A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az esélyegyenlőség alapelvét sértette meg az ATV és a Népszabadság azzal, hogy olyan vitákat hirdettek a honlapjukon, amelyeken az egyik jelölőszervezet – a Jobbik – szakpolitikusai, illetve egy másikon a miniszterelnök-jelöltje nem vehetnek részt.

A testület csütörtöki – a jogsértést megállapító és attól eltiltó – határozata szerint az ATV és a Népszabadság megsértette a választási eljárási törvényben szereplő, a jelölőszervezetek esélyegyenlőségének biztosítására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére vonatkozó alapelveket. A testület több tagja bírság kiszabására is javaslatot tett, ám végül ez a javaslat nem kapott többséget.

A beadványtevő azt kifogásolta, hogy az ATV és a Népszabadság honlapján meghirdetett fórumokra a Jobbikot nem hívták meg, arra hivatkozva, hogy a szerkesztőségek a pártot nem tartják a demokratikus erők közé tartozónak.

Az NVB álláspontja szerint a jelöltek és a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét a médiában való megjelenés során is biztosítani kell. A testület szerint ez azt jelenti, hogy ha egy médiaszolgáltató politikai műsort szervez, akkor az azonos helyzetben lévő jelölteket, jelölőszervezeteket azonos elbírálásban kell részesítenie.

A bizottság szerint így ha a médiaszolgáltató az országos listát állító jelölőszervezetek egy részét politikai műsorra hívja, akkor a többi, országos listát állító szervezetnek is biztosítania kell hasonló lehetőséget.

Az NVB azt állapította meg, hogy a meghirdetett szakpolitikai és miniszterelnök-jelölti vitára a pártlistát állító jelölőszervezetek közül csak háromnak (Fidesz-KDNP, LMP, MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) a képviselőit hívták meg, ugyanakkor a felhívásban egyértelműen kizárták annak a lehetőségét, hogy a Jobbik a választási műsorokban megjelenhessen.

A testület kitért arra is, hogy a műsorszolgáltató nemcsak az adott műsorszámokban nem kívánja az esélyegyenlőséget biztosítani, hanem az április 1. és 5. közötti, választási témájú műsorfolyamban sem, ez pedig az NVB szerint megalapozza a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelmét is.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

QQCSI
Mocskos fideszes-pálffyilona-féle mentalitás!
Az nem jogsértő, hogy nem vizsgálja ki a jelölő listák csereberéjét?!

Na, ez azért már olyan gusztustalan, hogy elvárható lenne, hogy a
fidesz-fanok megszólaljanak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tavaszi
@cacus: ...kedves polgártársam! nem kell már ezekkel nekünk foglalkozni. pár nap az egész és kijelenthetjük: Magyarországon 2014 április 6-án a politikai baloldal küldetése bevégeztetett, befejeződött. nem szabad senkit győzködni már ilyenkor, ...ők már lendületben rohannak a siratófalig...koppppp...és elhallgatnak. maga az ország fog egy szocdem -pártot kiizzadni soraiból...és majd az lesz egy igazi baloldal...de nem zakkant milliárdos bolsikból...természetesen...hajrá ...Magyarország. (holnap találkozunk)
tavaszi
@szjupermen: ...ó te szegény embör...ki bízva -bízol. Úgy kell neked ! majd felébredsz,hogy baloldal volt -nincs. ti tehettek róla ...hogy ---(majd rájössz hogy miért ti tehettek róla)
Desischado
@tavaszi: Már kérdeztem, és ha lenne benned gerinc, válaszolnál, de olyan vagy mint orbán! MITŐL VAGY ILYEN BIZTOS A GYŐZELMETEKBEN?! EZT IS MÁR MEGBUNDÁZTÁTOK?!
human
@nehogymá: A magyarok a gyomorszájast is bevállalják, ha utána villás vacsorát ígérnek nekik. Bár egy gyomorszájas után nem túl sok étvágya van enni az embernek.
Tekla
@Nil: Voltál már jobbikosok között , beszéltél már velük? Ne szenilis ,öregektől akard meg tudni kik ők , mert ők sem ismerik ezt a pártot ! Lépj kapcsolatba velük és tedd fel a kérdéseidet. Ne ítélkezik a Fidesz , meg az aatv műsorok alapján. Hát ezek mást sem tudnak csak mocskolni hol ezt , hol azt! Mert mindenki ellenség.
Idétlen jelzők pufogtatásával ne gyere , mert bíróság mondta ki , hogy nem valós, hanem rágalom , de ezt a médiáknak nem érdekük megosztani a nyilvánossággal , nem egyezik a műsor profillal, a szólás szabadsággal , vagy az elveikkel?
Nil
@cacus: Aki mondja másra az mondja magára ... te úgy gondolod és mszp-s vagyok pedig nem. Megpróbálom megérteni az emberek különböző álláspontjait, de a másokon való uralkodást, a megfélemlítés bármilyen eszközét képtelen vagyok el-befogadni - és megérteni is nehéz. Hiszen csak azt szabad tenni másokkal, ami ha veled történik el tudod fogadni. HA te szeretsz parancsra cselekedni a te dolgod csak ne tedd kötelezővé mások számára. HA te szeretsz embereket származása miatt lelőni- jó lenne ha elgondolkoznál azon mi lenne ha téged lőnének le a származásod miatt.
HA ezt nem érted akkor nincs miről beszélnünk. Masírozz nyugodtan a gárdaegyenruhádban- csak nekem ne kelljen felvennem.
Nézz utána mit tett a jobbik amióta megjelent a színen- ha azonosulsz velük az téged minősít. HA hiszel egyetlen politikusnak is- az is. Engem nem érdekelnek az ígéretek - engem a tettek érdekelnek. No meg az hogy a gyerekeimnek egy élhető világot hagyjak hátra ha elmegyek. Erre meg van a lehetőség, tudják a módját - de nem a jobbik fogja megvalósítani - és egyik párt sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.