Amerika minden lehetséges eszközzel segíteni fog azokban az országokban, ahol a hatalom elnyomó eszközökkel korlátozza a civil szférát – ez a fő üzenete Barack Obama 2014. szeptember 23-án megtartott beszédének. Egy európai ország van a listán.

A szöveg magyar nyelvű kivonata a Budapest Beacon lapon olvasható. A beszédben az amerikai elnök utal a magyar folyamatokra is.

Az Egyesült Államok hadat üzent a civileket támadó rezsimeknek

Obama hosszasan sorolja, milyen konkrét intézkedéseket tesznek a civil társadalmak védelme érdekében:

"Először is a civil társadalmi csoportokkal történő együttműködés és azok védelme az Egyesült Államok egész kormányának a küldetése lett. Az új elnöki jegyzék szerint, amit ma fogok közzétenni, a szövetségi hivatalok és ügynökségek gyakrabban, rendszeresebben fognak konzultálni és lépnek partneri kapcsolatba a civil társadalmi csoportokkal. Szembe fognak helyezkedni a külföldi kormányok kísérleteivel, hogy megszabják az általunk nyújtott támogatás jellegét a civil társadalom részére. Szembe fognak helyezkedni a külföldi kormányok azon kísérleteivel is, hogy korlátozzák a békés megmozdulások, a gyülekezés és a szólás szabadságát. Tehát ez nem csak a külügyminisztérium, vagy az USAID ügye. Ez a teljes kormányzat ügye – az amerikai vezetőség része" – idézi a Budapest Beacon.

A szégyenlista

Az Egyesült Államok elnöke szerint az alábbi országokban érik támadások a civil szférát. (Ezek azok az országok, amelyek civil társadalmának felkarolását és védelmét mostantól Washington a küldetésének tekinti.) A felsoroltak között egy európai, egyben NATO- és EU-tag ország található:

Kuba
Oroszország
Szenegál
Palesztina
Burma
Kína
Venezuela
Azerbajdzsán
Magyarország
Egyiptom
Kamerun
Líbia
Kambodzsa
Burundi
Vietnam
Honduras
Tunézia

119 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
A püffedt pávatáncos meg jól hadat üzen Amerikának. osztjónapot
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dzurinda
@szandokan: "Obama ne szóljon bele Magyarország szuverenitásába. Mi sem szólunk bele az övékébe."

Korábban azt írtad, hogy az iszlámmal foglalkozzon. Az nem beleszólás egy másik ország ügyeibe? Szerintem mind a kettő jogtiprás, csak a mértéke nagyon különböző, és Obama jól teszi, ha mindkettő ellen legalább a szavát felemeli.
dzurinda
@szandokan: "Mondjuk igazad van, szóljon csak bele Obama, hiszen ha nem teszi, még a végén kevesebb pénz jut a Norvég alapból felesleges dolgok támogatására."

A Norvég Alap pénze az bizony a norvégok pénze, arra költik, amire csak szeretnék, és a kormány ne telepedjen rá erre, mert nem az övé. Egyébként te szoktad mondani mindig, hogy senki ne irigykedjen, ne gyűlölködjön, de amit most csinálsz, az pont ugyanez. Szerinted nem jó dolog, ha ingyen pénzt kapnak emberek itthon?
Desischado
@szandokan: Te tehetsz rá, mert neked van pénzed. Aqmúgy meg kissebb állam? Hátha a sok herét csókost elzavarnák, mindjárt kissebb lenne az állam apparátus. Vagy kissebb állam, és kicsinálni a szegényt, segélyest, munkanélkülit, kisnyugdíjast, rokkantat? Mert orbán viktátorovics ezen ügyködik, ahogy tapasztalom.
szandokan
@dzurinda: Félreértettél, én soha nem szoktam irigykedni. Én csak azt mondom, meg kell vizsgálni, hogy értelmes célokra jön e az a pénz. Ha igen, akkor oké.
dzurinda
@szandokan: De ha nem a mi pénzünk, akkor mégis miért vizsgáljuk? Örüljünk neki, hogy a norvégok hozzánk vágnak pénzt, azt a pénzt elköltik, így az bekerül a gazdaságba.
F_Viktor
@szandokan: Írod:
"Én csak azt mondom, meg kell vizsgálni, hogy értelmes célokra jön e az a pénz"

Szégyellheted magad, mert ebből a mondatodból kiderül, hogy halvány fogalmad nincs a Norvég-, illetve Svájci Alap mibenlétéről! Közben a kormányt (lézer Jankót) mantrázva próbálod az észt osztani!

Megnyugtatlak, ellenőrzik, hogy mire költik el a pénzt, minden egyes nyertes pályázatot megvizsgál az arra jogosult szervezet! Teszi ezt azért, mert ők határozzák meg, hogy mire, mennyi pénz költhető!

Pár példa az idei évből:
Női jogok és esélyegyenlőség: 396 520 + 113 470 Euro
Ifjúsági és gyermek ügyek: 410 999 + 253 694 Euro
Demokrácia és emberi jogok: 674 235 + 135 612 Euro
Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése: 454 940 + 191 225 Euro
Jóléti szolgáltatások nyújtása: 354 392 + 236 675 Euro.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.