A mindig mindenkivel harcban álló miniszterelnök ma haditanácsosat játszott, és elmondta, hogyan foglaljuk vissza a Várat. A budai várnegyed rekonstrukciója ugyanis nemcsak a kormány, hanem minden magyar ügye – mondta Orbán Viktor pénteken a budai Vár átfogó rekonstrukciójával foglalkozó Hauszmann Bizottság (ilyen is van már) alakuló ülésén.

A beszédről a kormányzati honlapon tettek közzé videofelvételt. Ebben a miniszterelnök a most megalakult bizottságot haditanácsként jellemezte, ahol megvitatják, miként foglalják vissza a magyar nemzetnek –

"nem csellel vagy ostrommal, hanem széles nemzeti összefogással és munkával"

– a budai Várat, a magyar nemzet szimbolikus helyszínét, identitásának szerves részét. A Várhegy a magyar kultúra Akropolisza, méltán része a világörökségnek – fogalmazott.

Szerinte a várnegyed rekonstrukciója nemcsak a kormány és a budapestiek, hanem minden magyar ügye, olyan vállalkozás, amelynek "könyörtelen lektora a magyar nemzet lesz".

Orbán Viktor bízik abban, hogy visszafordítható az az értékvesztési folyamat és esztétikai rombolás, amely a főváros világháborús ostromával kezdődött, a kommunista rendszer alatt teljesedett ki, "a rendszerváltás utáni toporgás" pedig konzerválta.

"Azt szeretnénk, hogy a budai Várhegy – ahogy ezt Hauszmann Alajos maga is gondolta, és saját korában meg is valósította – a magyar kultúra fellegvára legyen" – mondta a kormányfő. Hozzátette, ezt a szocializmus idején is el akarták érni, de nem sikerült megvalósítani ezt az "elvtársi akaratot", aminek okát abban látja, hogy a budai Várral egyetlen olyan politikai rendszer sem képes mit kezdeni, amely nem békélt meg vagy egyenesen szemben áll Magyarország történelmével.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, "egy élő Várra van szükségünk, ahol zajlik az élet", reméli, ezt az ott élők is elfogadják majd. A Várkert Bazár volt a főpróba, most pedig elkezdődhet az előadás – zárta beszédét.

142 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
@Everest: Már többször is megjegyeztem itt, más téma kapcsán is, hogy ..." egy emberre csak akkor szabad lenézni, ha fel akarjuk segíteni ! " Ugye nem nekem szól a " vitapartnert lenézni azonban nem illik, nem szabad. " mondat. Az ellentétek harca úgy látom, minden tőlünk telhető igyekezetünk ellenére, nem a mi szellemi és erkölcsi szintünkön zajlik. Hogy ez a harc miért ilyen silány, talán a kormánytisztviselők szellemi és erkölcsi felkészültsége miatt van. Itt van ez a cetli / non paper / kérdés. Ennek a felfogása és beágyazása a magyar - amerikai kommunikációba ékes példája a hitványságnak. Ez így már hetek óta nem az ellentétek harca, ami segíti a fejlődést, hanem a kétségbeesett kényszer, ami még mindig magán viseli a sanda szándékot.
Csak a lóvé ! mondja az egyik , a szövetségesi jóindulatú figyelmeztetés, állítja a másik.
Miért hiszünk azonnal és fenntartások nélkül az amerikaiaknak, miért nem hiszünk a saját kormányunknak? - kérdezi a harmadik.Szijjártónak csak csettintenie kell, és André Goodfriend nemkívánatos személy lesz. - írja itt valaki. Az arctalanság és az ostobaság kiemelt kategóriája ez. Ki nézi le a másikat? Az amerikaiak minket, pontosabban a kormányt, vagy mi az USA nagykövetségén keresztül az amerikai fehér házat? Ezeket a sorokat nem spu00 - nak írom természetesen, nem is Everest tiszteletre méltó partneremnek. Csak elgondolkodtatott az ellentétek harca, ami elősegítheti a fejlődést. Itt én nem ellentéteket látok összecsapni, hanem az ostobaságot, a pozicionáltság teljes hiányát látom vagdalkozni, meggondolatlanul.
Ha az ellentéteket kellene megfogalmaznunk, örülnék. A kérdés tehát az, hol és miként fogalmazható meg a magyar kormány ellentéte az amerikaiakkal szemben ?
Toby
Ja-ja! Minden magyar ügye...de legfőképp adója!
Feraj49
Lehet,hogy "csak félelmében" költözik a várba ? Az elégedetlenkedők hangja ott már nem hallható ? Meg a vár is könnyebben védhető ! Esetleg " csak várjátékokat" akar ott rendezni ? Nem volt katona,és most előjött a "gyerekkori énje" a katonásdira !

Gyerekkoromba mondogattuk -" enyém a vár,tietek a"lekvár" !
csapnivalo
Ha odaköltözik, akkor remélem, hogy a törököket és az osztrákokat nem ott fogadja. Nem volt kis tett kiűzni (így, vagy úgy) őket onnan. ;)
bakegya
@csapnivalo: a humorosság valóban jobb lenne ha fikció maradna.de nekem az a véleményem,a törökökkel,de az osztrákokkal okkal jobban járt volna a nagybüdös mindíg eddigi magyar történelem.mint ezzel az orbáni-posztkommunisea összeesküvés elmélettel és annak diktatőrikus végrehajtási játszmáival.(korupt-nagy igyekezettel látensen tartási igyekezetével.
kukac50
Be sem engedném költözni a várba! Van hol lakni Neki éljen ott!
Aki a szegény embereket nem nézi semmibe, azoktól von el pénzeket annak börtön jár nem a vár!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.