Érdemes utána nézni, hogy mennyien vannak bejelentkezve az ön lakásába, mert esetleg nagy meglepetések érhetik – így járt az a férfi is, aki úgy gondolta, egyedül lakik, aztán kiderült, hogy valaki suttyomban bejelentkezett hozzá.

A 61 éves asszony fia eddig gyanútlanul élt a saját lakásában tulajdonosként, egyedül, nemrég azonban feltűnt neki, hogy a postaládájában egy hivatalos levélről szóló értesítőt hagyott a kézbesítő egy ismeretlen férfi nevére. Később a rendőrség is ezen a címen kereste a férfit, de természetesen csak a tulajdonos fiatalembert találták ott, akit tanúként idéztek be az ismeretlen bűnügyében – ugyanis az idegen a lakástulajdonos tudta nélkül a lakcímnyilvántartás szerint hozzá volt bejelentkezve – írja a Hírhatár Online egy olvasói levél alapján.

A férfi a rendőrség tanácsára felkereste a területileg illetékes önkormányzati ügyintézőt, ahol kiderült: a lakcímbejelentő lapon az ismeretlen férfi tartózkodási hely létesítése minőségben volt bejelentve, már több mint egy éve. A lakástulajdonos neve a lakcímbejelentő lapon hibásan volt feltüntetve, az aláírás pedig teljesen eltérő volt az ő kézírásától.

A férfi megdöbbenésére egyébként annyit mondtak, hogy nincs joguk ellenőrizni se a nevet, se a lakcímet, illetve, hogy a kényszerkijelentés is legalább négy hónapot igénybe vesz.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

oncogito
Nem is rossz ötlet.
Bejelentkezni mondjuk a felcsuti Mészáros, vagy Lázár lakásába és oda küldetni a rezsi számlát.
Szerintem fel sem tűnne neki...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Tényleg érdemes néha ellenőrizni, mert az ügyintéző nem tudja a tulajdonos aláírását felülvizsgálni, valós vagy hamis.
oncogito
@szaboria1: de a tulaj személyiét csak meg tudja nézni? Olvasni csak tud?
oncogito
Nem is rossz ötlet.
Bejelentkezni mondjuk a felcsuti Mészáros, vagy Lázár lakásába és oda küldetni a rezsi számlát.
Szerintem fel sem tűnne neki...
sokanvagyunk
Amíg 30 cég is bejelentkezhet egy másfelesbe - és bejegyzik, addig én a havi egy-két idegen levelet (mivel a postás közölte, belső szabályzat alapján ő ugyan továbbra is bedobálja) az én belső szabályzatom alapján kidobálom.
papa.49
@sokanvagyunk: Csak azért vigyázz nehogy ,,végrehajtás,, alá kerüljön a kéró...
sokanvagyunk
@papa.49: Birtokon belül vagyok... - de hogy a hivatal nincs a helyzet magaslatán, az is biztos.
papa.49
@sokanvagyunk: Én csak arra céloztam hogy, valaki kéretlenül bejelentkezik hozzád a tudtod nélkül, neked meg csak problémáid lesznek belőle...Hallottam régebben egy ilyen esetről ahol komoly eljárásokra került sor mire a tulaj kitudta magát a kakiból mosni...
De bízzunk benne hogy soha ilyen eset nem történik egyikünkkel sem...
eszegfu
A bejelenkezés 1 nap alatt jogcim ellenőrzése nélkül lehetséges, viszont a kényszer kijelentés vajon miért 4 hónap?! A vállalkozások székhelyének bejelentését csak tulajdoni lappal fogadja el a Cégbiróság, mert ugye akkor a NAV-nak pontos cimre kell levelet küldeni, vagy akár behajtani. Tehát itt is megint a kisemberrel van kiszurva, neki kell bizonygatnia, hogy nem tudja kiről van szó, a postás továbbra is hozza a leveleket, és neki kell intéznie ezt az egész tor-turát, ami ezzel jár! Na ennek egységes eljárását nyujtsa be már törvényjavaslatként valamelyik bősz KDNP-s észtalicska!
tivoli
Manapság már annyi minden ügyben gyűjtenek aláírást, hogy semmiből nem áll pikk-pakk előkeríteni egyet, beszkennelni a kívánt helyre, oszt jól van.
A kárvallott meg néz mint Rozi a moziban.
coni
Érdekes, hogy nem igénylik a tulajdonos adatait (vagy nem ellenőrzik). Aláírni bármit alá lehet így vagy úgy (tudva, hogy nem ellenőrzik), de ha egy bank be tud azonosítani valakit akkor az ultramodern kormányablak is képes lenne rá a 21. században. A Földhivatal dettó...
szaboria1
@oncogito: Ma már nem kötelező a tulajdonosnak jelen lenni. 2014 új rendelet. Helyette az ellenőrzés marad.
Mi is találtunk egy simán bedobott levelet a mi címünkre más néven azonnal hívtam az ügyintézőt aki meg nyugtatott rajtunk kívül nincs más bejelentve. A postás meg azt mondja neki kötelessége kézbesíteni holott tudja ilyen nevű nem lakik nálunk.
oncogito
@szaboria1: - node akkor mit jelent az ellenőrzés, az ügyintézőnek nem kell?
Én hol ellenőrizzem?
szaboria1
@oncogito: Lakhely szerinti önkormányzatnál.
papa.49
@eszegfu: Ez ügyben nem fog történni semmilyen változás, mert így el lehet tűnni a hivatalok elől...
Január
Az is előfordul, hogy az önkormányzat simán összemossa a különböző nevű családokat egy családdá csak azért, mert egy lakcímen laknak, egy házban - de két külön lakásban.
A megoldás szerintük, hogy a társtulajdonosok alakuljanak társasházzá... - kérdem én hol van ez leírva?
csa-csa
@oncogito: isteni ötlet! de hogy fordulhat elő ilyen!
mi az hogy nem ellenőrizhetnek semmit!
azért régen nem sűrűn fordulhatott ez elő!
csa-csa
@papa.49: az tuti!
szerencsére nincs köze az illegális bejelentkezéshez ugyan, de lakás adás-vételkor az volt az első dolgom, hogy pl. az Elmű, Főtáv, Vízművek és minden egyéb "fizetős" hivatalnak ajánlott levélben leírtam régi és új lakcímem, villany, vízóra állását, az új lakó nevét és közöltem hogy ettől a perctől kezdve mindenféle fizetési kötelezettséget rajta kérem követelni. Talán 1-2 téves borítékkal meg is úsztam, fizetni meg egyszer sem kellett.
oncogito
@csa-csa: - régen egyáltalán nem fordulhatott elő, mert a tulajnak, vagy bérlőnek ott kellett lenni személyesen.
Eszméletlen, hogy mindenki maga védje meg magát, a saját lakásában. (Mindjárt ott vagyunk az előző témánál! ;-) )
KERKA
Ráadásul, az új rendelet szerint, már nem lehet kitenni-(!) az albérlőt, mert a törvény őt védi. Akkor hogyan lehet egy ilyen piócától megszabadulni? Képes lesz évekig ottlakni.:))
Toby
Mutyisztán hivatalai jobban teljesítenek !

"A férfi megdöbbenésére egyébként annyit mondtak, hogy nincs joguk ellenőrizni se a nevet, se a lakcímet, illetve, hogy a kényszerkijelentés is legalább négy hónapot igénybe vesz."

Mindössze csak a lakásban jogszerűen lakó aláírását kellett volna összehasonlítani a "bejelentkezett" általi beadványon/bejelentőn !
A lakásban jogszerűen lakó/tartózkodó bejelentője is megvan az önkörminál !

Ugye, hogy nem bonyolult ?
csa-csa
@oncogito: szó szerint így volt. (tényleg csak egy ugrás..!)
nezelodo
Láttam én is ilyent, azt mondták a tulajnak, hogy nem bűncselekmény, hogy bejelentkezett oda valaki, akinek takargatni valója volt. Ugyanazon megyében Sukorón a tulajdonos bejelentkezése meg bűncselekmény volt a saját portájára! Nem is tudom, talán kétféle jogszabály vonatkozik erre az esetre Dakotaországban, egy a talajmenti polgároknak egy meg a politikusoknak.
miazavalami
na ez Qrva jó. Régebben úgy emlékszem hogy a tulajnak kellett igazolnia magát, és csak akkor írhatta alá a bejelentő lapot.
human
Lázár fia is meglepődött, hogy saját lakásában nem is ő lakik, hanem az apja.
lajospapa
@oncogito: Kurva jó ötlet! Csak arra a TEK jobban vigyáz ám! Tudod a Terrorelhárító. Még az is lehet, hogy kényszerlakhelyet jelölnének ki.
Linna
@oncogito: Így van! Mikor nekem ilyen ügyem volt, mindketten (eladó, vevő), együtt jelentünk meg és az ügyintéző előtt írtunk alá mindent! Innentől kezdve senki más nem intézkedhetett semmiben - egymagában.
Linna
@oncogito: Dehogy védheted meg magad! Még neked kell magyarázkodni.
Az lenne jó, mint Amerikában, ott valóban védhető a magántulajdon. Van állam, ahol le is lőheted a saját lakásodba, házadba betolakodót.
verőce21
Nem írja a cikk, hogyan zajlik a "kényszerkijelentés"? (- amely legalább négy hónapot igénybe vesz.)
darwin
@eszegfu: Most alapítottam céget,nem kértek tulajdoni lapot.A lakcímem / a lakcímkártyán /megegyezett a székhellyel,így nem kellett.
darwin
@verőce21: Ráadásnak:Aki börtönben ül,azt ki sem lehet jelenteni a lakásból!Olyan házat vettem,amiben a megelőző /a legelső tulaj,azóta 3 tulajdonos volt, azt a házat elbontották és újat építettek helyette / tulajdonos börtöntöltelék fia,még be volt jelentve.Számtalanszor jött a yard,levett gumibottal előállítani.Most is hozzám van bejelentve,nem találják.Az önkormányzat megnyugtatott,hogy már nem sok lehet neki hátra,mert a börtönben tüdőrákot diagnosztizáltak nála,jelenleg 65 éves lehet,ha él.
eszegfu
@darwin: Kösz. az információt! De ugy tünik, még a megyei cégbiróságok sem intézik egyformán, mert tőlem kérték, pedig nekem is megegyeztek az általad irt adatok. Sőt nekem még kellett a haszonélvető (anyukám) hozzájárulása is. Ennek ellenére akkor is meglehetősen furcsállom, hogy bárki magánszemély bejelentkezhet különösebb ellenőrzés nélkül.
eszegfu
@darwin: Még az is eszembe jutott: lehet valakinek lakcimkártyája, pontosan a hirben szereplő módon, igy a székhelyet is oda jegyezhették be. Én ezért tartom helyesnek, hogy kérik a tulajdonlapot. Gondolj bele: nem elég, hogy valaki Hozzád, a tudtod nélkül bejelentkezik, de még azt jelöli meg cége székhelyének is.
Főlökött
Érdekes téma, mivel én is ebben az állapotban vagyok. Vettem egy ingatlant és + 8-an vannak bejelentkezve.
Én is Önkormányzathoz fordultam, ahol elmondták, hogy személyenként 1db A4-es nyilatkozatot kell, hogy kitöltsek - két szomszéddal igazolva azt, hogy nevezett nem lakik ott :)
Na arra nem igazán tudott mit mondani a Hölgy, hogy mivel bizonyíthatóan egyedüli tulajdonosa vagyok az ingatlannak, miért kellene nekem bizonyítanom, hogy nem laknak ott ? Hozzájárulásomat nem adtam a bejelentkezéshez, illetve a tulajdonos kéri a törlést, így levél a jegyzőnek, hogy szépen töröljék az összeset 'nagy teljesítménnyel'. Most vannak a rágódási szakban, hogy mit tegyenek, mit válaszoljanak :).
verőce21
@darwin: Jó, hogy ez szóba került, figyelni kell rá. De ebből még nem tudtam meg, hogyan lehet a "kényszerkijelentést" végrehajtani?
darwin
@eszegfu: Tulajdonképpen mindegy,mert egy hónapon belül jött ellenőrizni a NAV,hogy ott vagyunk-e él-e a cég.És hogy ki van -e írva a kapura,hogy itt létezik az a cég.Az ismerősömet 140 ezerre büntették,mert nem volt kiplakátolva a kft.
Knapp75
Ha bejelentkezel egy ingatlanba, az semmiféle jogot nem keletkeztet, elvileg egyszerű adatszolgáltatás arról, hogy éppen hol laksz.
Hivatalos ügyben kereshetik ott az embert, de ettől még nem lesz ott tulajdonos és nem is lesz joga ott lakni, hátrány ez miatt nem érheti a tulajdonost és azokat, akik jogosultak ott lakni,

@KERKA: Ugyanannyira lehet kitenni, mint eddig: ha van közjegyzői okiratba foglalt szerződés és felmondás. De ezen inkább spórolnak a felek.
Egyébként alapból azt védi a jog, aki birtokon belül van, amíg el nem dől, kinek van igaza. (nem biztos ám, hogy a tulajnak...)
Persze tudom, hogy pofátlanul visszaélhet ezzel egy bérlő, de eddig sem tudtál mit csinálni, ami legális és gyorsan célravezető is, ha nem akart elhúzni a bérlőd.

A lakcímbejelentéshez viszont már nem kell a tulajdonos külön hozzájárulása (aláírása), elég, ha mondjuk egy bérleti szerződéssel tudod igazolni, hogy ott lakhatsz.
Így legalább a lakástulajdonosok nem tudják megakadályozni a bejelentkezést. (amit elvben kötelező mindenkinek megtennie lakcímváltozáskor)
KERKA
@Knapp75: Igen, a két fél között hasznos, ha van szerződés. Abba pontosan meg kell jelölni mindent ami a lakás használatba vételét illeti. A lakás rezsifizetését illetően még az óra állásokat is, sőt még a kaució idejét és összegét is. Sőt még az esetleges állagmegóvási munkálatok elvégzésére fordított összegek megoszlását is. Szóval ajánlatos nagyon előrelátónak lenni:)) Volt benne részünk, ezért tudom, hogy nem árt az előrelátás, hogy később ne legyen vita a két fél között.
Knapp75
@KERKA: A bérleti szerződés szerintem, még jó ismerősök között is meg kell csinálni, mert tényleg nem fogtok minden apróságra emlékezni évek múlva, ha van valami intézni való. Vannak a neten nagyon jó szerződésminták, azokat kell a két félnek a saját megegyezésük alapján átírnia.

Viszont ha ez a bérleti szerződést közokiratba is foglalják, majd a felmondást is, akkor lehet rá végrehajtást kéni és nem kell pereskedni a bérlővel!
Nem véletlen, hogy a hitelszerződéseknél is ragaszkodtak a bankok a "közjegyzőzéshez", holott a bank és ügyfél között létrejött hitelszerződés már alapból tartalmazott minden paramétert,
Csak azzal nehezebb lett volna a bankoknak kirakni az ügyfeleket...
KERKA
@Knapp75: nagyon gyakorlatias vagy, ez jó dolog. mert ugye, a szó elszáll, az írás megmarad:)) és milyen jó volt, hogy mindent aprólékosan írásba foglaltunk, !!
kisangyalom13
Kedveseim a Média mindent elkövet az idegháború erősödéséhez, vagy ezt nem látja senki?
Főlökött
@Knapp75: Ha kényszerkijelentjük a hozzánk bejelentetteket, így lakcím nélkülivé válnak és egészségügyi ellátásra sem lesznek jogosultak. Nem én találtam ki, az Önkormányzatnál tájékoztattak.

Céges bejelentkezés kapcsán NAV-on kívül van pl. iparűzési adó, mely követelés is ott landol, ahol 'papíron' tartózkodnak. A végén halmokban állnak a papírok.
Előszeretettel csinálják azt, hogy a tértivevényes küldemény visszaérkezése után /mivel nem vettem át/, megküldik simán, így nem kell átvetetni. Hát landol a szemetesben :)
Knapp75
@Főlökött: Nem azt írtam, hogy te nem tudsz kicseszni azzal, akit kijelentesz, hanem azt, hogy aki bejelentkezik hozzád, az veled nem tud kitolni! :)
Ahol most lakunk, egy ideig jött a kettővel ezelőtti tulaj nevére, (aki már rég halott), rendszeresen felszólító levél a Díjbeszedőtől.
Szóval a postai papírszeméthez nem kell érvényes lakcímkártya... :)

Azt nem tudom, hogy ha fizeti valaki a tb-t, akkor milyen jogon vonnák meg tőle az egészségügyi ellátást, de még egy hajléktalan is kérhet lakcímkártyát, amelyen a települést tüntetik fel, tehát csak ezért nem hiszem, hogy bejelentkeznek majd valahova.
Dr plágium
@oncogito: Nyugodt lehetsz, oda nem tudsz :)
oncogito
@Dr plágium: - pedig megérdemelnék. Akkor talán visszahoznák azt a szabályt, hogy csak tulajdonos, vagy bérlő személyes engedélyével/tudtával lehessen bárkinek bejelentkezni egy lakásba.
Főlökött
@Knapp75: Ki tud velem tolni Ő is. Mivel ha körözés alatt van, akkor a yard 1/4 éves rendszerességgel jön felkutatni a személyt :), mivel lakcím szerint itt lakik, Ők pedig hozott - rendelkezésre álló anyagból dolgoznak. Már kv.-val várom a csapatot, ha jönnek :)
Érdekes és sajnálatos a helyzet is egyben, amit a közigazgatás nem igazán tud kezelni :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.