Vannak ezek a "kit érdekel" kategóriás hétvégi pártközlemények, amelyekben a pártok rendszerint hétköznapi önmagukat is alulmúlják. Nem sokkal korábban a Fidesz-KDNP sokkolt a hírrel, hogy készen állnak az önkormányzati választásra, most az MSZP-től is közre adunk egy hasonló fröccsöntött gyöngyszemet.

Ujhelyi István "nyíltlevél-sorozatának újabb darabja" ez (hogy a korábbiak hol lelhetők fel, ne kérdezzék) és még mindig Orbán tusványosi beszédén megy a pörgés. Egészen pontosan "Hétszáz órával Orbán tusványosi beszéde után" a címe.

Hétszáz órával ezelőtt hangzott el Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, amely rezzenéstelen őszinteséggel vázolta a centrális erőtér beteljesülését: egy fideszes zárványországot a Magyar Köztársaság még ki nem hűlt helyén. Ujhelyi István nyíltlevél-sorozatának újabb darabja.

Elrajtolt az önkormányzati kampány, ezzel hamarosan ismét nem csak szavakban, de tettekben is megmutatkozhat majd a változtatni akarás. Éppen ezért fontos tisztában lenni a valósággal. „A tétlenség a bűnök igazi forrása” – figyelmeztet egy latin bölcsesség. Valóban, a tett nélküli belenyugvás mindazt legitimálja és erősíti, ami ellen szólni, tenni, harcolni kell. Ilyen a putyinokratikus orbáni rezsim is.

Hétszáz órával ezelőtt hangzott el Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, amely rezzenéstelen őszinteséggel vázolta a centrális erőtér beteljesülését: egy fideszes zárványországot a Magyar Köztársaság még ki nem hűlt helyén. A magyar miniszterelnök szavait az értő Nyugat megfelelő figyelemmel és tisztánlátással fogadta. A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalása szerint az orbáni modell azért nem hagyható szó nélkül, mert „nem sokban különbözik attól a tekintélyelvű nacionalizmustól, amelyet gonosztevők és sarlatánok alkalmaztak a XX. századon át – köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsim”. Az amerikai lap szerint Orbán kizárta magát a demokratikus Nyugatból és eszerint kell bánni vele, valamint kormányával.

A Wall Street Journal szerint a magyar kormányfő őszintesége komoly figyelmeztetés a szabad társadalmak számára, a belga La Libre Belgique szerint Orbán „minden eddiginél messzebbre ment”, a jobboldali román sajtó szerint a Fidesz vezetője olyen tekintélyelvű etnokrácia felé fordul, amely már „fojtogatja a demokráciát”. A Newsweek egyenesen „Magyarország Mussolinijének” nevezte Orbánt, akinek politikai víziója ellen mindennap meghatározó demokráciák meghatározó vezetői szólalnak fel; legutóbb a svéd európaügyi miniszter, illetve a német külügyi államtitkár. És eközben a magyar közvélemény többsége csendes, tétlen és beletörődő. A fideszes gőzhenger pedig csak robog tovább, maga alá gyűrve erkölcsöt és minden demokratikus értéket, a figyelmeztetések mögött pökhendien mindössze hivatásos rettegőket látva és láttatva.

Orbán Viktor többek között azt mondta a tusványosi beszédében, hogy mostmár „bármi megtörténhet!” És, higgyék el, ezt tényleg fenyegetésnek szánta. A következő időszakban immár valóban bármi megtörténhet Magyarországon. Mert hagytuk, hogy megtörténhessen. Abban bízom, hogy ez a „bármi” inkább egy mielőbbi, csendes és békés rezsimváltás lesz. Ami október 12-én meg is kezdődhet a helyi önkormányzatokban. Rajtunk múlik, mutassuk meg!

Addig is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, az Európai Parlament szocialista képviselője

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Őszödi beszéd : tusványosi beszéd 1:1 Az egyiken 7 éve, a másikon 700 órája csámcsog az ellentétes oldal... S itt vannak József Attila szavai melyek 80 éve íródtak, de a mai napig érvényesek az akkori gondolatai:

"Óh, én nem így képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Manhattan
Orbán Viktor azelőtt is megtehetett bármit,amit csak akart. A különbség az ,hogy a Tusnádfürdői beszéd után, nyíltan tagadta meg a demokráciát. Vele együtt sárba tiporta a jogállamot, és elkezdte átépíteni saját diktatúráját.
tivoli
@Manhattan: ma, 17:41
Akkor nem 2010-ben?
F_Viktor
@Manhattan: Írod:
"...és elkezdte átépíteni saját diktatúráját."

Nem most kezdte el. 2010-től folyamatosan ezen ügyködik.
Tusványoson (elmebetegsége) eljutott egy olyan szintre, hogy nyíltan felvállalja.
F_Viktor
700 órája???
Nagyon halkan tehette ezt az MSZP, mert szinte csak külföldi bírálatokat hallottam ebben a 700 órában.
Csizmás Kond
..vagyis beállt demokratikus harandozónak...:)))
Igazi Trebics
Akár 7.000 óráig is tombolhatnak!
Az emútnyócévben, ha egy szoci képviselő az autójában, egymagában elszellentette magát, még a Dörmögő Dömötör is két hétig sulykolta a jónépnek! Mondhatnak bármit, a kommunikáció, (amiről csak kritikát lehet megfogalmazni) hagyományosan csapnivaló, egyszerűen a mondanivalójukat, a problémájukat nem tudják röviden és közérthetően megfogalmazni, elmondani!
Abban a pillanatban, ha nem elég, hogy vesszen a Patás Ördög, a baloldali véleményvezérek csak hebegnek-habognak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.