A magyar árszint az uniós átlag 60 százaléka, az árszinttel igazított magyar bérköltség pedig az uniós átlag 54 százaléka – derült ki a Napi.hu cikkéből.

Nemzetközi összehasonlítás alapján ezek az értékek nagyjából ott vannak, ahová az ország termelékenysége alapján várjuk őket – állapította meg Oblath Gábor, az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

A béreket összehasonlítva ismét szoros összefüggést látszik: azon országokban magasabbak a bérek, amelyek egy munkaóra alatt nagyobb jövedelmet tudnak létrehozni.

Ezzel Magyarország majdnem pont az összefüggést jelző vonalon fekszik, vagyis az itteni bérek nagyjából megfelelnek az ország termelékenységének. Sajnos még nem európai a munkánk, és ennek megfelelően nem európaiak a fizetéseink – foglalta össze Oblath.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pictor
Az élet szomorú ... de legalább a fizetésünk nevetséges ...:)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Majd ha egyesülünk...addig marad a közösülés !!!
Fradigege
Soha. Mesterségesen van lebutitva a fizetésünk. A politikai elitnek és az oligarcháknak nem érdekük, hogy egy kicsit is közelítsünk az életszínvonaluk felé. Úgy kiesne az irányítás a kezükből. Ne érjük be sokkal, mert akkor neki állnánk hőzöngeni és elégedetlenkedni. És a hatalom kicsúszna a kezükből.
dömdödöm
Egyszerú a válasz . A nap ebben az életperiodusában nem !
pityuka
Röviden: soha. Bővebben: ha 24 év alatt csak távolodtunk az európai bérektől, akkor matematikailag is bizonyítható, hogy soha.
m.macskosz
"Mikor lesznek európai bérek Magyarországon? "
Már most is azok vannak! Igaz, hogy az órabér
1.24 Euró a minimálbérre bejelentetteknél,...
Grafix69
Azért ez az elemzés nagyon finomkodik ,kicsit még mesél ,elaltat ,álmosit...NA elvtársak az a nagy büdös helyzet ,hogy a Magyarországi árak, a lakásbérlést leszámítva megegyeznek a nyugat európai árakkal a bérek meg az ötöde annak. Aztán nem kell a mese me járok ám boltba itt kint is .
csip-csop
soha! addig mik viki lesz a miniszter addig ne is àlmodozzunk mèg 10 Ft-os emelèsrol se.ez van eloirva , viki nem szereti hogy az èletszinvonal javuljon az embereknèl ès ha mèg is eltokèli, hogy emel 10 Ft-al a fizetèst, annak 90% megy az adòba, ugy hogy nem marad semmi nekunk.
joopapa
Soha mert akkor kéne emelni a nyugdíjakat is gondolom én, de lassan a mostanit se tudják kifizetni! Meg akkor a Mészáros mészáros kft se tudna ilyen olcsón dolgoztatni! kapcsolat.hu/blogszemle/marek-rizsert-dolgoztat-orban-spanja-felcsuton
kkalman
Nem értem az elemzést. A magyar dolgozó itthon nem tud dolgozni, de ha kivándorol külföldre, egyből tud.
Azért nem ilyen forró a kása!
Itthon a legtöbb cég nem valós termelő munkát végeztet a dolgozókkal, hanem idehozza a betanított munkát igénylő munkafolyamatokat, amit kinn, a hazájában nem végez el senki, mert nem jár érte európai fizetés.
A magyar munkáltatónak szintén nem érdeke a magasabb fizetés, amikor zsarolással meg tudja tartani a dolgozóit, és ki is használja őket, nyolc órás fizetésért tíz-tizenkét órát kell dolgozni.
Amíg nincs kormányzati szándék ezeknek a megváltoztatására, márpedig nincs, addig nem is lesznek hazánkban európai bérek.
pictor
Az élet szomorú ... de legalább a fizetésünk nevetséges ...:)
human
@Fradigege: Ahogy mondod. Az alacsony fizetésekkel a munkások függenek a munkáltatótól. Ha lennének tartalékaik és elég munkahely, akkor bizony fel mernék emelni hangjukat a késett vagy elmaradt bérek miatt, vagy hogy balesetveszélyes munkát kell végezniük a munkáltató nemtörődömsége miatt. Tehát nemcsak a profitmaximalizálás miatt, de a kontroll miatt is alacsonyan tartják a fizetéseket.
nyanya001
A helyzetet elnézve majd akkor ha Osztyapenkó lépést vált !
csip-csop
@kkalman: hazànkban nem lesznek europaibèrek, mert nem akarjàk, hogy legyen.a vikinek a nyomorgàs tetszik
kkalman
@csip-csop: Az utolsó mondatomban pont ezt írtam, csak más szavakkal.
dr. prédikátor
Nem nálunk alacsonyak a munkabérek!!!Az Európai bérek magasak!!!
gödörben
"Sajnos még nem európai a munkánk, és ennek megfelelően nem európaiak a fizetéseink –"
Ki is tehet errő? A világszínvonalú oktatást tönkretették, a gyárakat, mezőgazdaságot tönkretették, akkor mit írkál ez itt???
kukac50
Ameddig kiszolgáltatottak az emberek addig lehet Nekik hazudni!
Uniós béreket csak a politikusok kapnak érdemtelenül!
human
Orbán barátja Parragh László elmondta, hogy a munkanélküliség jó, mert ahol olcsó a munkaerő oda mennek a befektetők. Érdekes logika ugye? Csak már ott tartunk, hogy közmunkára is protekcióval lehet bejutni.
nyanya001
@human: Ez a probléma, hogy ilyen szarkupacok ( Parragh ) meghatározó
tisztségeket töltenek be !
karma1
@gödörben: Na, akkor most valaki megint hazudik! Ha egyszer Magyarorszag "jobban teljesit", akkor mi megiscsak tudunk dolgozni, talan ezert is van itt a Mercedes, Suzuki, meg me'g egy jopar kulfoldi multi. (Igaz, hogy ok aztan TUDJAK, hogy nyugodtan kizsakmanyolhatnak bennunket, mert kell az a kis fizetes, akar 10-12 orai munkaert is ), na, akkor miert is nem erdemeljuk meg az europai fizetest? A sajat vezetesunk irja le ezt egy magyar sajtotermekben? (Illetve nyilatkozza hallgatosag elott?)

Eddig csak siman loptak, csaltak hazudtak...
Most mar "hazaarulnak" is... Ez igazan szep...
m.macskosz
@nyanya001: @human:
Ráadásul ez is egy szjupermen, ért a felsőoktatáshoz a gombászathoz...:(
Csak azt nem értem, ha csupa-csupa zseni van a kormányban ill.közelében,
hogyhogy mégis folyton szarban van az ország?
Grafix69
Magyar mentalitás: A privatizációs szabad rablásnak az volt a lényege ,hogy a politikai érdekcsoportok zsebbe kaptak milliókat,néha milliárdokat csak azért ,hogy egy -egy potenciálisan fontos( energia szektor,növény olaj gyár,cukorgyárak, cipő kereskedelem és gyárak, Füszért üzletág, szövetkezeti üzletág,stb) üzlet vagy gyár külföldi tulajdonba kerüljön aki ezt ezek után vagy megszüntette a saját vagy lobbi érdekekből ,vagy tovább vitte hatalmas haszonnal a fogyasztók kárára. Például az energia szektort aminél akkora ár emelések következtek be , hogy simán kivéreztette a lakosság nagy részét. Azok a politikusok akik zsebbe kaptak pénzt , kihordták az országból , mindenféle bankban tárolják. A magyar gazdaság állam adósságának a kétszeresére rúg ez az összeg szerény becslések szerint is 44000 milliárd forint. Elképzelni is nehéz. Mindez azt eredményezte ,hogy megszüntettek kb 2500 nagy vállalatot és kezdődött a munkanélküliség. Az ,hogy ma nincsenek Európai bérek azért van mert senkinek nem érdeke itt fizetést adni azért is mert akkora járulék teher van a bérjövedelmeken ami elképzelhetetlen más Európai Nemzetnél, ehhez társul még a 27 százalékos áfa ami teljesen elveszi az emberek pénzét. Végtére is az államnak dolgozik aki ott él és az állam az újra osztással ezt a pénzt a gazdagoknak,stadionokra, hülye szobrok őrzésére, és minden baromságra szórja. A társadalmi felelősség ezért a mindenkori kormányt illetve az 1989 módszerváltásnak nevezett törvényesített lopásban résztvevő pártokat sújtja. Magán vélemény , nem úgy ollóztam ki valahonnan.:))
csip-csop
@kkalman: lehet, hogy ugyan ezt irtad, de akkor elfelejtettem
csip-csop
@kukac50: igen de azt a fizetèst megemeltèk maguknak rendesen. Ki az a hulye ahol elovan irva, hogy nekik lehet fizetès emelès?(minden èvben) Ami Mo-gon legalàbb 10 ève nincs emelès?
gödörben
@Grafix69: Politikusi mentalitás. Az emberek nem arra szavaztak hogy ellopják a javaikat, eladják az országukat. Akik ott ülnek azt mind ki kéne sőpőrni teljes vagyon elkobzással és megszüntetni minden mentelmi jogot, megszüntetni a lopást, megszüntetni a több munkahelyet és a többszörös fizetést. Hozzáértőkkel a jogszabályokat felülvizsgáltatni és ami a lopásra kizsákmányolásra mentséget ad azt eltörölni, viszont a háromszoros csapással bünbtetni mindet.
bebetv
@Grafix69: 2500 az már juhbeles virsliből i is sok nemhogy magyar nagyvállalatból. Egyébként az állami cégek java része elvérzett magától. Kérdezd csak meg Nem keskeny Gabi bácsit mit gyárt jelenleg a Videoton meg az Ikarus. Ő pedig még most is a mi kutyánk kölyke nem igaz? Lassan a BKV összes buszvonalát kiszervezik a számára, hogy a büszke volt Ikarus gyár tulajdonos lízingelt Mercedes buszokkal tudjon még mindig kaszálni.
bebetv
@m.macskosz: Kérdezd meg tőle, hogy hová lettek a csempe boltjai. Ahogy azok felszámolódtak, úgy kerül taccsra az ország is. Tragédia, hogy ilyen csődhalmaz fazonok osztják az észt, és ezekre futja a fidesznek, pedig az ilyeneknek feledésbe illett volna merülniük mint a hajdan volt cégeiknek. Ráadásul ezek adnak Orbánnak tanácsot.
Hát megtalálta zsák a foltját. Ki ez a fazon, hogy mindenhez ért, és ő akarja megmondani mit kell a szakképzésben oktatni? Ritka az ilyen ember mint ő, aki ért a gépiparhoz, elektronikához, építőiparhoz és még sorolni lehetne mihez.
Grafix69
@bebetv: 5000 feletti nagy vállalat volt ,már bocs de hülyeséget nem szeretek írni.
Yoda69
Arra kivancsi lennek ki keszitette ezt a statisztikat.
"A magyar árszint az uniós átlag 60 százaléka"
Ezt nehez elhinnem, hogy nalunk minden, belertve a benzint is, 60%-kal olcsobb mint az unios atlag. A benya nalunk majd annyi mint a nemeteknel, vagy az olaszoknal. Viszont a romanoknal sokkal olcsobb. De nezhetunk mas termeket is. Szerintem ez atveres.

Ez pedig meginkabb hihetetlen:
"magyar bérköltség pedig az uniós átlag 54 százaléka "
En egy multinal dolgoztam itthon, majd ugyanezen cegen belul mentem kulfodre es a differencia a netto berben kozel 10x-es volt.

Nem kellene ekkorat hazudni.
TASzSz
Postás fizetése itt 250 Euro, Ausztriában 1300! Hol itt a 60%?!
perfekt
Hülye vagy fiam, mint szódás a lovát!!
JAJMÁR
Sajnos még nem európai az ország vezetőinek gondolkodása, a társadalmunk berendezkedése, miért lenne pont a bér európai? (A munka az munka, nem lehet nem európai, esetleg a munkafeltételek nem azok.)
Hogy lesz-e valaha? Nem úgy néz ki, éppen nyílsebesen távolodunk...!
magyarbakancs
Mikor lesznek európai bérek Magyarországon? - itt az elemzés.
Soha.
Nincs világ minőségű termékünk.
Nincs természeti kincseink.
Meg addig nem is lesz európai béreink míg a politikus társadalom azért van a parlamentben,hogy a saját zsebét telerakja.
4 év alatt kell annyit szerezni ami elég 40 évre.
TASzSz
@magyarbakancs: Világszínvonalú termékünk található a hungarikumok között bőven! Marketinggel el lehetne adni a téliszalámit +a pálinkát, bort, stb.
Természeti kincseink nekünk elegendőek, s ha végre előkerül a makói gáz, akkor sok is! Termálkincsünk és ivóvizünk egyedülálló a világon, csak rossz a marketing!!!
TASzSz
@magyarbakancs: Való igaz! Politikusok nélkül az elmúlt 25 évben többre vittük volna! Ha az ország élén szószerint senki nem állt volna ebben az időszakban, lehet hogy csak stagnált volna a gazdaság, de nem romlik az biztos!
Január
@Yoda69: Volt is itt egy cikk, hogy mennyire alacsony a magyar átlagbér, az európainak a 20%-a.
Akkor mit hadoválnak itt 56%-ról? Hazudnak nappal, hazudnak éjjel.
karma1
@m.macskosz: Kicsim, szerintuk NINCS szarban az orszag, hiszen ok folyton leirjak, mondjak, hangoztatjak ( hogy a vegen meg maguk is elhiszik) Magyarorszag jobban teljesit! Minel is? Elefantcsontpartnal? Albanianal? Patagonianal?
karma1
@m.macskosz: jul.22.18.17-re: Tenyleg ennyi az otthoni minimalber? 1.24 Euro? Na, akkor mar meg is dolt a cikkben leirt 54 % (amit nem ertem, hogy hogy szamoltak ki, mit jelent az, hogy "az arszinttel kiigazitott"?)
Na, kicsi szamtanora megint: 1.24 Euro = (kb.) 2.48 NZD (ujzelandi dollarral). En a mindenkori minimalbert keresem, nem csak ennyire vagyok bejelentve, hanem valoban ennyit is kapok, ami a jelenlegi evben 14.25 NZD (durvan 1 NZD = 200 HUF-fal). Ez nekem a bruttom, amibol 15 % -ot vonnak le osszesen, en durvan 80 %-at kapom ennek az osszegnek. vagyis 11.40 NZD van orankent a zsebemben, ami 2280 HUF-fal egyenlo, amig 1.24 Euro, ami (308 forintos euroval szamolva) 381.92 HUF!!! Hol van itt az 54 %-os arany? Az otthoni fizetes az en fizetesemnek csak kozel 17 %-a!!! Es en egyaltalan nem keresek sokat, egy viz-gazszerelo (maradjunk a zsebmilliardos foglalkozasa mellett) kb. 35-40 dollaros brutto oraber (mert szakmunkas), egy epitesze 60.00 NZD+... Egy haziorvos (aki a nevevel ellentetben nem jon ki SOHA hazhoz!) NAPI 1.200 NZD-t keres, plusz szolgalati lakast kap.

En minden adatert vallalom a felelosseget, ok viszont miert hulyitik az otthon eloket? Es miert NE mennenek el otthonrol a munkanelkuli fiatalok???
m.macskosz
@karma1: Szia, kedves karma1! Kétféle minimálbér van, amit én írtam, az a minimális minimálbér. (Havi bruttó 101.500..nettó 66.483) Olyan munkáért jár ennyi, amelyhez nem kell szakmunkás bizonyítvány vagy középfokú végzettség. Ha tehát egy több diplomás valaki rákényszerül, hogy takarítással keresse meg a kenyerét, ennyit kap.
A szakmunkának számító munkakörre járó minimálbér havi bttó.:118.000,-
nettó 77.290) Óránként tehát bttó 679, nettó 444 Ft.
www.minimalber.info/ A mai napi MNB-Euro árfolyam 308,35.
Tehát a szakmunkás minimálbér óránkénti nettó összege sincs másfél Euró!
Érdemes megnézni, hogy a 118.000 / 77.290 összeg között mennyit is kaszál az állam!
Például: Munkaadó összes havi költsége:151.630 Ft.
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2014&edt_brutto=118000&edt_elt=0&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&edt_kedvezmeny=0&edt_munkaido=40&btn_submit=+%DAjrasz%E1mol+%3E%3E+
Munkavállaló: bruttó 118.000 mínusz nettó 77.290 = 40.710,- Ft.

Hát így mennek itthon a dolgok! Nem csoda, ha feketén, szürkén
vagy sehogy nem jelentik be a dolgozókat...
karma1
@m.macskosz: Szia Cicuska! Ezt meg olvasni is rettenet! Es akkor csodalkoznak, hogy a munkakepes fiatalok elmennek kulfoldre dolgozni? Na, miert is mennek el? Mert tudnak szamolni, es nem feltetlenul akarnak ehenhalni...:o(((

Nagyon szepen koszonom a linket, azt azonban meg mindig nem ertem, hogy akkor hogy hivjak a 47 000 forintos konyoradomanyt? A kozmunkaberek milyen szinten vannak? (Nekem van egy osztalytarsnom, aki muzeumi ornek kellett, hogy elmenjen, nagyon sulyos beteg, egyedul el, de muszaj volt elvallalnia a munkat, kulonben nem kapna 26 000 forintot havonta. A munkakori leirasaban benne van, hogy NEM ULHET LE a munkavegzes kozben!!! Vagyis akkor se, ha a 8 orabol 7 oran at egy lelek se jon be a terembe!...Kb. a naci koncentracios taborokban lehetett valami hasonlo, vagy az Alcatraz szigoritott cellaiban,...
magyarbakancs
@TASzSz: Világszínvonalú termékünk található a hungarikumok között bőven! Marketinggel el lehetne adni a téliszalámit +a pálinkát, bort, stb.
Természeti kincseink nekünk elegendőek, s ha végre előkerül a makói gáz, akkor sok is! Termál kincsünk és ivóvizünk egyedülálló a világon, csak rossz a marketing!!!
Akkor egyenként válaszolok.
A világban nem igen ismerik a Magyar élelmiszer termékeket .
Csak nekünk világterméknek.
Nincs eladható gázunk,olajunk,szenünk.
Szén minősége közepes szinten van.
Egy igaz ivóvíz van rengeteg.
Nincs jó marketingje nem baj nem is kell felhívni a világ figyelmét rá,hogy van vizünk.
Mert nagyobb hatalom még ráteszi katonailag a kezét.
karma1
@magyarbakancs: A teliszalamit nem, sajnos, mert bar vilaghires, a szigoru elelmiszerbehozatali torvenyek miatt a hataron a szalamit magas hofoku hokezelesnek kene alavetni, amit viszont a szalami nem elne tul...:o((((
magyarbakancs
@karma1: Az a baj ,hogy mi Magyarok kicsit önteltek vagyunk és a világpiac által diktált ízlés világot nem vagyunk képesek elfogadni.
Van olyan nemzetközi élelmiszer cégeink mint a Nesle?
Nem olyan régen voltam Ausztriában a polcon se bort ,se húskészítményt ami Magyar nem volt.
Volt Olasz ,Lengyel,Holland,Spanyol termékek.
Magyar egyesem.
m.macskosz
@karma1: ma, 08:43 A bűvös 47ezer az a szám volt, amely akkor volt a nettója a közmunkának.
www.ma.hu/belfold/124438/Matolcsy_es_az_o_47_ezre
m.macskosz
@karma1: Akkor az angol Tescoban miért lehetett kapni, ráadásul olcsóbban, mint itthon?
kuruc.info/r/20/80569/
m.macskosz
@magyarbakancs: Az is érdekes, hogy Dél-Afrikából, Kaliforniából, ...
hoznak bort, és olcsóbb, mint a magyar!
magyarbakancs
@m.macskosz: Mert a gazda adjad úristen de nyomban meg gazdagodjon legalább egy év alatt.
Ez ért drága minden meg azért mert pazarló a termelésünk.
A ráfordított energia költség és a munkabérre rakodó költségek magasak hazánkban.
Lehet egy számjegyű lesz a személyi adód de a sok más adó elvisz mindent.
m.macskosz
@magyarbakancs: Ha az én szja-m egy számjegyű lesz, azzal épp úgy kitörölhetem,
mint a rezsicsökkentéssel. Ha az alapvető élelmiszerek áfája lenne annyi, mint némely
kulturáltabb országban, na, az viszont jól jönne! :)
karma1
@m.macskosz: 09.58-ra: Ez nagyon erdekes, de a legfontosabb info sajnos nem latni a kepen: az, hogy ki az importor? Es a szarmazasi orszagot is fel kell tuntetni mindenkeppen.

Vagy egyszeruen csak csinaltak egy jolsikerult receptbol egy utanzat-szalamit. (Tudjuk hogy a szlovakok csinalnak "valodi" tokaji bort...Koze nincs a magyarhoz...)

Igaz, a mi szabvanyaink a vilagon a legszigorubbak, mert itt feltik a legjobban az allatallomanyt egy fertozo jarvanytol, mert az katasztrofat jelentene. Ha valaki megis megprobalna kajat becsempeszni, azonnal kitoloncolnak, vagy komoly penzbirsag megfizetese mellett bortonbe csuknak.
Viszont a hokezelesrol biztosan tudom, hogy letezik, mert egy vegyeszbaratnomnek kellett volna valami athidalo megoldast kitalalni a szalami sterilizalasara ugy, hogy kozben az iz- es kulso megjelenesben az aru ne seruljon.

Itt is lehet kulonben kapni "Hungarian Salami"-t, az ize is nagyon hasonlo a mi Pick-unkehez, meg a Herzhez, DE MEGSEM AZ!

A Tescorol (mint nemzetkozi multirol) hallottam egy-ket eleg huzos tortenetet, hogy mire kepesek, ha arrol van szo, hogy vevoket fogjanak... Sokszor nyulnak tilos "fegyverekhez", es senki nem vonja oket ezert felelossegre...
m.macskosz
@karma1: Nem tudom, lehet, hogy Csányinak van Nagy-Britanniában húsüzeme?
Persze, az sem kizárt, hogy hamisítvány.
bebetv
@magyarbakancs: Nem tudom milyen világszínvonalú magyar termékekről beszélsz.
A Herz szalámi pl. kapható a német Real láncnál, de a 400 gr-os rúd odakinn az 5 €-os árával olcsóbb mint nálunk.
Borok esetén az ausztrál, califirniai, chilei és dél-afrikai borok legalább olyan jók mint a magyar jó minőségű borok, ráadásul olcsóbbak. Tavaly a Penny-ben vettem minden országéból és 600-700 Ft-os áruk ellenére voltak olyan jók, mint a hazai kb. 1000 Ft-os árfekvésű borok. Igaz hogy Kanadában a Wine Store-ban kapható 2-3 féle magyar bor, de azok a bolgár és román borokkal együtt a polcok legalján találhatóak. Egy ami már állandóan kapható az az Unicum, de az is a Zwack Péter érdeme, akinek kiváló piaci kapcsolatai voltak Észak-Amerikában és amiből az örökösei mai is profitálnak. Mindenesetre messze nem olyan közismert ital Észak-Amerikában mint pl. a Jägermeister
amit Amerika szerte ismernek.
Igazi hungaricum amit a világ ma már ismer az a pávatánc, de az inkább árt mint hasznára van az országnak.
karma1
@m.macskosz: Ez is benne lehet a pakliban, de mintha a Tesco a Demjane lett volna, nem?

Husuzeme lehet, akar jo nagy is, viszont a Pick meg a Herz receptje biztos nem lehet meg neki, mert az kb. annyira vedett trademark, mint a Coca Cola.

Bar egy kesz szalamit ki lehet elemezni fuszerileg, es rendkivul hasonlot ki lehet hozni ebbol, de az megiscsak hamisitvany...:o((
m.macskosz
@karma1: A Tesco angol cég, hogy van-e benne tulajdonrésze Demjánnak, fogalmam sincs.
Csányié a Pick is meg a Herz is, ha bepötyögöd a Google-ba, hogy "Csányi Sándor cégei",
ezt dobja a gép: www.bonafarmcsoport.hu/bonafarm-csoport/bonafarm-zrt/
bebetv
@m.macskosz: Nem kell hamisítani, mert már a kádári időkben a románok is gyártottak Herz ill. Pick minőségű szalámit. Megjegyzem a 4-5 ezer Ft közötti itthoni kilóár irreálisan magas. Gondolom a magas hazai ár kompenzálja a veszteséges export árakat. Tipikus kádári módszer a'la 2014. Igaz a tulajdonos urak abban a rendszerben szocializálódtak, és így üzlet és gazdaságpolitikájuk is hasonló.
Meine Ehre heisst Treue
SOHA!

Innentől kezdve vagy éhbérért rabszolgamunkát vállal a szerencsétlen vagy elmegy külföldre. És itt zárult be a kör...
karma1
@m.macskosz: Ja, igy mar mindjart mas a leanyzo fekvese, akkor mar nem a Demjane...

Akkor viszont kikeruli a husimport kokemeny szabalyait, de valoszinu, valamiert megteheti! (Vagy pedig tenyleg helyben van egy husuzeme, es akkor meg egyaltalan nem csal...)
magyarbakancs
@bebetv: "Nem tudom milyen világszínvonalú magyar termékekről beszélsz."
Pontosan azt írtam ,hogy nincs világhírű termékeink se élelmiszer iparban,sem vegy- iparban,se gép iparban.
Egy igazi hungarikum van még a pávatánc mellett az igazi nagy arcunk.
Mert mi vagyunk a keresztény világ kiválasztott meg nem értett (Izraeljei)..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.