Merkel az "illiberális" szóval a demokrácia összefüggésben nem tud mit kezdeni.

Angela Merkel és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóját a magyar miniszterelnök kezdte meg, ő beszédében kiemelte a magyar-német gazdasági együttműködés sikerességét, amiben nagy szerepe van az itteni mintegy 6000 német cégnek, akik 300 ezer munkahelyet teremtenek, továbbá a jó külkereskedelmi kapcsolatoknak. Orbán ezzel kapcsolatos köszönetét úgy fejezte ki Merkelnek, hogy azt mondta "danke, Deutschland". Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban úgy nyilatkozott, a magyarok három okból kifolyólag igen érintettek benne: 1.) Ukrajna a szomszédunk, 2.) a gázt Magyarország Ukrajnán keresztül kapja 3.) 200 ezer magyar él Ukrajnában. Így ezek miatt országunk csakis a béke pártján állhat.

Ezt követően Merkel vette át a szót, aki Orbánhoz hasonlóan a közös gazdasági kapcsolatok dicséretével kezdte, bár megjegyezte, hogy a német befektetők a kiszámítható gazdasági környezetet szeretik. Később rátért arra hogy a demokráciákban fontos szerep kell, hogy jusson az ellenzéknek, a sajtónak és a civileknek is, így később ő maga is szeretne beszélni a civiltársadalommal. Merkel arra is kitért, hogy szó volt találkozójukon Európa nagy kérdéseiről, például arról, hogy jó lenne az energiaforrásokat diverzifikálni. Ugyanakkor Orbán külön hangsúlyozta, hogy Magyarország kitettsége kiemelkedően nagy Oroszország felé.

Németország szerint is a béke fontos, de Európa mindig akkor volt erős, mikor egységes álláspontot képviselt és közösen tudtak az európai országokért fellépni. Orbán szerint az oroszok nélkül az EU gazdasága sem működhet megfelelően.

Orbán és Merkel egyaránt határozottan nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy támogatnák-e Ukrajnát fegyverekkel, ha mégsem sikerülne békés úton rendezni a konfliktust. Merkelt az illiberális demokráciáról is kérdezték, az ő álláspontja erről az, hogy a demokrácia gyökerei liberálisak. Orbán ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte pedig nem minden demokráció szükségszerűen liberális, aki azt mondja, hogy igen, az olyan privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatnak meg neki.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Vezírem-vezírem! Úgy hallottam, egyéni elbeszélgetést kezdeményeznek veled! A téma: Mi is az a DEMOKRÁCIA..!? Hogy téged mindenki éget Európában?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Linna
Ez a ro...dt, bü..s, hazug, kib...tt, agyalágyult mangalica c...y nemcsak ellopja mindenünket, még az országunkat is teljesen tönkreteszi az egész világ előtt!
Hát egyetlen hiteles embert sem lehet találni az egész országban, aki kezébe vehetné az ügyet, és kicsi...ná az egész sz...t, r...dt bandát?!
FIDESZESEK, NEM VOLT MÉG ELÉG???
MIND BŰNÖSEK VAGYTOK, az utolsó emberig!!!
Yoda69
orban megint hozta a formajat bunkosagban. Nem eleg hogy diszno modra felkonyokolt a pulpitusra, de meg azt is hazudta hogy Magyarorszag szerint mukodik az illiberalis demokracia. aztan eszbekapott es javitott hogy "szerintem". Szegeny Angelanak rendesen elkerekedtek a szemehi, hogy ekkora tahoval allitottak egy szinpadra.
Desischado
A Kancellár asszony arckifejezését látva, én szégyellem magam, amiért itt ilyen állapotok vannak! És őfőbunkósága már megint "hozta a formáját"! könyöklés és a hazudozás a menő nála! Hogy tűnne már el végleg!
papa.49
@mate03: Nem hiszem hogy ne értené, NEM AKARJA ITT MEGVALÓSÍTANI, ezért bontotta le a siserahadával...
human
Merkel azt mondta, hogy nem kell félni a civilektől. Annak valóban nem akinek nincs takargatni valója.
dömdödöm
@mate03: érti az ,csak hajdanán hosszas gondolkodás után ( 5pec ) egy erősen piás pillanatában kipattant valami az agyából .
Igen , megvan ! ez kell Magyarországnak ! :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.