Úgy tűnik, nem tüntethetnek március 15-én Pécsett a rendszerellenes civilek, miután az önkormányzat fesztiválszervező cége az összes szóba jöhető közterületet lefoglalta egész napra. A rendőrség álláspontja szerint az ellenzéki megmozdulás sértené az ünneplők „méltó megemlékezéshez” fűződő alkotmányos alapjogát. A civilek bíróságra mennek.

A pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Fesztiválszervező NKft. az összes említésre méltó közterületet lefoglalta március 15-én reggel kilenc és este 20 óra között a belvárosban . A Pécsi Rendőrkapitányság szerint mindebből az következik, hogy alternatív rendezvényekre nincs is lehetőség, miután az sértené a forradalomra emlékezők alkotmányos alapjogát – számolt be a hvg.hu.

A Pécsnek Hangja Van Csoport tagjai még múlt héten jelentették be , hogy rendezvényüket március 15-e délutánján a Széchenyi téren szeretnék megtartani, de a rendőrség arra hivatkozva, hogy a területet már egész napra lefoglalta a Pécsi Fesztiválszervező NKft., a kieső Szent István teret ajánlotta fel alternatív helyszínként.

A civilek viszont ragaszkodtak a Széchenyi térhez,  a rendőrség viszont sajátos alkotmányjogi érveléssel megtiltotta nekik a rendezvény megtartását. Sőt, a határozatból az is kiderül, hogy a rendőrség szerint máshol sincs sok keresnivalójuk a belvárosban a civileknek.

Heindl Péter jogász, jogvédő szerint a rendőrség jogi okfejtése saját magának mond ellent, hiszen miközben rögzíti, hogy a gyülekezési és véleménynyilvánítási jog az Alaptörvényben részletezett alapjogok egyike, amelyet csak igen különleges körülmények között lehet korlátozni, mégis azt teszi, mégpedig arra hivatkozva, hogy a tüntetés időpontja alatt a Széchenyi téren esetleg áthaladó ünneplők „méltó megemlékezéshez” fűződő jogát sértené az ellenzéki megmozdulás, így azt amennyiben megtartanák, a rendőrség feloszlatja. Arra a rendőrségi határozat nem nyújt támpontot, hogy egy ilyen rendezvény hogyan sértené meg a szólásszabadság és szabadság ünnepének szellemiségét.

Miután a határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, a pécsi civilek bírósághoz fordulnak.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Hogy ez 1848-ban nem jutott eszébe a hatalomnak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Bercifiu: Ha nem öltözik szemérmetlenül és nem festi ki magát és nem iszik alkoholt, akkor semmi baja nem lehet. Ezt mondták az okosok.
kamazuka
Most akkor, rabok legyünk,vagy szabadok?

A rabnak, megmondják,mit csinálhat!
nemjoezigy
Ez egyértelműen várható volt a fideszes javaslat után. Igaz azt mondta ez a tetű kormány, hogy ilyen nem lesz. Nem kellett sokat várni és lett.
Nem betiltják a tüntetéseket, hanem lefoglalják mindenféle kormányközeli képződmények a frekventált területeket.
És akkor éljen a LÁTSZAT demokrácia!
73
Ez a fityeszes demokrácia.Csak ők tüntethetnek,csak ők gyújtogathatnak,csak ők randalírozhatnak.Köcsög rendőrök!A fityeszért vagytok vagy a népért?
mate03
@nemjoezigy: De odamenni, és ellen tüntetni! Na azt próbálják megakadályozni!
Vizual
Ez olyan mint az "útpálya" adó. Feldarabolják, hogy azt higgyék el lehet kerülni, hogy földúton is szedjék. Pécsen nem lehet tüntetni különböző okok miatt. Hát ez a szabadságjogok lábbal tiprása. De lehet van az országban hely ahol lehet. Pld. Valahol Ozd környékén ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.