Aki nem szül elég gyereket, ne kapjon ellátást a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy alacsonyabb legyen a járuléka, mint egy nagycsaládosnak. Ezt javasolja a 2009-ben az MTA szervezésében létrehozott Népesedési Kerekasztal a kormánynak.

A Stop.hu azt írja, a kerekasztal nyugdíjreformot javasol a kormánynak, hogy megszűnjön "a magyar társadalomban kritikus mértéket öltött gyermekvállalás visszaesése, mert emellett az elöregedés, a járulékfizetésre alkalmas munkavállalók számának csökkenése miatt belátható időtávon belül finanszírozhatatlanná teszi a nyugdíjrendszert".

Azoknak a kezdőnyugdíját, akik "egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval" súlyoznák.

A fejenkénti egy járulékfizető páronként két felnevelt gyermeket jelent." Majd megjegyzik, "sok szempontból ez lenne a legtisztább megoldás, ha a gyermeknevelést természetbeni járulékfizetésnek tekintenék". A nyugdíjreform a 40. életévüket betöltött személyekre nem vonatkozna, a javaslat kimondottan az öregségi nyugdíjrendszer és az ehhez szervesen kapcsolódó nyugdíjszerű ellátások alapelveire vonatkozik, a rokkantnyugdíjak rendszerét nem érinti – írták javaslatukban.

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nagyon rajta vannak a "Szülj még egy munkanélkülit!" programon. Szerintem ha a családok (nem csak a 10%) létbiztonságban élnének akkor jobb lenne a szülési hajlandóság. De ha megzsarolják a társadalmat (szülsz vagy nincs nyugdíj) annak a gyerek is kárát látja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Grafix69
Persze borzasztó nagy probléma lehet a rengeteg nyugdijas ,főleg amikor az aktiv keresők igyekeznek külföldre menni mert nem akarnak Mutyisztánban megdögleni.Nagyon sok eltartott van de nagyon sok olyan is eltartott akiknek nem kéne azoknak lenni és ők nem nyugdijasok de még csak nem is gyerekek. Celebek,politikusok,alapitványi mágusok,nagyon sok felelseges kamra stb. Ezeket mind el kell tartani. A 3 millió nyugdijast akik végtére is a java megdolgozott az átkosban a nbyugdijért, el kell tartani. Kinek ? Mert ugye dolgozni van sok aki nem is akar aki meg akarna itt nem tud mert akkora adók terhek egyébb járulékok vannak ,hogy nem marad semmi. A szinten tartás is gyakran lehetetlen nem ám az idősek eltartása. A magán nyugdij felszámolása( el qrása) is teljesen érthetetlen mert gondolom kifizették a hirtelen jött fájást belőle de a későbbi gondokra nem gondoltak. Nem is akartak. Sokkal több ember dolgozik ,mondják, szerintem meg a közmunkások sokkal többe kerülnek finanszirozás szempontjából mintha segélyt kapnának. Hihetetlen kevesen dolgoznak abban szférában akik termelnek,előállitanak valamit amit el lehet adni. Az alkalmazottak valós fizetése kozmetikázott zsebbe is megy meg hivatalosan is, mindenki bólogat a létminimumra meg a KSH adataira a valóság meg az,hogy 78000 forintos szakmai minimálbérből vonják a járulékokat mert különben a válalkozó is bele döglene a fizetésbe . Mindenki tisztában van vele ,hogy a létező jogszabájok alapján egyetlen válalkozás de még csak alkalmazott is bele dögölne a bazi nagy gazdasági fejlődésbe. Mégis beszélnek, csak beszélnek, és nem veszik észre ,hogy semmi nem igaz abból amit a számokból kisajtolnak annál is inkább mivel szűreális az egész magyar társadalom mind adó mind gazdasági mind politikai berendezkedése. Igazából ezt jelenti Matolcsy Tündér meséje Magyarországon mert itt mindenki csak(tisztelet a kevés kivételnek) lop,hazudik,ügyeskedik és a nem létező rendszert akarja létezőnek beállitani.
qxy
@m.macskosz: Tudod a karhatalomnak az a véleménye, amit " Mondanak nekik" Vagyis az az ellenség akire rá van mondva.
SpamKontroll
Én már azon gondolkoztam, hogy lehet, hogy meg kellene barátkozni a gondolattal, hogy tényleg el fogunk tűnni... elvándorolni, beolvadni más nációkba stb stb stb.

Lehet, hogy ez egy olyan folyamat, amin nem lehet változtatni.

Ez már huszonéve így megy... A nyolcvanas évek óta (úgy tudom) tulajdonképpen stagnált egy darabig a születésszám, aztán már csökkent. És azóta évről évre kevesebb gyerek születik (a halálozásokhoz képest).

Szóval itt már lehet, hogy el kellene fogadni, hogy kivonulunk a történelem oldalairól...
világlátó
Amikor az USA kontra SZU. közötti ádáz fegyverkezési verseny folyt, akkor egy orvoscsoport, amely spontán kapott a témába, azt szűrte le konkluzióként, hogy erre a vészterhes világra nem szabad gyerekeket a világra hozni.Tiszta defetista álláspont volt. Most azt hangoztatják / többnyire gyermektelenek / hogy erre a gazdasági helyzetre nem lehet családot alapítani, gyerekeket a világra hozni, mert magunk eltartása is komoly nehézségekbe ütközik.Nem lesz aki megtermelje a nyugdíjunkat - mondják mások. Szégyenkezve hallgatom ez utóbbiakat. Az én nyugdíjam a létminimum alatti összeg. Egyéni vállalkozóként minden évben reménykedtem, talán túllépem a minimálbér küszöböt, a nyugdíjam is több lesz. Nem lett. Tudtam, számoltam vele, ezért a megtakarítási életbiztosítást választottam.Más megtakarítási lehetőség is van, de a statisztikákból látjuk, a lakosság megtakarító képessége rendkívül alacsony.25 éve mondják, mondjuk, tegyél félre valamennyit öregségedre. Nem lesz elég a nyugdíj. Több kiadás megszűnik, de belép helyette más, sokszor magasabb kiadás. Úgy tűnik hiába való próbálkozás a rábeszélés. Mondhatnánk persze, hogy a kapitalizmust választottuk, ahol a tőke és a munka kibékíthetetlen ellentéte megmutatja az új rend igazi arcát, de ezt aligha érti és fogadja el a társadalom nagy része.Nyugdíjat akarnak, vagy így, vagy úgy, a kiszolgáltatottságtól való félelem követelőzővé változtatja az embereket, politikai kártyává lesz az elégedetlenség, aki pedig erre rájátszik, csak tovább rombolja a társadalmat. Az okos szó helyett a bűnbak keresés, a vidéki életmód gazdálkodási szokásai, hagyományai helyett a közmunkáért folyó harc, a segélyekért, járadékokért való kűzdelem, a külföldi munkavállalás, idősek gondozása, szezonális munkák többnyire feketén, vállalva annak minden kockázatát, kivándorlás más országokba, már aki teheti. Az aluliskolázott, szakmanélküli réteg pedig egyre nagyobb számban itthon próbálkozik.
Nem lehet csodálkozni az alacsony születés szám miatt Folytatom
világlátó
Meg kell mutatni az ország népének, hol tartunk, mi a helyzet, mit kell tennünk, hová és mikorra akarunk eljutni, kinek - kinek milyen feladatai vannak. A mi országunk lakossága évről évre egy kisváros lakosságának megfelelő számban fogy.Sanghay és több ázsiai város létszáma sokkal nagyobb mint a mi országunk lakossága. Ez azért fontos, mert ez megszólítható létszám. Hát akkor a kormány, a parlament a 2/3.-os többséggel választott vezetés tegye ezt meg. A többi pedig most ne akadékoskodjon. Egyrészt mert elvesztette a lehetőségét arra, hogy az ország sorsát , előrehaladásának irányát meghatározza, másrészt nincs is igazán átütő és társadalmi támogatottságot feltételező stratégiája és taktikája.Az ország sorsát alapjaiban meghatározó Nemzeti Programot " ugyanakkor mégiscsak az ország lakosságának túlnyomó többsége beleegyezésével lehet és szabad. Ehhez a programot meg kell ismerni, azonosulni kell vele, el - és be kell fogadni.
Ez után lehet dönteni, ahol a lakosság legkevesebb 70 % - a kötelezően kell. Csak így lehet megtenni mindazt ami előremutat. A szankciók, Kinában is nehezen hozták az eredményeket a gyermekáldás korlátozása terén. Hogy több gyermek szülessen, ugyanúgy szabályozókkal , büntetésekkel nem lesz sikeres.Az életkörülmények, a gyermeknevelés feltételei, az iskoláztatás a továbbtanulás, a megélhetés biztosítása, a jövőkép optimalizálása, a nyugodt ., békés élet Magyarországon, az egészségügy teljes megreformálása, az egészséges életmód feltételei biztosítása, az egészségtudatos életvitelre nevelés, a szociális háló újraépítése és emberi szabályozókkal okos irányítása = a lakosság szívesen és örömmel vállalja a családalapítást, a gyermekeket.Ez persze a személyes véleményem. Ébren vagyok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.