Több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1 százalékából parlagfű-mentesítésre 2009-ben – írja a hvg.hu.

A pénz 177 ezer embertől jött össze. A Parlagfűpollen No Társaság a TASZ segítségével 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indítottak a minisztérium ellen, hogy megtudják pontosan mire is ment el a pénz.

A pontos kimutatás szerint rengeteg dologra költöttek. A hvg.hu-nak átadott anyagból egyértelmű, hogy a pénz nagyobb részét, összesen 642 millió forintot a minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: 542 millió forintot zárolt, 100 millió forintot pedig visszatartott „maradványként" más kiadásokra.

A zárolt több mint félmilliárdot később felszabadították, és az államháztartási törvény 2011-es módosítása alapján „más előirányzatra, illetve intézmény részére került átcsoportosításra", úgynevezett kiemelt prioritást élvező feladatok teljesítésére.

120 milliót költöttek „létszámleépítések végrehajtására" és informatikai kiadásokra, 105 milliót a tanyafejlesztési programra „összhangban a kormány" akaratával, és 70 milliót szántak génmegőrzési feladatokra is. Az allergia elleni harcra szánt adóforintokból elvett rész közel fele viszont – 247 millió forint – a tárcához tartozó költségvetési szervek és a minisztérium „olyan többletfeladataira" ment el, „amelyek elvégzése szükségszerű volt, vagy jogszabály írta elő", de a költségvetésben nem volt erre biztosított fedezet – írja a hvg.hu.

Miután a maradék 483 millióból is lecsíptek 20 milliót az állami létszámcsökkentés kiadásaira, maradt 463 millió. A saját összesítésük alapján ebből finanszírozták a parlagfű ellenőrzésével megbízott földhivatalok helyszíni ellenőrzéseit, a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak kiadásait, valamint 100 millió forintért például a gyomnövény légi felderítését.

Vettek még irodaszereket, laptopokat, ebből fedeztek több napi kiadást is, szerveztek rendezvényeket és sütiket is vettek belőle, de még egy Ford Ranger terepjárót is.

Úgy tűnik, a pénzből egy dologra nem maradt elég pénz. Parlagfű-mentesítésre.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Miért ?
a vörös iszap károsultjainak gyűjtött adományokat mire költötte ?
Ezek azt csinálnak amit akarnak sz@rnak a népakaratra !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
Én a parlagfüvet ajánlottam volna fel a kormánynak, osztogassa azt.
tivoli
Minden esetre keményen bírságolják a parlagfüvet nem irtókat, azokat az összegeket vajon mire költik? Miért nem gazmentesítésre? Miért kell ahhoz adó 1%?
human
@silber13: Ajánld fel a felcsúti fociakadémiának. Az biztos célba ér.
jancsipapa
A hetvenes években lerombolt egy négyemeletes házat egy gázrobbanás . Ezer felajánlás volt a reakció . A tervezőiroda ingyen megtervezte ,az építőanyag jó részét különféle forgalmazók ,gyártók felajánlották ,az ÁÉV ingyen építette .Rengeteg egyéni felajánlás (pénz ,szak és segédmunka) is történt . Kommunista-szombatok tömkelege . Felépült és eladták a lakóknak kamatmentes hitelre . Változott valami azóta ?
F_Viktor
@szaboria1: Civilszervezeteknek kell felajánlani, talán továbbra sem nyúlja le tőlük Orbán serege a Zemberek 1 százalékát.
kukac50
A parlagfüvet nem irtották hanem szétosztották a politikusok között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok