A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden Budapesten arra a kérdésre válaszolva, hogy miként értékelik a Tesco közlését, hogy a kormány intézkedései miatt kényszerül üzletek bezárására és elbocsátásokra.

Hozzátette: kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni. Az egyedi vállalati problémára a Tescónak kell megoldást találnia. Méltatlannak nevezte, hogy egy eddig jól működő vállalkozás külső szereplőben, éppen a kormányban próbálja megtalálni a létszámleépítésének az okát – fogalmazott Varga Mihály.

Hangsúlyozta: a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról-hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését. A háttérben "másfajta okok" lehetnek – vélekedett.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a kiskereskedelemben több mint kétezer betöltetlen álláshely van, az emberek a létszámleépítés után nem fognak állás nélkül maradni. Az érdekképviseletek véleménye szerint is van létszámbővülésre lehetőség, nem tartanak jelentős leépítéstől az ágazatban – fűzte hozzá.

A Tesco hétfőn jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszűnik február 4-től a munkahelye, illetve bezár 13 üzletet.

80 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
A csontvázügyi államtitkár,,,---miniszter...Úgy kezdődött,,hogy a Tesco visszaütött ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@papa.49: Minden magyar "kis" boltban hasonló a helyzet. Ilyen veszteséget nem bírnak el, az adózást elkerülik. Dolgozóknak zsebbe fizetnek, akiknek így nem jár táppénz, nincs elszámolható munkában eltöltött éveik a nyugdíjhoz, a szabadságért könyörögniük kell.

Én sem rajongok a Tescoért, ott csak pár dolgot veszek, "cipőt a cipőboltban" veszek.
De az felháborít, ahogy a hatalom beleavatkozik a piaci versenybe. Ilyenkor miért dugja fejét a homokba a Gazdasági Versenyhivatal?

Az "elmúltnyóócévben" is megélt, sőt akkor készült el az Alsónémediben a logisztikai központjuk, akkor építették ki a franchise-rendszert (tehát ők is olcsón, nagy tételben vásárolnak, mint a Tesco, sőt, nagyobb kedvezményt kaptak, mert pár nappal a szavatosság lejárta előtti árukat vásárolták fel).

Szükségtelen lenne az ilyen kormányzati helyzetbe hozás, el kell foglalniuk azt a pozíciót a kereskedelem rendszerébe ahol nyereségesen tudnak működni.
okina48
@F_Viktor: Nem kellene csúsztatni!Én nem köpködtem a TESCO -t,csak véleményt mondtam.Nem a számodra oly kedves TESCO -t neveztem szemétnek,hanem az általuk kínál élelmiszert.Erről pedig nagyon sok hivatalos adat jelent meg.Azon felül saját tapasztalataim is vannak,mivel nem mindig éltem vidéken.A vitát részemről lezártnak tekintem,mivel te már csak kötekedsz,arra pedig nincs szükségem!Védem a mentális egészségemet is!:-)
coni
@okina48: Mivel nálunk az élelmiszer minőség ellenőrzése egy nagy nulla (még a piacon is fejkendős nénikék árulják a mérgező afrikai, kínai zöldséget) ha a Tescó kivonul ugyanazt a szemetet kétszer annyiért vehetjük meg. Mert a panelben nem lehet zöldséget termeszteni.
okina48
@papa.49: Most mellé fogták,mivel én sajnos már gyermekkoromban megtanultam,hogyan kell szappant főzni.Azért sajnos,mert ebből kiderül,hogy nem az interneten felnőtt nemzedék tagja vagyok,ugyanis édesanyám nem flancból főzte a szappant,hanem mert nem lehetett kapni!Ha az 49 azt jelenti,amire gondolok,akkor idősebb is vagyok nálad!
okina48
@coni: Ebben igazad van!Én is a panelből költöztem vidékre.Ezt akkor tehettem meg,mikor nyugdíjas lettem.
papa.49
@okina48: Tisztelettel mondom hogy azt jelenti hogy abban az évben születtem, a szappanfőzést meg az anyósom, csinálta még '70.ben is a nagymosáshoz azt használta, birkafagyúból főzte, egyébiránt ritka büdös művelet volt, hosszú ideig az alsó konyhát megközelíteni se lehetett miatta...
Azt meg csak gondolom ha mindent beleszámolok semmivel nem olcsóbb mint ha készen veszi...Már csak a leírásra várok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.