A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint több mint 20 ezer érvényes ajánlása van az európai parlamenti (EP-) választásra, ezért sürgeti, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vizsgálja felül a listaállítását elutasító határozatot.

A MoMa az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írja, hogy a Nemzeti Választási Irodától hétfő délután kapott tételes kimutatást többen és többször is ellenőrizték, és "döbbenten" állapították meg, hogy az NVI által érvényesnek minősített ajánlások száma nem a határozatban foglalt 18 633, hanem több mint húszezer.

Az NVI az MTI megkeresésére azt közölte, hogy április 28-án jogerőssé vált az a határozat, amelyben elutasították a Modern Magyarország Mozgalom listájának nyilvántartásba vételét az EP-választásra. Tudatták azt is, hogy az Nemzeti Választási Bizottság akkori, április 25-én hozott elutasító határozatát a MoMa nem támadta meg, és az ajánlások tételes ellenőrzését a második számlálásnál a jelölőszervezet képviselője figyelemmel követhette.

Az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlásra volt szükség.

A Nemzeti Választási Bizottság április 25-i határozata szerint a testület "megállapítja, hogy a Modern Magyarország Mozgalom párt jelölőszervezet listájának bejelentése a törvényes feltételeknek nem felel meg, tekintettel arra, hogy a jelölőszervezet által benyújtott 24 264 ajánlásból két ellenőrzés eredményeképp mindösszesen 18 633 volt érvényes", ami kevesebb, mint a törvényben meghatározott, a listaállítás törvényes feltételéül szabott érvényes ajánlások száma.

A MoMa elnöke, Bokros Lajos április 25-én az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Modern Magyarország Mozgalom vezetése óriási csalódottsággal veszi tudomásul, hogy a Nemzeti Választási Iroda húszezernél kevesebb érvényes ajánlást talált a tételes ellenőrzés során. "Megköszönjük mindazok ajánlását, akik a mai félelemmel telített hazai politikai légkörben vették a bátorságot, és aláírásukkal egyértelműen kiálltak a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy pártunk több mint 23 ezer ajánlást adhatott le a választási irodának" – állt az akkori közleményben.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
El kell ismerni, hogy valóban furcsa lenne, hogy pont azok nem indulhatnak az EP választáson akik európai formátumú politikusok, de az uniós zászlót égetők tömegével mehetnek. Magyarország valós érdekeit nemzetközi szinten csak azok tudják képviselni akiknek diplomáciai érzékük van, mert ott már a csatabárd nem működőképes fegyvernem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pityuka
@Csizmás Kond: A gyogyi ott van az éjjeliszekrényen.
bencemacska
@Pisti271: Pusztai Erzsébet azt mondta tegnap, hogy a Választási Iroda által "megfelelőnek" minősített aláírások száma több húszezernél !!!
Ha jóindulatú vagyok, akkor szoftver hiba, és nem csalás. De ha szoftver hiba, akkor az egész választás megkérdőjelezhető.
Nem tudom, miért nem veri az asztalt az egész baloldal?! Május elsején ezt kellett volna zengeni a városligetnek!!!
surdillo
@dzurinda: Megvan,csakelcsalták,mert Bokrostól is fél ovi!!!
Halszem
@surdillo: "Bokrostól is fél ovi"
Az a kis sunyi patkány retteg mindentől és mindenkitől.
Desischado
@bencemacska: Igazad van, ez nekem is rögtön eszembe jutott! Kitudja, mi történt a szavazatokkal! Sosem bíztam a választási irodában, - tele van fideszesekkel - és ki tudja, mennyi szavazat sikkadhatott el, ha Bokrosék esetét veszem alapul! A jó ég tudja, mi történt valójában! A Baloldalnak ezt valóban ki kellene használni! Én a helyükben már léptem volna! Én is valószínűnek tartom a szándékosságot, mert Bokrostól is fél a fidesz, mert őt nem lehet megvenni, és jó szakember!
Csizmás Kond
@pityuka: ..de hol van az éjeliszekrény ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.