Azt állítja Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője (a Kossuth rádióban a Kúria devizahitellel kapcsolatos jogegységi döntésére reagálva), hogy a svájci jegybankelnök időben figyelmeztette Magyarországot a svájci frankban történő hitelezés veszélyeire, de ez nem jutott el a hitelfelvevőkhöz, mert a magyar kormány nem közvetítette ezt az észrevételt. Ezzel szemben a tény az, hogy Jean-Pierre Roth, a svájci központi bank elnöke 2004-ben nem a magyar kormányt figyelmeztette az árfolyamkockázatra, hanem Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Hogy aztán ő miért nem „közvetítette ezt az észrevételt”, arról Rogán 10 év után talán megkérdezhetné Járait.

Forrás: 168ora.hu
Feltöltő: human
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
És Járai volt akinek köszönhetően a forinthitel az egekben volt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@JAJMÁR: @Desischado: Teljesen érthetetlen volt, hogy a kormányon lévő fidesz ismert politikusai miért játszottak a forint gyengítésére kijelentéseikkel. Normális kormány ilyet nem tesz, mert egyenes következménye a forintgyengülés. Tehát csak szándékos lehetett. A cél talán a devizahitelesek kihasználása (lehet gyurcsányozni), de szerintem egyszerűen csak tőzsdei manipuláció áldozata lett az ország. A forint árfolyamát folyamatosan ingadoztatták. Varga Mihály például IMF megállapodást ígért, mint utólag kiderült végig hazudott. Ha valaki pedig tudja, hogy mikor milyen kijelentés fog elhangozni kormány részről, az milliókat tud kaszálni a tőzsdén, mert minél jobban hullámzik a forint árfolyama annál többet lehet rajta keresni rövidtávon.
magyarbakancs
@whatthefuck: Ezere százalékosan igazad van.Köszönöm,hogy megérősítétel a véleményemben.
Még annyival kiegészítve ,hogy a világ válság mesterségesen lett előidézve pont azért ,hogy kisemmizették az embereket.
.
1magyar
Elő kéne venni emiatt a Járait! Megkérdezni nyilvánosság előtt,hogy miért hagyta, vagy talán nem látta ő sem előre ennek következeményeit???
JAJMÁR
@human: 08:37 Így van,mindig, mindenben ott a hátsó, de elsőszámú önérdek. A keresztény nemzeti értékrend, az "Isten és a haza minden előtt"- leple alatt.
világlátó
Lám mégis mindenki bűnöst keres. Nem baj. Talán elindulhat ezzel egy olyan folyamat, amelynek a vége a rendőrségen, ügyészségen és a bíróságon zárul. A politikai felelősségnek súlyos gazdasági következményei vannak, - mint látjuk - , amit nem lehet rátolni valakire, azaz a bankokra és a hitelt felvevőkre.A kúria is tudja, hogy nem mondhatja ki egyértelmüen azt, amit a kormány elvár tőle. Az ügy sokkal mélyebbre mutat. Egy komplett bank, hitel, kamat, hitelszerződés,egyáltalán hitelpolitika, vállalkozási, lakossági hitelpolitika gyökeres változtatásáról van szó. A bank, amíg a saját tőkéjét kockáztatja, legyen az ő gondja. Ha viszont a betétesek pénzét osztotta ki fedezet, körültekintés nélkül, akkor kell belépjen a saját tőkéje, ami nem lehet kevesebb, mint a kiosztott hitel, sőt a betétesek kamatait is hozzá kell számolja, nem is szólva azokról a banki költségekről, amitől egyáltalán működőképes.
Most már futhatunk Járai után, aki egyébként a maga idején jól vezette a jegybankot. Még akkor is, ha hol az exportőröknek, hol az importőröknek okozott fejtörést. A kormányok gazdaságpolitikája, ha a máról - holnapra ugrál, előbb utóbb ilyen zavart okoz. Most éppen mindenki, aki teheti kiveszi a betétjét és más befektetési lehetőséget keres.Pedig a lakossági betétállomány volt és lehet a jövőben is az ország egyik mozgásterét biztosító fedezet. Volt idő amikor a GDP.egyharmada volt a lakossági betétállomány. Mert biztonságos kamatot adott.
Tény és való, a forint legyengítése súlyos probléma, mert az így keletkezett árfolyam különbség " megemészthetetlen ". Ez pedig az utóbbi kormányok bűne. Válság ide, vagy oda,a kormány utóbbi éveiben " elhasznált "- hogy finom legyek - százmilliárdjai megoldhatták volna ezt a társadalmi méretű problémát.Semmit nem vesztettünk volna, mint látható az egyes " bevásárlás " értékelésénél.Minél tovább húzza a kormány ezt a rétestésztát, annál biztosabb hogy kiszakad.Még mindig politikai ügyként kezeli a miniszterelnök a devizahitelesek ügyét

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.