Berki Krisztián – nem olimpiai, hanem valóságshow celeb – közel 10 milliós árbevétel után csak 60 ezret adózott, mert a többit leírta költségként.

A Népszabadság értesült arról, hogy a 9,8 millió forintnyi 2013-as árbevétele után, Berki Krisztián cége csupán 60 ezer forint adó hozzájárulást csengetett be az államkasszába. 

A TV2-n, egy éve futó reality sorozatszerepért Berki, 15-20 millió forint közötti gázsit kap, a Népszabadság szerint nincs alkalmazásban a kereskedelmi csatornánál, csak alvállalkozói szerződésük van a műsor készítésére. 

A bevétel utáni adózással kapcsolatban az a kérdés merült fel, hogy vajon egy ilyen televíziós műsor kapcsán, mit lehet költségként elszámolni. Elképzelhető a házat – amelyben Berki él és játszik –, a rezsit és minden élethez szükséges költségét el tudja számolni.  

A lap szerint nagy vitára van kilátás, korábbi hasonló eset Gáspár Győzőé volt, akit 27 millió forintos adóhiány miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, jogerősen.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...alkalom szűli a tolvajt !
nem Berki vagy Győzike a hibás mert csaló hanem a rendszer amelyik engedi.
Amúgy kiváncsi lennék a tökekivasalását milye címen könyveltette el...:)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@JAJMÁR: (15:39) Nincs ilyen 30%-os adóalap-csökkentő határ!
JAJMÁR
@verőce21: 16:49 Valóban nincs, akár az egész jövedelmét leírhatja költségként, - esetleg a teljes nyereséget vissza is forgathatja... stb. akkor viszont nincs kivét..

A törvény a költségként leírható tételeket viszont pontosan meghatározza, és eléggé szigorú is.

Azt állítottam, hogy a magánlakás költségei, még ha üzlet is egyben, telephely is egyben, 100 %-ban nem írható le - 30 % -, és ez is az adóalapból! Az élet egyéb költségei, mint pl. telefon, ruházat, élelem sem, ez nem úgy működik, hogy vállalkozom, és hurrá, leírom.
(Persze, a törvény be nem tartása, számlagyáros kapcsolatok meg egyebek ... meg a gyevi bírók kizárásával.)
(Remélem nem beteg voltál :) )
verőce21
@JAJMÁR: (18:00) Nem voltam itthon.
De vissza a témára, nagyjából már jó nyomon vagy, de egy vállalkozás vagy 38-féle bevételcsökkentő tétellel mérsékelheti az adóalapját. A költségként elszámolható kiadások olyan széles tárháza áll rendelkezésre, hogy fölösleges adót csalni.

Ezt megfejelném még azzal, ott a kisvállalkozói kedvezmény is: ami legfeljebb évi 30 millió forint, de maximum a vállalkozói bevételnek, a vállalkozói költségeket meghaladó része. Egy képzett könyvelő kell, semmi más. - végül a befizetett adót pedig más csatornákon visszaigényelni. :)
JAJMÁR
@verőce21: 19:31 Rendben, lehet, hogy igazad van. Nem ismerem a vállalkozások összes fajtáját. Az biztos, hogy a szellemi foglalkozású egyéni vállalkozó nem sok mindent írhat le :)

Majd tanulmányozom a másfajta vállalkozásokat is :) A celeb, az tuti jövedelmezőbb :)
esdi
Mondjuk a magánlakásom költségeinek 30 %-a sokat lendítene az alkalmazottak helyzetén is. Ugyanis az a telephelyük. Ma általában telefonon illik utolérhetőnek lenni, internet alap, hogy is van ez? Az alkalmazott adóját kőkeményen levonják, a vállalkozó főnök úr vidáman trükközhet? Még meddig? Tisztelet a kivételnek, de a közösbe vajmi keveset tesznek!
lajospapa
Bizony költséges az élet! De ha le lehet írni az adóból akkor nem annyira!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.