Nagyobb rendellenesség nélkül zajlott le a szavazás – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Központban tartott vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnökének közlése szerint nem sokkal 9 óra előtt bezárt az utolsó szavazókör is, ahol korábban még sorban álltak a szavazók, ez a szavazókör a XIII. kerületben volt. Előtte a IX., a XI. és XIV. kerület jelentette, hogy befejeződött a szavazás – mondta.

Hozzátette: folyik a jegyzőkönyvek feldolgozása, az utolsó szavazókör zárása után pedig megkezdődik a választás előzetes tájékoztató eredményeinek közzététele az iroda internetes oldalán.

Egy kérdésre az NVI elnöke elmondta: elképzelhetőnek tartja az online átjelentkezések határidejének módosítását, és talán megszüntetését annak, hogy a szavazás előtt két nappal is lehessen átjelentkezni, mert erre nem lehet felkészülni, most is egy nap alatt nőtt 90 ezerről 120 ezerre az átjelentkezők száma.

Megjegyezte: ezekben az átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörökben a jövőben úgy kell készülni, hogy nem elég egy kisebb szavazóhelyiséget igénybe venni, valószínűleg egy tornatermet kell, ahol jobban meg lehet szervezni a névjegyzék szétválasztását és a szavazás gyorsítását.

Mint mondta, hosszú sorok voltak ugyan a vasárnapi voksoláson is, de ez nem ugyanaz a rendszer, mint négy éve volt.

Az akkori hibákat kiküszöbölte a törvény – jelentette ki. Emlékeztetett rá: négy éve a névjegyzékbe kézzel kellett felvenni az igazolással szavazókat, ezért volt lassú a munka. Ezt azonban kiküszöbölte a mostani rendszer, mert a névjegyzéket központilag vezették, az átjelentkezők már szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben.

Megjegyezte, az azonban nehézséget jelent, hogy az átjelentkezéssel szavazó választópolgárok a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjére voksolnak, és minden választónak a "saját" választókerülete szavazólapját kell átadni.

Az NVI elnöke szerint a választás lebonyolítása jól sikerült. Mint mondta, tisztában voltak vele, hogy egyes szavazókörökben, ahol sok az átjelentkező, legalább este 8 óráig fognak szavazni. De – jegyezte meg – nem gondolja, hogy felelősöket kellene keresni, amiért ezzel további háromnegyed órát csúsztak.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke ehhez hozzátette: az, hogy háromnegyed 9 körül az összes – még a leginkább leterhelt – szavazókör is be tudott zárni, azt mutatja, hogy a rendszer jól működött.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint éppen a XIII. kerület kért nagyobb helyet a szavazáshoz, de ezt az NVI nem engedélyezte, Pálffy Ilona elmondta: a XIII. kerületből péntek este kérdezték, hogy szétválaszthatják-e két külön terembe a szavazatszámláló bizottságot.

Azt mondta, erre azért nem adtak engedélyt, mert a szavazatszámláló bizottságnak egy elnöke van, a bizottságot két terembe tenni törvénysértés lett volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.