Tizenkilenc települési önkormányzat képviselőit tájékoztatta hétfőn a tervezett útdíjrendszer kedvező változásairól Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára – közölte a tárca az MTI-vel.

Az államtitkár kifejtette: az 5 ezer forintos éves megyei matrica megvásárlása havi szinten egyetlen liter benzin árának felel meg, 400 forintnyi kiadást jelent. Ez sokkal olcsóbb a majdnem 43 ezer forintos éves országos matricánál.

Az autópályák elkerülése – az időveszteséggel nem is számolva – a hosszabb megtett út miatt ennél jelentősen magasabb költséggel járna – tette hozzá Fónagy János.

A megbeszélésen elhangzott: a Pest megyei matrica az M0 körgyűrűre és az autópályák bevezető szakaszaira is érvényes lesz. Budapest belterületén a sztrádák nem gyorsforgalmi-, hanem csak főútnak minősülnek, így itt díjfizetési kötelezettségről nincs szó.

A minisztérium szerint gyors nemzetközi körültekintéssel látható, hogy Ausztriában és Szlovéniában egyáltalán nincsenek, Csehországban és Szlovákiában pedig csak rendkívül kis számban találhatók díjmentesen használható gyorsforgalmi szakaszok. A közlemény idézi Fónagy Jánost: a minisztérium várakozásai szerint nem kell tartani a forgalom tömeges átterelődésétől a vidéki nagyvárosok, agglomerációs települések és a külső kerületeket útjaira, ezzel éppen ellentétes folyamatként új úthasználók megjelenésével számolnak az autópályákon.

Akik korábban a rendszeres 5-10-20 kilométeres utazásokra nem váltottak matricát, a kedvezményes árú megyei matricák megjelenésével a gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb sztrádákat választják majd a belterületi útszakaszok helyett. Budapest valamennyi megyeszékhelyről kedvezőbben, olcsóbban lesz elérhető, mint korábban.

A megbeszélésen megjelent polgármesterek és delegáltjaik jelezték: a megyei matrica bevezetésének szándékával alapvetően egyetértenek – fejeződik be az NFM közleménye.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
El tudom képzelni, mennyire örülnek. Meg lett nekik mondva, vagy beszeditek az adót és a tietek lesz, vagy nem lesz mit költenetek. Kénytelenek örülni.
human
@tivoli: az NFM közleménye szerint volt teljes az egyetértés.
tivoli
@human: ma, 23:21
Elhiszem nekik a teljes egyetértést. Mint ahogy innentől kénytelen lesz mindenki mindent elhinni. Kezd érthetővé válni az Orbáni kijelentés, hogy mostantól minden másképpen lesz.
herczeg0210
@Fradigege: Hát nem érted? Ezért jó Neked!!!
joopapa
Az a kérdés mennyi lóvéért örülnek a megye matricának a drága polgik, lehet annak a lóvénak én is örülnék! "A minisztérium szerint gyors nemzetközi körültekintéssel látható, hogy Ausztriában és Szlovéniában egyáltalán nincsenek, Csehországban és Szlovákiában pedig csak rendkívül kis számban találhatók díjmentesen használható gyorsforgalmi szakaszok". Ez is mennyire érdekes hogy jönnek itt a külföldi példákkal ha valami kedvezőtlent akarnak bevezetni, hogy ott mennyire meg egyáltalán! Meg az orbán is rá akarta kenni az ejura hogy azok miatt kell, aztán kiderült hogy hazudott a kis Pinokkio!
kukac50
Az uniós törvények alapján hány év után lehet fizetőssé tenni? Most még nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.