Rosszul járhatnak a nagybirtokosok: jövőre az önkormányzatok földadót is vethetnek ki rájuk – írja a Világgazdaság.

Az adótörvény tervezete szerint új települési adót vezetnek be, amely lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, de nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik. 

Ma egy hektár föld éves bérlete megegyezik a földalapú támogatás nagyságával, ami 45-50 ezer forint. Adót szerinte az önkormányzatok csak 20 hektár fölött vetnének ki, hektáronként nagyjából 5 ezer forintot, de ezt is minden helyi önkormányzatnak végig kell gondolnia – mondta a lapnak Schmidt Jenő  a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Megjegyzik, bár jogilag jelenleg nem kizárható, a földadó – akár központi, akár helyi adó lenne – politikailag nehezen fér bele a kormányzat elképzeléseibe. Az elsősorban szegényebb önkormányzatok által időről időre felvetett elképzelést legutóbb 2012-ben cáfolta kategorikusan Fazekas Sándor. Akkor azt mondta, ezáltal a kisebb tulajdonosok földjét vásárolnák fel a nagyobb birtokosok.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Strong
Hasonló:
Például a parlagfűvel szennyezett területek nagyobbik százaléka állami tulajdon.
Valahogy magukat soha nem büntetik meg...
Sőt - még az 1% -ból bejött pénzeket is ellopják...

Lényeg:
A fidesz a saját kádereit is megszívatja: először áttolja nekik a földeket, a dohányboltokat, stb...Majd hülyére adóztatja őket...

repedezik a rendszer...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemjoezigy
@coyote3: ha meg merik lépni, és nem a kisebb ellenállás irányába - inkább a népet adóztatják, mert a fideszkdnp már az utolsó választás előtt megmondta, hogy ahol nem kormánypárti lesz a vezetés az rosszul jár. Erre előtte is és már utána is sok bizonyítékot produkáltak.
Meddig tűri ezt a NÉP?
coyote3
@nemjoezigy: Ne legyen igazam, de rá lesz jó pár önkormányzat kényszerítve az új helyi adók bevezetésére...
Dr. Felipe
Földadó? Gondolom jön majd a padlás seprés is. Magyarbajdzsánban minden elképzelhető.
nyanya001
Mindenki nyugodjon le !
Már nem támogatják !
Nagyon gyorsan módosítják a jogszabályt nehogy a Fideszes haverok
adózzanak !
Mert egyébként fingjuk sincs milyen jogszabályokat alkotnak !
Az új adótörvényekben van egy rendelkezés, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy lényegében bármit megadóztathassanak, amit az állam nem adóztat. Ingatlanok után már sok településen kell fizetni, a gépjárművek tulajdonosai is adóznak, a termőföld azonban eddig adómentes volt.

Az RTL Híradójának ezzel foglalkozó riportja szerint a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége már sarcnak nevezte az új adó kivetésének lehetőségét is, a gazdák pedig felháborodtak a törvénymódosításon. A szövetség úgy értelmezi az új jogszabályt, hogy állami földek után nem kellene földadót fizetni, ám az a nagyjából másfél millió ember, aki bérbe adja a termőföldjeit, fizetne, ha az illetékes önkormányzat az adó kivetése mellett dönt.

A kormány ugyan támogatta a jogszabályt, de Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt az RTL-nek, hogy így, hogy már értik, hogy miről is van szó, nem értenek egyet a javaslattal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.