Az európai tendenciákkal szemben – ahol a válság kirobbanása óta a szociális kiadások növelésével csökkentik a munkanélküliek terhet – Magyarország jövőre rekordra tervezi járatni a közmunkaprogramot, 2018-ig pedig eltörölnénk a munkanélküli-segélyt.

Orbán szerint létre kell hozni egy munkaalapú államot, aminek az állampolgárai nem segélyből, hanem munkából jutnak jövedelemhez. Az Index összeszedte miért lehet veszélyes, ha a kormány megvalósítja azt, amit a következő évekre tervez. 2015 lehet egyébként az a fordulópont, amikor a kormány többet költ közmunkaprogramra, mint munkanélküli segélyre.

40 milliárddal többet költene majd ugyanis jövőre az állam erre, így 270 milliárd mehet közfoglalkoztatásra, míg munkanélküli-ellátásra csak 237 milliárd jut majd. A munkanélküli-segély jelenleg három hónapig jár, és 28 800 forintra csökkentették az összegét. Az MTA kutatói szerint viszont ennyi idő alatt aligha lehet munkát találni.

Az Index azt írja, a tanulmányokból látszik: a kormány a tűzzel játszik akkor, amikor 2015-re több közmunkást tervezett be, hiszen úgy tűnik, a közmunka hosszú távon inkább csak nehezíti a munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

Azzal pedig, hogy a közmunka elhúzódásával százezreket zárnának ki a munkerőpiacról, miközben további százezrek maradnának segély nélkül, komoly társadalmi konfliktusoknak ágyazhat meg a kormány.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Azt hittem, az vicc, hogy senkit nem hagynak az út szélén - mindenkit belöknek az árokba.

Hát 0rbán úr nem viccelt. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Vazzze...most fog ám fényesedni a statisztika.Már úgy is mindenki minket csodál,,( főleg Orbán elvtársat ),,utánoz.Már csak a nyugdíjt kell eltörölni,oszt a haza fényre derül..oszt jó napot.
Desischado
@F_Viktor: Ezerrel számíthattok, Viktor! Hú, de szép is lesz, ha eljön az a nap! Emlékszel, beszéltük, hogy bármi lángra lobbanthatja azt a szikrát. És nagyon remélem, hogy nemsokára takaríthatunk!
Boszi27
@Borda: Aki beleesett ebbe a közmunka-programba, azok egy része azt mondja, ez is jó hogy van, mert a segély nagyon kevés. Ilyenkor megy fel a pumpa, mert nem látnak tovább az orruknál. Ez nem lehet perspektíva. Annál is inkább, mert nem csak képzetlenek kergetik a faleveleket az őszi szélben!
Boszi27
@nyanya001: Remélem kapnak 4 évet, meg annak sokszorosát egyszer. Mondjuk szigorítottat:
Clavigo
Érdekes,,Hogy nekem miért az jutott eszembe,,hogy képviselői fizetés felére csökkentése,,költség térítés eltörlése,,lakahatási h-járulás,benzin,telo,i,,,,stb-stb-stb...Mindent eltörölni,beszüntetni,,amit ezek a mocskok ingyen,...a mi adónkból ,megszavaznak-megszavaztak maguknak.Oszt jó napot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.