Márciustól megszűnik a méltányossági ápolási díj: az, aki ezek után otthon ápolja valamelyik családtagját, és alanyi juttatásra nem jogosult, nemhogy egy fillér támogatást nem kap, de az ápolással töltött évek sem számítanak majd bele a szolgálati időbe a nyugdíj meghatározásánál, és még a saját egészségbiztosítását is fizetnie kell.

Márciustól megszűnik az önkormányzatok által adható méltányossági ápolási díj, így aki hozzátartozóját ápolja, egy fillért sem kap majd ezért ezentúl. Mivel ezzel együtt az egészségbiztosításuk is megszűnik, köteles lesz egészségügyi szolgáltatási díjat fizetni, amelynek jelenlegi összege 6810 forint havonta. „Ezt eddig sem a pénzért csinálta az ember, de azért valami segítséget jelentett. Nekem fontos, hogy ebben az időszakban együtt lehessek az apámmal, ami a jobb napokon nagyon jó, de egyre kevesebb ilyen nap van. Amíg bírom fizikailag, addig csinálom, még akkor is, ha nekem kell érte fizetnem” – mondta a hvg.hu-nak nyilatkozó Ági, aki édesapját ápolja otthon.

A szociális törvény szerint alanyi jogon az jogosult ápolási díjra, aki súlyosan fogyatékost, vagy tartósan beteg gyermeket ápol. Fogyatékosnak a jelenlegi szabályok szerint a különböző érzékszervi fogyatékosok, a mozgáskorlátozottak, autisták, értelmi fogyatékosok számítanak. Ezen felül az állapottól függően számít valaki súlyosan fogyatékosnak, illetve szintén ebbe a kategóriába tartoznak az olyan kromoszóma-betegségben szenvedők, akik önálló életvitelre képtelenek.

Számos betegség nem tartozik egyébként a fogyatékos kategóriába, például egyes pszichiátriai betegek, enyhébb fokú demenciában szenvedők, de akár egy végstádiumban szenvedő rákos beteg is kiesnek. Ráadásul az épolási díj nem szociális kategória, hiszen a hozzátartozók kvázi állami feladatot vállalnak át, hiszen a súlyos beteg hozzátartozójukat 24 órában gondozzák. Az ápolást végző maximum négy órában dolgozhat mellette, vagyis az ápolás a „főfoglalkozása”. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege 29 500 forint havonta, illetve fokozott ápolást igénylőknél emelt összeg jár, ami jelenleg 44 250 forint. Ezzel szemben, ha magánzóként vállalna napi 8 órában házi ápolást, havonta minimum150 ezer forintot keresne.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy hányan és kik vették igénybe ezt a támogatást, ugyanis az önkormányzatok maguk szabályozhatták, kinek adnak méltányossági ápolási díjat. Az egyetlen fellelhető, 2010-es adat szerint körülbelül tízezren érintettek.

Feltehetően leginkább bizonyos pszichiátriai betegségben szenvedők családjai lehetnek azok, akik rosszul járnak, rájuk ugyanis nem vonatkozik a fogyatékos törvény: így például akkor sem kaphatnak fogyatékossági támogatást, ha az állapotuk miatt önálló életvitelre alkalmatlanok – írja a hvg.hu.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Még ezt a pénzt is a gazdagoknak adják, inkább haljon éhen ha öreg, beteg valaki?!
Ilyen antiszociális kormányra nem emlékszem, pedig nem mai vagyok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
miazavalami
Mocsok tolvaj banda? Elvezik tőlük a betevőt, csak az orbán lyányának legyen kikötő...
1magyar
Még ezt a pénzt is a gazdagoknak adják, inkább haljon éhen ha öreg, beteg valaki?!
Ilyen antiszociális kormányra nem emlékszem, pedig nem mai vagyok.
Meine Ehre heisst Treue
@miazavalami: @1magyar: Nem kell csodálkozni: ide csak egészséges rabszolgák kellenek.
papa.49
Most kéne ELTÖRÖLNI, az egész brancsot!!!
eszegfu
Bezzeg, akiknek "jó kapcsolata" van, anyagilag sem nélkülöznek, be tudják tenni egy kórházba pénz nélkül is "csupán" megöregedett, talán nem is beteg, de azért gondoskodásra szoruló családtagjaikat. Ezek az emberek esetleg a munka és hozzátartozójuk ápolása közül ez utóbbit választották emberségből! Szégyellem magam kormányunk helyett! Igaz én nem választottam őket és mégis el kell fogadnom a hülye, embertelen szabályaikat! Mára szinte csak az marad: a szegény ember segiti a nála is szegényebbeket. Belőlük nem veszett ki ez az érzés!
eszegfu
Azt még kifelejtettem, hogy "méltányosság"-ból kapták eddig is. Micsoda?! Még az elnevezés is felháboritó! Az ápolóknak kell kunyerálni valami féle hozzájárulást olyanhoz, ami az állam feladata lenne?! Forditva kellene: az állam kérjen és ösztönözzön, hogy ne adják hozzátartozóikat valamilyen intézménybe, hanem maradjanak otthon velük és adjanak ehhez hozzájárulást!
wagabund
nem értem...számomra az jön le ebből a hírből is, -mint a többi megvonásból az egészségügyben-, hogy a sanyargatók/megvonóknak nincs öreg a családjában, a rokonságban, a barátok közt...
ki van zárva, hogy mindenki csak ifjú titán...

hogy néznek a család szemébe egy vasárnapi közös ebédnél? ha valaki megkérdezi, ezt hogy gondoltátok?...akkor mit válaszol az ifjú versenyző?

vagy ezek diszkrét családok, nem kérdeznek ilyent? ...mertugye pénz az van...
Meine Ehre heisst Treue
@eszegfu: Igen, de ez Magyarország, jó reggelt kívánok!
papa.49
@wagabund: Ez nem így jön le az uralkodó családokban, ott az öregek megbecsülésnek örvendhetnek, viszont akinek a családja nincs A PIKSZISBE na az van leejtve, annak már a puszta léte is ,,adománynak,, tekinthető, le van írva, nincs szükség rá, EZ A FÜTYISZ!!!
Boszi27
@papa.49: Most (is) nagyon kiakadtam! Milyen társadalmat képzelnek el ezek? Ilyen a világon nincs! : Mindenki fiatal, egészséges, nincs sem beteg gyerek, sem beteg felnőtt, sem önmagát ellátni korából adódóan idős ember. Nincs. Munkanélküliség sincs. Ne legyenek menekültek, bevándorlók, legyünk szín magyarok, de mi mehessünk világgá! Szedik be az emelkedő régi és új adókat, de senkiről, semmiről nem gondoskodnak, ami az állam feladata lenne. Ez már a narancsködön át is tisztán látható! Meg fogják szavazni és simán bele tudnak majd nézni a tükörbe! Jócskán van köztük is, akiket én fogyatékosnak tekintek, ennél fogva a döntéshozás közelébe sem engedném. Már csak a gyes és az öregségi nyugdíj van hátra, amit le lehetne nyúlni. Most éppen az iskolákat és a ker-i munkahelyeket dózerolják, és még nincs tele az utca!
Boszi27
@wagabund: Szociopaták és pszichopaták gyülekezete.
1magyar
@Boszi27: Így szelektálnak, mert 2 millónál több emberre nincs szükség, szülni pedig azért kell sokat,hogy válogathassanak.
Boszi27
@1magyar: Egy nem kannibál, törzsi szinten működő társadalom is különb ennél egy dél-amerikai őserdőben. A társadalom egyik minőségi foka, hogy hogyan bánik az ifjúsággal, az idősekkel, betegekkel, tehát az elesettekkel. Ez a rész most már minősíthetetlen. Hol a gödör alja? Nem lehet már olyan nagyon mélyen!
Boszi27
@eszegfu: Tényleg: ez a méltányosság is olyan furi kifejezés, azt feltételezi, hogy csak jóindulatból és nem az elvégzett munka, szolgáltatás elismeréséül adták.
1magyar
@Boszi27: A hülye ember szereti megnézni a gödör alját. De kik taszítottak bennüneket ide?
eszegfu
@Meine Ehre heisst Treue: Azt gondolom, hogy eltévesztetted... nem hiszem, hogy pont nekem kellene "jó reggelt"-et kivánnod...
1magyar
@Boszi27: Vagyis nem méltányolják, hogy valaki munka helyett (ami lehet,hogy nincs is) az idős,beteg szülőt ápolja.
eszegfu
@Boszi27: Igen! Én is ezt nehezményeztem! A méltányosságból adott valami, az adható a körülményekre tekintettel, de nem kötelező!
eszegfu
@1magyar: Igen, egyetértünk. Most már jöhet a Táügetosz (ha jól irtam), de ez nemcsak a gyerekekre, hanem az idős emberekre is vonatkozik.
zöldszem
Álszent, szemét, hazug banda!
""Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Meggyőződésem, hogy egy nemzet, egy ország életének három fontos területe, három kiemelkedően fontos területe van: a megélhetés, az egészségügy és az oktatás. Egy olyan országban, ahol ez a három terület, a megélhetés, az oktatás meg az egészség drámaian romlik, egy olyan országban a válság kifejezés indokolt. Egy ilyen országban semmilyen más adatnak nincsen jelentősége. Nem érdemes nézni. Minden más adat előhozása csak az igazság elkendőzésére szolgál, vagyis mellébeszélés. " 2007. november 4. Orbán Viktor
Boszi27
@1magyar: Én meg a gondolkodás és fizikai erőkifejtés nélküli gombnyomogatást nem tekintem munkának a képviselők részéről. Sztem a házimunka , a betegápolás pedig igenis munka. Nem munka viszont a köztereken vizes járdára letapadt néhány falevél söprűvel történő, ide-oda piszkálása, vagy száraz időben szélben kergetése, kb 40-50ember lekötésével. A véleményünk egyébként a kutyát nem érdekli!
Boszi27
@1magyar: Azért érdekel, mert már rég azt gondoltam, hogy itt a gödör feneke, de azóta kiderült, hogy az még magasan volt! :))
1magyar
@Boszi27: Munka a levelek söprése is, csak ott hagyják egy kupacban és jön a szél az meg szétfújja és másnap kezdik előröl.
KERKA
Hibbant rendelet és törvényhozó banda ez ! egyrészt hoznak egy törvényt, hogy aki nem gondoskodik a szüleiről azt megbüntetik, másrészt, aki gondoskodik a szüleiről azzal meg jól kibasznak. A gondoskodást nem lehet órában mérni, az egy örök folyamatos tevékenység. Aki ezért elveszti a nyugdíjhoz való " munkában eltöltött időt",nagyon rosszul jár, ráadásul nem is biztos, hogy újra visszaveszik a volt munkahelyére. Az is szar megoldás, hogy csak egyszer kap 28 ezer ft.ot, holott 2 emberről vagyis öreg szüleiről gondoskodik. Ilyen embertelen mocskok még nem törvénykeztek, mint ezek a mostaniak
wagabund
@zöldszem: illendően kérdezem: és?

(a választ sokan tudjuk, csak nem tudtam megállni)
Lenin Lived - Lenin will Live
Hiszen nemrég emelték fel. Csak azért, hogy elvehessék? Nem értem...
Boszi27
@1magyar: Azért nem munka, mert nincs értelme, főleg annak, hogy 40-50 zöld mellényes ezt csinálja, mert elég lenne hozzá 3-4 állandó köztisztasági alkalmazott.@KERKA: Ja és még levették a pontszámokat is, amely alapján járhatott. Pl aki nem, vagy nehézkesen tud öltözködni, enni, nem tud elmenni vásárolni, gyógyszertárba, vagy ügyintézni az egy dolog.
Boszi27
@zöldszem: Azóta sokat romlott az állapota!
KERKA
@Boszi27: Igen, ismerem ezt a bizonyos kitöltendő papírt. Annyit mászkáltam ez ügyben, mint a mérgezett egér, mire kiokosodtam.
eszegfu
@Meine Ehre heisst Treue: Kösz... megnyugodtam...A baj azért, hogy akire rá lehetne köszönni, az nincs itt, vagy ha mégis itt lenne, nem nagyon köszönne vissza!
Levendula
"Van képviselő, aki 252 ezret tankol havonta közpénzből"
73
Remélem majd amikor ezek a fityeszes retkek megöregednek.Akkor velük is majd így bánnak,mint most ők az idősekkel.
miazavalami
@Meine Ehre heisst Treue: Most igazad van..., pedig úgy kötekedtem volna.
miazavalami
@73: Ezeket beteszik egy szállodának is megfelelő idősotthonba, amit természetesen az egyház tart fenn.
73
@miazavalami: remélem a börtönben fognak megrohadni öregkorukra.
miazavalami
@73: Hááát nem tüntetnék ellene! :-)
1magyar
@miazavalami: Ha megmarad addig a vagyonuk.
csa-csa
@73: erre én is azt mondom! VÉRLÁZÍTÓ!!!
nem elég baj a (sokszor halmozottan) súlyos betegség ténye egyáltalán?!!
egyébként sem erőltették meg magukat a betegápolás összegével. Már csak a kitartásukért, a lelki, fizikai megpróbáltatásokért is járna eleve külön valamennyi juttatás! Mocsadék lelketlen szemétládák!
73
@csa-csa: ezek a mocskok azokat gyalázzák meg,aki 2-szer is felépítették az országot.Keményen dolgoztak 40-50 évet,gyermekeiket felnevelték,kitanítatták.Most meg dögöljenek meg,mert már a fityesznek nincsen haszna"belőlük".Majd egyszer orsós viktorék is megöregednek és a nép nem fog felejteni!
Boszi27
@73: A fidesz többsége 50 körüli, tehát a párt nevében sincs egyetlen igaz szó sem. A kdnp pedig a vének tanácsa, élemedett koruk ellenére dilettáns, szenilis vénemberek, 0 támogatottsággal!!
73
@Boszi27: de majd a fityeszesek is lesznek öregek.A kdnp-s vén majmok meg majd hamarabb tapasztalják meg a fityeszes"barátságot":-).
Cicamama55
@Meine Ehre heisst Treue: Lehet hogy be fogják vezetni a spártai törvényt?
apali
@73: Mi sem bizonyitja jobban nemzetidegenségüket mint a tetteik!
rosalinda57
Mit akarnak ők családpolitikát ? Ha betegen születik egy gyerek és ápolási díjra menne a gyes után az édesanya, akkor nem jár az ápolási díj ? Legközelebb a munkaviszonyt se számítják bele majd a nyugdíj szolgálati idejébe, csak a politikai életben töltött károkozás idejét? Bravó !!!
rosalinda57
@73: @73: Remélem, hogy nem élik meg és mielőbb meghalnak, de ha majd magatehetetlenek lesz nem lesz senki, aki ápolni fogja őket.
Desischado
Mindig azt mondom, hogy próbálják ki a saját bőrükön, ha létezik az isten! De sajnos, nem létezik! Férgek!
apali
@miazavalami: Egyből balzsamozni ,még élve !
apali
@73: Úgy tünik fel mintha a társadalom többi szolidáris része is akarná ezeket az aljasságokat pedig csak egy maroknyi ALJAS Féreg !
Naki
száradtak volna az apjuk herezacskójába!!!
mate03
@wagabund: Tudod ez úgy van náluk,hogy dögöljön meg a szomszéd tehene,csak a miénk legyen egészséges!
Levendula
@Desischado: Nem létezik... Mert ha létezne, akkor nem az ateista szülők gyerekét vették volna fel a katolikus gimnáziumba, a templomba járó katolikus szülők gyereke helyett. Pedig utóbbiak papnál házasodtak, a gyerekeik előáldozók és bérmálkozók is voltak. Viszont nem voltak orvos házaspár, csak sima értelmiségiek. Az egyház viszont szeret jóban lenni az orvosokkal, mert ha már az ima nem segíti a betegségük gyógyulását, akkor földi halandókhoz fordulnak segítségért.
Levendula
előáldozók helyesen elsőáldozók...
szaboria1
Szégyelljék magukat az ápolási díj összege még az olyan betegre sem elég akiit pelenkázni kell. Egy csomag Tena nadrág pelenka 7990.-Ft abból 3 -4 csomag kell havonta. Bezzeg az államtitkárok és helyetteseik több száz ezeret pluszba vesznek fel különböző cégek bizottságában.
silber13
@Boszi27Tegnap 12:57-re: Adj hozzá még egy tetemes mennyiségű, a csúti hippopotámusz által erősen gerjesztett hungarofóbiát! Mert az a hapsi a javából!
Cicamama55
Az első megjegyzése kivételével teljesen egyet értek. Én Isten létezésében hiszek, de a papok többségét a hatalom kiszolgálóinak tartom. Még csak a csírái sincsenek sokukban Ferenc pápa alázatosságának, keresztény élethez való elhívatottságának. Szégyenletes ez a hozzá állásuk, élen a KDNP-s vezetőinkkel. Ők tipikus esetei a bort iszik és vizet prédikál szólásnak.A fene nagy rendszer változás magával hozta, azaz divatossá tette a keresztelkedést, templomi esküvőt... Ennek semmi köze nincs a keresztény emberek hit életéhez. Ez nem az Úrhoz való közeledés, hanem a kormányhoz dörgölődzés reményében történő, amolyan álszent dolog! Meg kell mondani, nagyon hatásos lett, mert ez az akció megtévesztette a sok valóban vallásos embert. Ez a 2/3 eredője!
miazavalami
@apali: Az úgy nem jó. ztán majd valami fanatikus kiállítja őket mint Lenint... :-)
Nil
@Cicamama55: lehet- ahogy találtak orvosokat arra hogy rokkantakat munkaképessé nyilvánítsanak úgy fognak találni aki az újszülött osztályon megoldja a beteg gyermek "gondját"
Ha meg később alakul úgy az élet akkor ott a román diktátor mintája- van- e valaki aki nem emlékszik az árvaházakban és otthonokban tengődő gyermekekre
Egyet nem értek- ha a gyermekem egészségesen születik és egy kötelező védőoltás után debil lesz akkor hogy meri az állam elvenni a lehetőséget hogy én gondozzam. Nincs mindenkinek lehetősége az oltáskivezetés megfizetésére- vagy nem is hallott róla.
Valami ocsmány és nagy kísérlet folyik itt az unió és mily furcsa- a német Merkel asszony támogatásával -és akkor eszembe jut Dymphna Cusack könyve ...
eszegfu
@73: Vélhetően nekik már megvan a pénzük az időskori ápolásukra, nem hiányzik a MGNY pénztári elvett pénz sem...csak a szeretet fog hiányozni, az meg nagyon. Azt gondolom, hogy ha a gyerekeik ilyen könyörtelen, önző légkörü családban nevelkednek, ők is azzá válnak. És ebben az esetben saját családtagjuktól kapják majd vissza ezt a fajta lélek nélküli bánásmódot.
73
@eszegfu: egyetértek,remélem így lesz.
eszegfu
@73: Én biztos vagyok benne! Olyantól kapják vissza, akiktől nem várják.
Cicamama55
@Nil: Egyet értek maximálisan azzal, amit hozzászólásában ír. Azért reagáltam én valahol, hogy a spártai nevelés gyökereit vélem felfedezni kormányunk intézkedéseiben, s ez nagyon rosszat sejtet! :(( Én csak a " A megperzselt fa" című könyvet olvastam az írónőtől.
Nil
@Cicamama55: érdemes a többit is-és nem csak nőknek- ez utóbbit azért teszem hozzá mert egy könyvekkel foglalkozó "úriember" szerint ő nőknek írt. Hát nem. Mindenkinek akinek van szíve és lelke és nem a tudományos műveket szereti a legjobban olvasgatni ...
Linna
Vissza kellett térnem a témára, mert a tévé most mondogatja, hogy azért van ez az intézkedés, mert nagyon sokan visszaéltek vele.
Csak mondja meg nekem valaki: miért a rászorulókat büntetik, és miért nem a visszaélőket? Hiszen ismerik, kik azok, ha tudják, hogy visszaéltek. Vagy nem logikus?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.