Matolcsy György írásbeli kérdésre adott válaszából kiderül, az Eiffel Palace megvásárlása elsősorban üzleti befektetés volt, ráadásul kihasználták a nyomott ingatlanpiaci árakat, kedvező áron vették az ingatlant – írja a hvg.hu.

Kunhalmi Ágnes azt a kérdést tette fel a jegybankelnöknek, hogy "Luxusiroda-üzlet mint jegybank tevékenység?". Matolcsy erre azt közölte, hogy az MNB elsősorban üzleti befektetésként, аz ingatlanbefektetésből származó előnyök kiaknázásával vásárolta meg az Eiffel Pаlaсe irodaházat, egyrészt annak érdekében, hogy fenntartható módon biztosítsa pozitív mérlegét, tehermentesítve ezzel аz államháztartást.

A jegybankelnök szerint emellett kihasználták a nyomott a ingatlanpiaci árakat, és így kedvező áron jutottak hozzá az ingatlanhoz – olvasható a lap cikkében.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ezt mondta ez az idiota a MOL reszvenyekre is, amik most a felet erik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Neked kedvezö Gyurika, mert nem a Te pénzed !!!
Yoda69
Ezt mondta ez az idiota a MOL reszvenyekre is, amik most a felet erik.
pbalage
Egyszer öregapám vett egy 10 darabos doboz tojást 940-ért. Szó se róla, az öreg is mindig szuper volt a jóárasításban, nagyon tisztelte is mindenki az eszéért. Ki is követelte magának.
Hellcat
Persze...akitől megvették annak kedvező volt.
bundi
tehát "A jegybankelnök szerint emellett kihasználták a nyomott a ingatlanpiaci árakat, és így kedvező áron jutottak hozzá az ingatlanhoz"...ez kicsit fura ...akkor ha ennyire nyomottak az árak...miért fizettek másfélszer annyit érte mint amennyit ért...
propeller.hu/itthon/2975953-11-milliard-helyett-18-ert
"Szakértők korábban az Indexnek azt mondták, nagyjából 11-12 milliárdot költhetett az MNB az ingatlanra, ha piaci áron vásárolta azt."
ezért felmerül bennem a kétely az üzlet tisztaságát érintően...mert mivel nem saját pénzből vette...vajon mennyit kaphatott vissza így vagy úgy abból a plusz 6-7 milliárdból az unortodox illiberalizmus szülőatyja...
m.macskosz
A szomszédom nyugdíját nekem szokta adni a postás, mert meghatalmazott rá, hogy a távollétében átvegyem azt. Én meg egy bombajó üzletet csináltam: vettem 6 db lila alapon zöld pöttyös lépegető exkavátort, mert piszok olcsón kínálták. Lehet, hogy majd bérbe adom, vásári látványosság céljából, hátha bejön belőle egy kis lóvé...nekem. Vagy hogy is van ez?
Mobil123
@m.macskosz: :-DDD Okos vagy ! jobban örülnék ha Te lennél a MNB vezére.
nyanya001
A saját pénzed arra költöd amire akarod !
Az állam vagyonát ne herdáld mert nem erre kaptál felhatalmazást !
m.macskosz
@Mobil123: Velem jól is járnának az EMBEREK, mert körülvenném magam kiválóbbnál kiválóbb szakemberekkel, és mindent elkövetnék, hogy ne a pár ezer új nemes, új földesúr, hanem az ország járjon jól a gazdasági/pénzügyi intézkedéseknek köszönhetően.
Az is zíher, hogy nem a Gangesz mellől jötteket támogatnám anyagilag,
hanem a hazai kis-és középvállalkozásokat! Bárkitől, aki az ország érdekében ad ötleteket, megbeszélném, vele és a szakember gárdával, legyen az ellenzéki, uniós, keleti, nyugati,
piréz vagy hottentotta. Nem gondolnám, hogy csalhatatlan vagyok, stb., stb...
Mobil123
@m.macskosz: na hát mondtam én hogy Te vagy az odavaló vezetőnek!
tivoli
@m.macskosz: ma, 14:40
" és mindent elkövetnék, hogy ne a pár ezer új nemes, új földesúr,"
Ezért nem lesz belőled sosem vezető.
m.macskosz
@tivoli: Nem is vágyom rá, hogy az legyek, de azt hiszem a jelenlegi újgazdagokat már nem kéne tovább tömni lóvéval, főleg az én rovásomra!
tivoli
Pénzből sosem elég, főleg ha további kiadások lesznek általa. Mert a pénz, pénzbe kerül.
Senara
Kedvező ár , rendben de szeretném látni , ha lehet a munkaköri leírásában benne van e, házakat , hangszereket , vehet ?
tivoli
Minden befektetés, jó befektetés, ami értékálló. Később bármikor pénzzé tehető. Mit kéne tennie a fölös pénzével?
KERKA
@m.macskosz: 13.20 Vettél 6 db lila alapon zöld pöttyös exkavátort, amit bérbe adnál. Ez oké, csak éppen munka nincs hozzá.
Ha szövetkeznél a Közgép Lajossal, Vagy a Gázszerelő Lőrinccel és mint alvállalkozó belépnél a buliba, még sikeres is lehetnél.
Fölveszed az uniós támogatást ( abból földet veszel) az szépen fial neked. Idővel kiadod a gépeidet alvállalkozóknak, akik helyetted dolgoznak, itt már a feltételeket te szabod meg! Neked csak arra kell ügyelned, hogy jó időben jó helyen legyél, figyeld az infókat.
Nem árt, ha tudsz focizni, vagy legalábbis úgy csinálsz, mint akit érdekel:))
Közben vállalsz némi felügyelői megbízatást különböző bizottságokban ami megint csak hoz a konyhára szépen, aztán csak figyelj!:))
m.macskosz
@KERKA: Nem vágyom vagyonra, ha az ötös lottó következő nyereménye (85millió ) az enyém lenne, sokunknak megoldódna a gondja egy jó időre. Több nem is kéne. Biztosan nem kevés fejfájást okoz a mérhetetlen vagyon, nekem ilyen stressz nem hiányzik. A harácsolás nem az
én stílusom, a kivagyiságot megvetem, szóval egyelőre elég, ha csurran-cseppen az exkavátorok cirkuszi mutogatásából. :)
volvós
Ez a Gyuri bácsi régen hentes lehetett:
Járt disznóölésekre, mig az egyik faluban
egy kis kölök megkérdezte töle :
- Gyuri bá !!! Kend oda szúr a késsel, ahova néz ???
- Mèg szép kis kölök !!!
- Jó, akkor odébb állok !!!
bakegya
@nyanya001: ócson vesz,drágán elad-a kis illiberál-hát ez be van védve rendesen!
egon1
Ez a kusza szemű a MNB-ra vonatkozó egyértelmü-világos törvényi előírásokat úgy értelmezi ahogy akarja ?...Az ami nincs benne a törvényben,azt már szabad ?
Hol van a felügyelő bizottság ,-Hol van az ÁSZ ? Ami itt folyik az a diktatúra,egyértelmü leképeződése,a marionett bábuként működtetett hatalmi szerveknél,ami nem más mint az ORSÓS doktrina,melynek egy a lényege ! "ORSÓS" Az állam én vagyok !
eberti
Kell ez a rongyrázós ingatlan buli!
Ha kiürül a kassza,legalább van mire jelzálogot tenni...
TASzSz
Nyaraló, irodaház...?! Mi következik?
nyanya001
Talán szatócsnak kellett volna menni Matolcsynak
nem MNB elnöknek !
qxy
Na lesz ebből hír hogy mekkora volt a sikkasztás tuti. akkor nem tudom azt mondja hogy Kedvező volt a bírónak adott " baksis"???
tivoli
Javaslom, csak olyan polgármestereket lehessen indítani, akiknek se házastársuk, se családjuk, se kutyájuk se macskájuk, se Istenük se emberük, se nemük nincs. Bár még így sem biztos, hogy mindenkinek megfelelnének.
lajospapa
Ne feledjük, hogy annak idején a magánnyugdíjpénztárak lenyúlásának indoka az volt, hogy eltőzsdézik az emberek pénzét.
Nem tudom az MNB ilyen tevékenysége belefér- e az alapfeladatai közé, de ha nincs benne, sürgősen írják be az Alaptörvénybe! Meg azt is,hogy ha jó a lapjárás egy kis pókerrel, rablóultival is próbálkozzon Matolcsi úr. Mer' akinek piros pötty van a seggén még a félkarú rabló is jól tejelhet...
Cukkini
Körvonalazódni látszik bóvli országunk kategóriánktól eltávolodásunk,
tolódásunk biztonságosan halad a közepes felső menő színt felé? Olé.
bundi
@tivoli: gondolom a pártsemlegességet így értetted...
"Pénzből sosem elég, főleg ha további kiadások lesznek általa. Mert a pénz, pénzbe kerül."...meg így...
"Minden befektetés, jó befektetés, ami értékálló. Később bármikor pénzzé tehető. Mit kéne tennie a fölös pénzével?"
elég furán mosdatod a szerecsent...
tehát szerinted jó befektetés egy a piacon kb 11-12 milliárdot érő ingatlant 18-ért megvenni, mikor épp kezd kissé rázóssá válni a helyzet az országban...és a forint sem teljesít már egy jó ideje fényesen...
szerinted mekkora esélye van arra, hogy ezt árában eladja, és ne bukjon rajta kb 8-10 milliárdot...mint a mol-on...ami most a vásárlási érték felénél áll...
és ha figyelembe vesszük hogy az egészet el is ajándékozza...na ez a hab a tortán...de ha szerinted ez majd értékállóbbá teszi ezt a nagyszerű befektetést...esetleg ezt elmagyarázhatnád hogy kell értenem...
Desischado
Persze, hogy jó volt a biznisz, mert nem az ő pénze bánta, arról nem is beszélve, hogy jóval az értéke felett vették. Vajon mennyit kasszíroztak egyénileg a pénzből?
tivoli
@bundi: tegnap, 22:55
Ezt te nem értheted Hajnalkám. Majd ha nagyobb leszel és okosabb, addig hiába is magyaráznám.
bundi
@tivoli: elég silány egy indok...
azért megpróbálhatnád elmagyarázni mit is értettél ez alatt...
"Minden befektetés, jó befektetés, ami értékálló. Később bármikor pénzzé tehető. Mit kéne tennie a fölös pénzével?"
tehát..
ha valamit másfélszer annyiért vesz amennyit ér...ráadásul az ára az amortizáció és az üzleti környezet miatt csak lefele fog menni...valamint ezeknek az úgynevezett "befektetéseknek" a nagy részét ráadásul utána el is ajándékozzák...
és ehhez pártsemleges módon még tapsikolsz is...sőt, mikor kérdem, hogy ennek így ebben a formában mi az értelme, te ezt írod...
"Ezt te nem értheted Hajnalkám. Majd ha nagyobb leszel és okosabb, addig hiába is magyaráznám."
azért megpróbálhatnád...
tivoli
@bundi: ma, 10:20
Teszem azt, van némi fölös pénzem. Ha én azt a szalmazsákban tartom, akkor semmi hasznát nem veszem nem igaz? Viszont fektethetem valamibe, ami értékálló, mongyuk műtárgy, festmény, ingatlan. Bankba ne, mert azok úgy játszanak a betéteinkkel, ahogy nem szégyelnek. Bizonyíték, hogy még a bank is befekteti a hasznát, nem trezorba zárja. (Mivelhogy pénz nincs is, csak leírt számok).
Valami gond lehet a pénzpiacon, ha az MNB pánik szerűen költekezik. Tán bedőlni készül a forint vagy az euró, netán a dollár?
tivoli
@bundi: 22:55
"Pénzből sosem elég, főleg ha további kiadások lesznek általa. Mert a pénz, pénzbe kerül."
Szövegkörnyezetet nem árt figyelembe venni. Kérlek, ha kérdéseid vannak, írj melléjük dátumot is.
Válaszom ez esetben: Ahhoz, hogy neked jól fizető állásod vagy sok haszonnal járó bizniszed legyen, ahhoz befektetések kellenek. Már ahhoz is jócskán, hogy a te pályázatod fogadják el azok az emberek, akik az ilyesmit hivatottak elbírálni. Itt még csak a kapcsolati tőkét készíted elő. Namármost. Ha te lettél a nyerő, a továbbra is jattolnod kell, hogy ez így is maradjon, mert ha nem, vagy kevésnek bizonyul a védelmi pénz, bizony hamar kívül találod magad a körön. S pillanatok alatt szegényebb leszel, mint valaha is voltál. Mert pénzt csak pénzből lehet csinálni.
bundi
@tivoli: dolgozgatom...majd később...
volvós
Igen Gyurikám !!! a 11- 12 miliiárdos vételi ajánlat és a kifizetett 18 milliárdos
valós árral szemben...kurvára kedvezö...
Nagy matematikus lehetsz, a beosztottaiddal együtt...
JAJMÁR
@tivoli: Nem fogadtad meg a tanácsomat, nem néztél utána, mi is a jegybank feladata, ugye? Nos: "A monetáris politika egy gazdaságpolitikai tevékenység, melynek során a monetáris hatóság befolyásolja a rövidtávú kamatkondíciókat, és ezáltal átmenetileg hatást gyakorol a makrogazdasági keresletre is" -

ezen kívül pedig állami intézmény. Az alkalmazottai állami alkalmazottak, beleértve a vezetőjét is, akit az Országgyűlés nevez ki.

Hogy lehetne ezek után nyeresége a jegybanknak? Milyen áron?
Azon az áron, hogy a monetáris politika önmagának kedvez - ami lehetetlen, és ennek a lehetőségét ki kell zárni, ez nonszensz -
Ha mégis keletkezik nyereség, az az államé, miután állami intézmény, sőt, az állam fenntartására létrejött intézmény. Működését pedig az Országgyűlés felügyeli, az Alapokmány szabályozza!
Ha keletkezik nyeresége, - de még egyszer: a jegybanknak nem az a feladata, hogy saját magát nyereségessé tegye - azt az állam fenntartására kellene visszafordítania, vagy a tartalékalapot növelnie, de minden esetben az Országgyűlés hozzájárulásával. Szerintem.
koszpeko
Gondoljatok bele ha nem "kedvezményes" az ár.
Akkor,mennyibe kerülne? :)
tivoli
@JAJMÁR: ma, 10:15
Miért kellett volna utána néznem, kis drágám. A mai világban minden unortodox módon működik, a 2/3-ad áldását élvezve. Teljesen mindegy, hogy egyébként milyen irányelvek hatályosak.
Látod, Matolcsynak minden sikerül,
"Matolcsy felhívja Kunhalmi figyelmét arra, hogy a jegybank eredményének felhasználásáról a törvény értelmében kizárólag az MNB igazgatósága dönthet (emellett az ÁSZ, a független belső ellenőrzés, felügyelőbizottság, illetve az Országgyűlés gazdasági bizottság gyakorol ellenőrzést a jegybank felett). A vásárlás pénzügyi hátterét illetően a jegybankelnök szerint emellett kiemelendő, hagy a jegybank a tavalyi évet 26,3 milliárd fоrintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai, így a budapesti irodaház megvásárlása, nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek – tette hozzá Matolcsy."
JAJMÁR
@tivoli: 11:04 Látom, nálad igen ! Sikeres ! Veled is bármit meg lehet etetni... :-D Jó étvágyat!

Mit is jelent az unortodox? a mostani már olyan természetesen unalmasan egyértelmű és kiszámítható, hogy ideje lenne eltérni ettől újunortodox módon.
(Persze nem várom el Tőled, hogy ezen agyalj. Felőlem megmaradhatsz ezen a szinten, nem kell semminek utánanézned, az csak egy önzetlen tanács volt. Edd csak nyugodtan az unortodoxiát)
tivoli
@JAJMÁR: ma, 11:14
Te most komolyan hiszed, ha komolyan vesszük ezeket az eseményeket, komolyan meg fog változni valami?
És csak halkan súgom, nekem teljesen mindegy, hogy a jegybank a saját nyereségéből, a saját felelősségére, a saját akaratából mit vesz, mibe fektet be. Nekem abból se előnyöm, se hátrányom nem származik.
S ha most van a jegybanknak saját irodaháza, az miért nagyobb baj, mintha bérleti díjat fizetne érte?
JAJMÁR
@tivoli: 11:25 Komolyan hiszem, hogy ha nem vesszük komolyan ezeket az eseményeket, komolyan meg fog változni minden.
...és ne hidd, hogy Te nem vagy felelős!
(Tudom, most majd megkapom, hogy nem, és rád ugyan nem, mert hogy jövök én ehhez... persze, nem is ismerlek, de hogy értsd: az egész részekből áll, a részek részecskékből... a részecske tulajdonságai pedig jellemzik az egészet.
Az állam pedig az itt élő emberek összessége.)
bundi
@tivoli: jó kezdem még egyszer kivonatolva, mert rohannom kell...
"Teszem azt, van némi fölös pénzem. Ha én azt a szalmazsákban tartom, akkor semmi hasznát nem veszem nem igaz? Viszont fektethetem valamibe, ami értékálló, mongyuk műtárgy, festmény, ingatlan. "
oké legyen ingatlan...mondjuk van fölös 20 milliárdod...be akarod fektetni...
körbenézel a nyomott árú ingatlanpiacon...
megtetszik egy pár...megveszed őket...
mondjuk ami ér 11-12 milliárdot azért 18-at fizetsz...meg még veszel egy párat kb 2 miliárdért mondjuk tiszaroffon...és más helyeken...
utána elajándékozod őket...
mondjuk egy év múlva szükséged lenne pár milliárdra...az előbbi ügyletből vezesd le nekem miért is volt jó befektetés, és hogyan szerzel pénzt ha kell ezek után...
lehet unortodox módon is, mert megértem azt is...mondjuk új adókat vezetsz be... mert ugye kell a pénz...de ez akkor sem magyarázza meg, hogy az ingatlanbiznisz miért is éri meg...
a tegnap, 10:56 válaszra meg...
mondod pártsemleges vagy ...így 5 évvel lassan a 2010-es forradalom után, ha tényleg az lennél vernéd te is magad a földhöz, hogy a korrupció, védelmi pénz ilyen állami formákat és szabályozásokat kapott...tehát tényleg semlegesnek tekinted magad?
tivoli
@JAJMÁR: ma, 11:34
A zárójelben írtakoz: :-))
Nyugodtan mondj amit akarsz, nem foglak érte vádolni. de mosakodni se. A véleményem az enyém, és nem attól függ, hogy te mit gondolsz.
Az állam nem az itt élő emberek összessége, akikre te gondolsz, az az ország népessége, s akiknek ha tetszik, ha nem, azt kell tenniük amit az állam előír nekik.
tivoli
@bundi: ma, 11:36
Vannak könnyen mobilizálható vagyontárgyak is megszorulás esetére, mondjuk egy-két részvény, műtárgy, ez-az. Hatalmas ingatlanok vagyonmentésre alkalmasak.
A második megjegyzésed kicsit fura. Ez a gazdasági struktúra nem fidesz találmány, száz, meg száz évekkel ezelőtt is így mentek a dolgok. Aki közelebb volt a tűzhöz, aki meg tudta fizetni a gazdaságban való részvételét, csak az tudott boldogulni. S így megy ez az egész világon.
bundi
@tivoli: oké mégegyszer...mert ismétlés a tudás...
Ha valaki az általa vezetett közintézmény úgymond 26 milliárdos nyereségéből 20-23milliárdért ingatlant vesz majd azt elajándékozza tehát az onnantól már nem az övé.. és még 200 milliárdot hozzácsap...na ezt higyan magyarázod...ezt hogy fogja később mobilizálni...tudod mit akarok hallani...én meg sejtem te mit nem akarsz mondani pártsemlegesen...
tivoli
@bundi: ma, 12:59
:-))
Hívd már fel Matolcsyt, hátha ő el tudja neked magyarázni érthetően, én nem ismerem a szerződés összes kisbetűs részletét.
bundi
@tivoli: igazából nem a kisbetűs részt kérdeztem csak azt hogy ha vesz az mnb valamit és elajándékozza az miért jó és megtérülő befektetés...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.