Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken jelentette be, új kórházat terveznek építtetni Budapesten. A szakma örömébe némi döbbenet is vegyül: honnan lesz erre pénz?

„Még a legbennfentesebbek, a szaktárcánál dolgozók is a hírekből értesültek pénteken, hogy a Fidesz–KDNP mezőkövesdi frakcióülésén a fővárosi képviselők javaslatára úgy döntöttek, új nagy kórház épülhet Budapesten. Elhiheti, hogy a meglepődésnél csak a döbbenetünk nagyobb” – kommentálta a bejelentést a nagy fővárosi egészségügyi intézmények egyikének vezetője a nol.hu cikke szerint.

Velkey György, a kórházszövetség elnöke kijelentette, pozitív üzenetként értékeli a politikai szándékot, s reméli, hogy az új kórház jól megközelíthető helyen lesz a fővárosiaknak éppúgy, mint az agglomerációban élőknek.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint ugyanakkor nem látszik forrás a hirtelen ötlet megvalósítására. Úgy vélik, az új kórház építésének ötlete ebben a formában csak arra jó, hogy elvegye a kórházi szolgáltatások most folyó újraosztásával felszínre kerülő krízisek politikai élét.

Az újraosztás feltehetően a fővárosban okozza a legnagyobb fennakadásokat majd, itt ugyanis csak azok az intézmények maradhatnak teljes jogú kórházak, amelyek a nap 24 órájában képesek sürgősségi feladatokat ellátni, illetve legalább egy megyei kórház kvalitásaival rendelkeznek. Ez itt azért is nehéz, mert szinte alig van olyan intézménye Budapestnek, amely teljes szakmai palettát tart fenn.

A feladatot nehezíti az is, hogy az egészségbiztosító úgy változtatott a finanszírozási feltételeken, hogy a tavalyi évhez képest eleve 13 milliárd forinttal kevesebbet költene az idén a fővárosi intézményekben kezelt betegekre. Az intézményvezetők szerint a feladat megoldhatatlan, viszont már senki nem mer se kérdezni, se szólni. Ahhoz, hogy a budapesti problémát az új kórház segíthessen megoldani, két hónapon belül kellene felépülnie, ami lássuk be, nem valószínű.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
@Horizont: Tudnék mesélni szűkebb pátriám eü. intézményeiről...
Erről a barom ötletről meg nincs is véleményem. Mocskos, undorító féreg, azt sem tudja, mit beszél! Hogy kössön ki egyszer a Merényi Gusztáv traumatológiáján csúcsidóben!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
m.macskosz
@Horizont: Komolyan mondom, felbosszantasz!
Mit képzelsz, ki vagy Te, hogy ilyen kérdésekben állást mersz foglalni?!
Ott van ötszázezer államtitkár, helyettes, miniszteri biztos, tanácsadó...
majd pont egy laikus véleményére lesz kíváncsi a vuittontonyó!
Pontos számot nem tudok, --és lusta vagyok utána nézni--, de a Jahn Ferenc Kh. legalább 2-300 ezer ember ellátásáért felelős. Mi is a helyzet a Telki Klinikával, a tisztikórházzal, a kútvölgyivel, a nyüves prominensek által ingyen használható leli kórházakkal??!!
Mobil123
@m.macskosz: Nyugi ! Szerintem tudják fokozni a maguk ellátásának magasságát!
m.macskosz
@Horizont: Tudnék mesélni szűkebb pátriám eü. intézményeiről...
Erről a barom ötletről meg nincs is véleményem. Mocskos, undorító féreg, azt sem tudja, mit beszél! Hogy kössön ki egyszer a Merényi Gusztáv traumatológiáján csúcsidóben!!!
Fradigege
Ott hever majd parlagon a sok bezárt intézmény. Mutyibűz van megint. Az új korház felhúzásából több zsugát lehet kiszedni zsebbe.
simmering73
off
Szerdán ismét 7 ft-tal emelkedik a benzin ára. Múlt héten is 7-tel emelkedett. Ezt mégis csak egyszerűbb volt elintézni, mint a kifli árát mérsékelni. Igaz? Arrogáns Tóni.
Dr plágium
"Velkey György, a kórházszövetség elnöke kijelentette, pozitív üzenetként értékeli a politikai szándékot, s reméli, hogy az új kórház jól megközelíthető helyen lesz a fővárosiaknak éppúgy, mint az agglomerációban élőknek."
Kedves Welkey úr! Hamarosan arra ébred, hogy a bilibe lóg a keze! Egyetlen pillanatig se higgye, hogy az egyszerű halandóknak építenének új kórházat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.