ígértük is, az Országgyűlés erről majd dönthet" – fűzte hozzá.

Varga: az ország sokat spórol az orosz hitelszerződéssel

Kitért arra, hogy a beruházás 40 százalékos magyar beszállítói arányának teljesülését a magyar kormány folyamatosan figyelemmel fogja kísérni, közvetlen beavatkozási lehetősége lesz, ha a költségek "meghaladnak egy bizonyos szintet, vagy ha a magyar partnerek bevonása a 40 százalékosnál kisebb mértékű lenne".

A paksi Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében, a sajtótájékoztatót megelőző fórumon, mintegy százötven érdeklődő előtt a miniszter kérdésre kifejtette: a forint árfolyamának gyengülése külső okoknak, az amerikai befektetői jelenlét csökkenésének és az ukrán válságnak tudható be. A lengyel zloty a forinthoz hasonló mértékben gyengült az utóbbi hetekben – mondta.

Előbb-utóbb a forint iránti bizalom vissza fog állni, a befektetők látják, hogy Magyarországon alacsony az infláció, gazdasági növekedés van és nő a foglalkoztatás – magyarázta.

"Nem politikai spekulációt sejtek a forint gyengülése mögött, persze ne zárjuk ki azt sem, hogy néhány központban, például Brüsszelben örülnének, ha a magyar kormány hátránnyal futna neki a választásnak" – jegyezte meg.

Varga Mihály egy a politikusok felelősségre vonását firtató kérdésre azt felelte, hogy az igazságszolgáltatás nem volt mindig a helyzet magaslatán, amiről nem sok szó esik. Sokszor születtek felmentő ítéletek, amelyek a társadalmi elvárással nem találkoznak, nemcsak visszaélések, az állami vagyon elherdálása ügyében, hanem köztörvényes ügyekben is. A devizahitelekkel kapcsolatban megemlítette azt is, hogy a Kúria az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés kérdésében az Európai Bíróság állásfoglalására vár. "A célunk változatlan: a devizahitelek kivezetése a banki termékkörből" – tette hozzá.

Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP-nek a Tolna megyei 3-as választókerületben induló képviselőjelöltje arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a Paks környéki települések többségében az emberek értenek az atomerőműhöz, és "nem ültek fel" a baloldalról, illetve az LMP-től jövő véleményeknek. A baloldali kormány 2005-ben, 2006-ban szinte egy atomerőműre való hiányt halmozott fel a költségvetésben – mondta a paksi fideszes jelölt.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Spórolni hitellel? Ez ám az unortodoxia... mínusz 3100 milliárd meg a kamatok az nekem nem tűnik spórolásnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
whatthefuck
fideszül van ez is, tehát itt is érvényes az ökölszabály, amit mondanak annak az ellenkezője igaz! rezsicsökkentés hitelből, ez ám a forradalmi program! Vargaboy hantaboy. fidezses választók, Ti ennyire hülyék vagytok, látjátok?!
aremy
misi mókusnak elgurult a mogyorójajjjj.
kata53
Egy nagy büdös fóf@szt spórolunk! Varga is meg van buggyanva!!!
pesti
Hogyan tud ez az ember a gyermekeink ,unokáink -szemébe nézni?Ez már méjen sérti minden józanul gondolkodó embert, akinek az IQ je 80 fölül van!
Pisti271
@magyarbakancs: Alapvetően semmi gond az atomerőművel.
Még azzal sem, hogy orosz.
Az a probléma, hogy hülyének néznek bennümket.
Bővítésről beszélnek, amit senki más nem képes elvégezni, mert orosz a mostani is.
A valóság pedig az, hogy vadonatúj erőműről van szó, aminek csak annyi köze van
a mostanihoz, hogy mellé épül.
A tízéves titkosítás sem a tisztánlátást szolgálja és a problémákat hosszasan lehet sorolni.
Itt nem atomerőmű, hanem mutyiellenességről van szó.
Desischado
Torkig vagyok vele, és kikérem magamnak, hogy hülyének mernek nézni!!! Kinek lesz ez jó? Az oroszoknak, na meg a fideszes oligarcha bandának, de NEM NEKÜNK! miska a jó édes... at merd hülyének nézni, te mocskos fidesz nyalonc! Mennyiért adtad el a lelked te is, ha egyáltalán volt valaha is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.