Új, a sajtó-helyreigazítási perhez hasonló eljárás védené a képmáshoz és hangfelvételhez fűződő személyiségi jogokat egy törvényjavaslat szerint, amely hétfőn került fel a parlament honlapjára.

A kormány indoklása szerint a magánélethez való jogot napjainkban főként a képmással és hangfelvétellel visszaélés sértheti. Az új információs technológiák miatt sürgető feladattá vált annak biztosítása, hogy rendelkezésre álljon a jogsértések elleni gyors, hatékony fellépést biztosító eljárási rend.

A hatályos polgári törvénykönyv azt a bírói gyakorlatban kialakult értelmezést érvényesíti, amely szerint visszaélésszerű lehet már a képmás, illetve hangfelvétel elkészítése is az érintett engedélye, hozzájárulása nélkül, nemcsak a közzététele vagy másféle visszaélésszerű felhasználása, például forgalmazása, kiállítása, sokszorosítása, sugárzása.

Az érintett hozzájárulása – amely nincs alakisághoz kötve, történhet szóban, írásban vagy ráutaló magatartással – kizárja a jogsértést. A tömegfelvételre és a nyilvános közéleti szereplésről készült felvételre más szabályok vonatkoznak.

A javaslat indoklása szerint ezen a területen szükséges a jogvédelem erősítése azért, hogy az emberek magánéletének, a személyiség egyes elemeinek jogi védelme szilárd legyen – ne csak az anyagi jogi szabályozás, vagyis a polgári törvénykönyv, hanem a jogérvényesítés hatékonyságát növelő eljárásjogi szabályozás szintjén is.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Racsi képei miatt siettek annyira ezzel a szabályozással.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
Kukucska a karácsonyfa mögül ,húsvéti sonka , csuti stadionba szotyi köpködés , habszi-dözsi lakodalomba képek közlése kitelepítést , munkatáborba küldést vonhat maga után ?
Pálinkafőző Rézüst
Eftássak, fingani mikor lehet? Szablyátok meg már azt is, csinovnyikok...
Főlökött
Ezt az egészet nem értem. Az új PTK. / Polgári Törvénykönyv / eddig is szabályozta ezen témákat.

Egy élmény volt dumcsizni az üzletkötővel, szolgáltató képviselőjével, stb., stb. Mindegyik úgy kezte, tájékoztatom...-rögzitjük.
Kérdeztem Tőle, hol a nyilatkoztatás, hogy hozzájárulok...
Erre, mintha fennakadt volna a tű, a lemezjátszón, nőies zavarában nem tud mit mondani. Na ekkor kell javaslatot tenni a PTK. olvasgatására és a törvények betartására!
papa.49
@Főlökött: Ezen én is felhúztam magam néhányszor, míg bevezettem a következőket, mikor közlik hogy rögzítik a beszélgetést, én is közlöm hogy én is rögzítem az elhangzottakat, volt mikor rögvest megszakadt a vonal, volt mikor azt kezdte el mondani, hogy én NEM rögzíthetem, mondtam hogy ő se, aztán érdekes módon mindig pillanatok alatt megoldható lett a problémám...
Főlökött
@papa.49: Sajnos az a baj, se jogaikkal, se kötelezettségeikkel nincsenek tisztában !
Még egy példa, névszerint keresnek mobilon, ki számmal, ki szám nélkül. Kérdezik az adataimat, egyeztetés - vagy - beazonosítás céljából :) Törvényes ? Nem igazán az. Foglalkoznak vele ? Nem.
Múltkor az E-on megbízásából telefonált egy hölgy, hogy 300.-ft-ért szolgáltatnak-elhárítanak, stb. Amikor nem kértem, rákérdezett, ugyan miért nem kérem ?
El kellett neki magyaráznom a jogviszonyokat és tulajdonviszonyokat és a jelenleg hatályos szabályokat. Erre egyet mondott, tájékoztatja a szolgáltatót, a fennálló joghézagról. Szerintem nem tette, ment a következő ügyfélre, mivel teljesítmény orientált a szentem.

Más. Nagyon hirdetik a kocsiba a fedélzeti kamerát, hogy szereljünk, mert hogy az milyen jó :) nekünk.
Na visszaírtam mindegyik küldőnek, hogy az miért jó nekem, hogy vannak olyan esetek, amikor a BTK. ( Büntető Törvénykönyv ) ezen cselekményt büntetni rendeli ? Tehát a nyakamba veszek egy büntetőeljárást és még fizetek is érte :( Nagy élmény...Felvétel felhasználása is necces, mivel egy cselekmény rögzítése előtt-után-közbe, a rögzített személyek hozzájárulását nem szerezte meg-be a cselekmény rögzítője, sőt nem biztosította a rögzített személyeket arról, hogy a felvételt megsemmisítette.
A szomszéd területén történtek 'vétlen' rögzítéséről már nem is beszélve. Mert ugye, folyamatosan rögzít a berendezés. Tehát adott egy jóravaló szomszéd, aki feljelent és máris egy büntetőeljárásban van az illető.
Szóval 'érdekesek' a mostani történetek, tudatlanok beszélnek rá személyeket a marhaságra, jó pénzért.
Toby
Tudjátok honnan fúj az szellő ?

Onnan - kedves tisztánlátó "magyar emberkék" - hogy a egyre többször fotózzák, videózzák le a titkosszolgálati amatőröket és az időszakosan velük együttműködő magánnyomozói irodák alkalmazottait, pofával, gépkocsival, rendszámmal, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kiteszik őket a netre, illetve megosztják illegálisan a "magyar emberekkel" az ismerni valókat !
Ugyanis már eddig is szabályozott volt a személyiségi jogok körébe tartozó személyes hozzájárulás nélküli közzététel tilalma !

Az a lényeg, hogy fotózz, ne videózz és semmilyen más rögzítő eszközt se alkalmazz, hogy adott esetben bizonyíthasd az igazadat, de különösen ne rögzítsd a jó nagy pénzért állami alkalmazott amatőr titkosszolgákat és volt rendőrökből, nemzetbiztonságiakból verbuvált magánnyomingereket, autóikat, rendszámaikat, idétlen álcázási trükkjeiket, melektől még bőven beazonosíthatók !

A car-kamerás felvételek felhasználási módja és lehetősége is szabályozott, de szabályozott a birtokvédelmi kamerák felvételeinek felhasználhatósága is !

Akkor vajon mi más lehet a célja ennek az újabb baromságnak ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.