Április elsejétől alapjaiban alakul át az egészségügyi rendszer. Megyénként egy vezető kórház maradna, míg Budapesten hat intézmény látná el a betegeket, és adna 0-24 órás ügyeletet.

A hvg.hu ezzel kapcsolatban azt írja, a fővárosban nincs hat olyan kórház, amely egységes, komplex ellátást tudna nyújtani valamennyi betegségterületen. Innentől kezdve pedig csupa olyan kérdés feltehető, melyeket nem lehet a megadott határidőn belül megválaszolni.

Eddig a kórházakra volt lebontva az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pénzügyi kerete, ezt most megyénként osztják fel. Magyarországon a kórházakat teljesítmény alapon finanszírozzák. Minden egyes ellátástípusnak van egy pontértéke, ami forintosítva van, az elvégzett ellátásokat az intézmények havonta összesítve elküldik az OEP-nek, az pedig ez alapján fizet.

Eddig a kórház feladata volt, hogy ezt a keretet szétossza az általa működtetett szakmák között, tehát ha például kapott 1 milliárd forintnyi keretet, azt nekib kellett szétosztania például a sebészeti, a belgyógyászati és az urológiai osztályok között. Mostantól az egyes megyék kórházigazgatóinak ez alapján kell majd megegyezniük arról, hogy ezt a pénzt hogyan osszák fel az intézmények között.

A nagy kérdőjel azonban a főváros. Budapesten a tervek szerint hat vezető kórház működne: a Honvédkórház, a Semmelweis Egyetem, a Szent István-, a Péterfy-, az Uzsoki-, valamint a Szent János- vagy a Szent Imre kórház. Megszűnne a váltott ügyelet és mind a hat kórház folyamatos 24 órás szolgálatot teljesítene. Ugyanakkor ezek a kórházak sem szakmai profiljukban, sem infrastukturájukat tekintve nem egységesek – írja a hvg.hu.

Ráadásul a főváros nem csak Budapestet és Pest megyét látja el, de jelentős számban érkeznek betegek Komárom, Nógrád, Heves, és Jásznagykun-Szolnok megyéből is. Ráadásul a közép-magyarországi régió számos uniós beruházásból kimaradt, így itt jóval kevesebb összeg jutott fejlesztésre az elmúlt években, mint vidéken.

Poller Imre egészségügyi szakértő szerint aggályos, hogyan oldják meg a hat kórház non-stop ügyeletét, amikor nincs minden osztályból mind a hat kórházban. A folyamatos ügyelet további problémákat okozhat az orvosi hiányszakmákban, miközben már eddig is gondot okozott az orvosok magas túlmunkája, amit ezidáig épp az ügyelet nélküli napokkal próbáltak féken tartani. Nem lehet azt sem tudni, hogy a fővárosi újraelosztásban milyen szerepet kapnak az országos hatókörű intézmények. Ezek egy része ugyanis nem csak a kiemelt ellátásában vesz részt, hanem területi ellátási kötelezettsége is van. Poller szerint, ha rosszul szervezik meg az átalakítást, az a fővárosi speciális intézményi helyzet és az ellátott betegek nagy száma miatt akár az ellátás összeomlását is eredményezheti.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
Miért csak Budapesten? A vidék ismét le van sz@rva?
Az egész országban káosz lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@verőce21: ma, 16:47
A "halnakk" Azért két k, mert múlt idő. :-))
Nil
@verőce21: történetesen az én anyám éhen és szomjan halt a kórházban miközben a lázlapon szépen be volt írva hogy eszméletlen betegként megette a tejbegrízt - nagyon tápláló lehetett
az orvos nem infúziót írt ki neki hanem bejárt és kiskanállal vizet csöpögtetett a szájába mert a nővérek még erre is lusták - gondolom a gyógyszereit is megkapta.
És ez csak egy a sok - és sok kicsi sokra megy
Arról már nem is beszélek ha a körzeti orvos elolvassa az előző kórház zárójelentését és úgy adagolja a gyógyszert ahogy ott előírták, akkor anyám nem hal meg 75 évesen két hónap alatt - persze segített volna ha anyu nem úgy gondolkodik hogy az orvos tudja- nem tudja - és az is ha időben utolérjük a bőrgyógyászat főorvosát- no meg ha lett volna mentő ami beviszi kontrollra és hamarabb kiderül a rossz adagolás - nem sorolom- nem ez lett.
Sok apró hiba - és a pillangóhatásnak következtében egy ember meghalt - a mi életünk meg borult- nem kicsit
verőce21
@Nil: (13:20) Azért fontos, hogy az ápolószemélyzet lássa a beteg hozzátartozóit rendszeresen megjelenni, a törődést, ill. alkalmanként számonkérni az eseményeket. Az sem árt, ha a hozzátartozó pontosan ismeri a diagnózist.
Sajnálom a veletek történteket.
Nil
@verőce21: Csakhogy most pont ennek az ellenkezője van és még rosszabb lesz. A betegek messze vannak az otthontól, a családok nagy részének nincs pénze beutazni a a: kórházba.
Nemrég a lányom kivizsgáláson volt- az anyukák akik bent maradtak a
kisgyerekeikkel naponta igen nagy összeget fizettek ezért és jó esetben volt ágyuk is.
nekem nincs bérletem, egyre nem telik, de mindennap bementem a gyerekemhez-vittem enni innivalót, megsétáltattam. - lógtam- ez van - utazni muzsáj- de vidéken ezt nem lehet megtenni bár vonatos trükköket már hallottam.
De k tud feljön mondjuk Budapestre minden nap mert csak itt van olyan osztály ahol a gyerekét vagy rokonát ki tudják vizsgálni?
És beszéljünk egy kicsit a másik oldalról is. egyik végzettségemnek köszönhetően sokat voltam kórházi gyakorlaton plusz egy évig önkéntes voltam az egyik belklinikán - ami most van azt sehol nem tapasztaltam. Az ápolók többségét páros lábbal rúgnám ki. Bemegy- trécsel egy kicsit, elvégzi a rutint vagy azt sem azzl az indokkal hogy kevés a fizetés. Az eü-ben mindig kevés volt a fizetés de ez nem akadályozott minket abban hogy gondoskodjunk a betegekről- ápoljuk őket - ha bejött hozzátartozó ha nem - sőt ha valakit nem tudtak látogatni arra jobban odafigyeltünk. VAlamit nagyon elrontottak a képzés átalakításánál.
éS ami még nagyobb baj lesz - hogy a jók elmennek vagy kirúgják őket-és a selejt marad- tisztelet az egyre ritkább kivételnek. és ez vonatkozik az orvosi gárdára is.
Én mostanában segítek egy családnak.mindketten igen betegek - felfordul a gyomrom attól amit tapasztalok.
verőce21
@Nil: (18:52) Nem vonom kétségbe amit írsz az eü.-ben tapasztalt anomáliákról. Sajnos egyre többet lehet hallani ilyenekről.
Nekem más tapasztalatom van. A napokban kórházba kerültem egy ostoba kis baleset miatt, és a legnagyobb gondoskodást és figyelmet kaptam. Eleinte elutasító az orvosok és személyzet magatartása csak, de "érteni kell az orvosok nyelvén" (itt egyáltalán nem anyagiakra gondolok), és azt kapod, amit elvársz. Még többet is.

Csodálkozom, hogy egészségügyes gyakorlattal mégsem tudod ezt.
Nil
@verőce21: nem tudom neked mi az elvárásod - nekem az hogy egy osztályon ne csak egy nővér és az orvos gondozza-ápolja a beteget- hálapénz nélkül. Beszélgess betegekkel - és meglátod hogy a nagy többség igenis pénzzel éri el a különleges bánásmódot.
Ahol én gyakorlaton és önkéntes voltam- két különböző korszak - szívvel- lélekkel dolgozókkal találkoztam - mostanában viszont nagyon megváltozott a helyzet. Persze anno is voltak "zsebes" emberek és most is vannak tisztességesek.
Ma megint volt szerencsém megtapasztalni csodás egészségügyünket - kísérőként, mert magam a közelébe se megyek egyébként. És sajnos jön a folytatás-Kékgolyó utca.
Persze jobb lenne egy betegszállító mentő-de miután ezt már próbáltuk - inkább lassacskán elbattyogunk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.