Gyurcsány Ferenc nem a levegőbe beszélt, amikor a választási kampányban megjósolta, hogy megszorításra lesz szükség, mivel a kormány nem tud költségvetést készíteni – tudatta Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja.

A politikus közleményében emlékeztetett rá: a kampányban Gyurcsány Ferenc jóslatára a Fidesz úgy reagált, hogy a baloldal és a megszorítások kéz a kézben járnak, mára azonban "kiderült, hogy nem Gyurcsány Ferenc beszélt a levegőbe, hanem a Fidesz", és a megszorításokat a választás után tovább kormányzó jobboldal sem tudja elkerülni.

A DK elnökségi tagja ezzel arra reagált, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön bejelentette: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában.

Kerék-Bárczy Szabolcs közleményében azt írta: erre az évre kifejezetten választási költségvetés készült, "amelyet máris korrigálni kell". "Először a madzagra kent mézként megemelt közmunkaprogramot fogták vissza: már májusra százezer közfoglalkoztatottat löktek ki a rendszerből, ami a költségvetésben legalább 70 milliárdos megtakarítás" – írta, hozzátéve, hogy csütörtökön pedig Varga Mihály jelentett be újabb 110 milliárdos megszorítást.

Februárban a DK elnöke azt jósolta, hogy "a makacsul 310 forint körül tanyázó euró-árfolyam mellett 250 milliárd körüli megszorításra lesz szükség" – idézte fel. "Ezek szerint tehát számíthatunk még egy, 70-80 milliárdos kormányzati szeretetcsomagra is", ha addig nem romlik tovább a helyzet – fűzte hozzá.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint hiába állítja azt Varga Mihály, hogy a kormány csak saját magán takarékoskodik, mivel "az összeg bő egyharmadát a minisztériumoknál zárolták, ami annyit jelent, hogy további 40 milliárddal jut kevesebb munkahelyteremtésre, továbbá a már amúgy is kivéreztetett oktatásra és egészségügyre".

"Jó" hír viszont, hogy a stadionok építése változatlan ütemben folytatódhat – jegyezte meg.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Gyurcsányon kívül sacc per kábé van még legalább 4milliónyi Nostradamus az országban.
A 16%-os szja 500milliárdos hiánya a büdzsében csak a Matolcsy-Orbán-Varga triumvirátust lepte meg, a józanul, a realitások talaján élő állampolgárokat nem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Ez így van. Ezek lopnak csalnak, hazudnak, és én is tudtam, hogy az önkormi választások után itt elszabadul a pokol! Lesznek itt olyan megszorítások, hogy csak na! Jó szerencsénk van, ha nem bolondulunk bele! De meddig még?!
coyote3
Igaza van a Cicának. nem kellett ehhez gyurcsánynak, még csak magasan kvílifikált közgazdásznak sem lenni. Elég volt ehhez a józan paraszti ész. de hogy én is "Nostradamus " legyek "megjósolom", lesz itt még megszorító csomag ebben az évben Egy egészen biztosan...:)
Macskaszem
Ha azt nézzük, hogy máris jön a megszorítás, pedig még hátra vannak az önkörmi választások, akkor a helyzet minimum kétségbeejtő. Mi lesz itt a választás után, bele sem merek gondolni.
nezelodo
Már kezdem azt gondolni, hogy a Fletó kormányoz! Hogy micsoda? Megszorítás? A mi Vityánk nem tenne olyat!! Azt tuti, hogy a Gyurcsány csinálta! Még feltételezni is képtelenség a tisztakezű nemzetmentő Orbánról ilyent, a gyanúsítás meg már vérlázító! Fogjátok vissza magatokat, mint Orbán az életszínvonalatokat!
pityuka
@Macskaszem: Mi lenne. 0%-os infláció és folyamatos reálbér emelkedés mellett. Elkezdik kolbászból fonni a kerítéseinket. Tündérországban már csak ez dukál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.