A kisfiú szülei – bár védőügyvédjük szerint nem voltak fényevők – mélyen hittek a természetgyógyászatban. Fanatikus nézeteik vezettek ahhoz, hogy E. Benjámin 18 hónaposan halálra éhezzen. Megrázó részletek derültek ki a csütörtökön kezdődött tárgyaláson.

A külvilágtól elszigetelve

A kisfiú szülei az édesanya szüleinek agárdi családi házában éltek a külvilágtól elzárkózva, az édesapa még a rokonaival is megszakította a kapcsolatot. Egészség-, táplálkozás- és tisztaságcentrikus életmódot folytattak, elutasították a hagyományos orvoslást és egészségügyi ellátást. A gyermek megszületése előtt nem vették igénybe a terhesgondozást, a védőnői ellátást, egy általuk választott szülész-nőgyógyász vizsgálta meg a magzatot időnként. A szülés is otthon zajlott, komplikációk nélkül. Állítólag sem orvos, sem szülész nem volt jelen.

A Népszabadság szerint bár hat hónapos koráig a kisfiú az összes kötelező védőoltást megkapta, a védőnő csak egyszer látta őt, három héttel a születése után. Akkoris csak úgy engedték be a nőt a házba, hogy a törvényi előírásokra hivatkozott. Erről egyébént tájékoztatta is megyei feletteseit, a Fókusz Családsegítőt is. A Velvet szerint olyannyira elzártan élt a család, hogy a kisfiú sosem hagyta el a szülői házat. Még a magánháziorvost is a nagypapa szállította minden vizsgálat alkalmával Budapestről Agárdra.

Bajok az első 6 hónap után

Az ügyész elmondta: a kisfiú először az anyatejnek köszönhetően zavartalanul fejlődött, de hat hónapos kora után a szilárd ételt nem fogadta el, súlygyarapodása megállt. Ez oda vezetett, hogy a kisfiú kezei, lábai felduzzadtak, másfél éves kora ellenére egy 8 hónapos gyermek szintjén volt, mozgása kimerült a hasra fordulásban. A vádlottak mindegyike észlelte a kisfiú fejlődési rendellenességét, így a háziorvos is, de hiába szólt, hogy vigyék kórházi vizsgálatra a gyermeket. A szülők és nagyszülők tagadják a Népszabadság szerint, hogy az orvos ilyet mondott volna.

A kisbaba állapota egyre súlyosbodott, a Velvet szerint a szülők elmondták, hogy szinte már napi rendszerességgel hányt, zöld volt a széklete, és továbbra is csak anyatejet kapott. Idővel bizalmatlanok lettek a választott háziorvossal szemben, aki vízfejűség gyanúját diagnosztizálta. Ezért egy magát a természettudományok doktoraként, parapszichológusként és bioenergetikusként hirdető férfi segítségét kérték az étkezési és egyéb problémák kezelésében. A természetgyógyász tanácsára a fiú továbbra is csak anyatejet kapott, kézrátétellel gyógyították, és biogyümölcsökkel próbálták táplálni. A Velvet azt írja, az édesapa és az édesanya állítólag többször rákérdeztek a természetgyógyásznál, hogy elvigyék-e orvoshoz  fiúkat, ám ő azt mondta, hogy  a gyógyszerek hosszú távon ártanának a bélflórájának. Azzal nyugtatta őket, hogy energetikai és homeopátiás kezelés hosszú folyamat, az, hogy rosszabbodik a gyerek állapota csak azt jelzi, hogy a gyógyulási folyamat elkezdődött.

A tragédia napja

Halála napján a kisfiú először jókedvűen ébredt, ivott vizet is, ám szervezete később összeomlott. A szülők ekkor is először a természetgyógyásszal konzultáltak telefonon, aki állította, hogy minden rendben. Csak akkor hívták a mentőket, mikor már nem mutatott életjelet a kisfiú. A kiérkező szakemberek egy órán keresztül küzdöttek az életéért, de már nem lehetett rajta segíteni.

A 18 hónapos kisfiú súlya a halálakor 4,49 kilogramm, magassága pedig 69 centiméter volt. Mint megállapították, halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, a testén pontszerű bevérzések voltak, arcsorvadása is lett. Ugyanakkor veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget nem találtak nála. A gyerek életének megmentésére lett volna lehetőség, ha a kisfiú hónapokkal korábban szakszerű ellátást kap.

A tárgyalás

Sem az elsőrendű vádlott anya és a másodrendű vádlott apa nem ismerte el bűnösségét. Felolvasott vallomásuk szerint mindketten sok – akár 6 – gyereket szerettek volna, és amikor felmerült a magzatnál a Down-kór gyanúja, akkor is egyértelműen vállalták felnevelését. Mindketten úgy nyilatkoztak: ha valaki mondja nekik, hogy vigyék kórházba a gyereket vagy keressenek másik orvost, akkor megtették volna. Az anya elmondta: a gyerek napi szükségletéről, mozgásfejlettségéről sem volt összehasonlítási alapja, mert más, hasonló korú gyereket nem látott, továbbá szakirodalmat sem olvasott róla. Az apa nyomozati vallomásában kiemelte: tisztában volt azzal, hogy egy hasonló korú gyerek nem úgy néz ki, mint az övék, mert látott gyerekeket utcán, boltban. A harmadrendű vádlott nagyapa sem ismerte el bűnösségét. Korábbi vallomásában közölte, hogy minden orvost ő vitt a családhoz, bízott tudásukban lánya és unokája egészsége érdekében. Unokája az első félévben korának megfelelően fejlődött, utána keveset mozgott, elmaradt a fejlődésben, de sokat javult az állapota a természetgyógyász miatt, akinek néhány hónap alatt ő milliós nagyságrendű összeget fizetett ki. A negyedrendű vádlott nagyanya sem ismerte el bűnösségét, viszont ő is hangsúlyozta, hogy unokája hat hónapos kora után szemmel láthatóan sokat fogyott.

A tárgyalás megkezdésekor a szülők és nagyszülők védőügyvédje, ifj. Lomnici Zoltán az elhunyt gyermek és a gyanúsítottak emberi méltósága, személyiségi jogaik és kegyeleti okok miatt zárt tárgyalást kért. Az Édl Gabriella vezette bírói tanács ezt elutasította, mert szerintük a nyilvánosság alapelvét sértenék a zárt tárgyalással. A védőügyvéd másik indítványában az egész eljárás felfüggesztését kérte, mert szerinte törvénytelen iratokkal, koholt vádak, hamis tanúvallomások alapján, hamis okiratok felhasználásával, törvénytelenül beszerzett bizonyítékokkal vádolják védenceit. Ezt is elutasította a bírói tanács, így megtörténhetett a vádirat ismertetése és megtarthatták a tárgyalást.

A vád

A szülők és nagyszülők, valamint a természetgyógyász ellen különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt fegyházbüntetésre indítványoztak a Székesfehérvári Törvényszéknél. A házi gyermekorvosra pedig foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetés várhat és foglalkozásától is eltilthatják.

A következő tárgyaláson az orvost és a természetgyógyászt fogják meghallgatni.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Knapp75
6 gyereket szerettek volna...
5 kicsi legalább megúszta, hogy ezeknek a szemétládáknak a kezébe kerüljön.

Pénzük az volt, de eszük az nem.
Azt a gyerekorvost és "természetgyógyászt" is pofán basznám, aki azért nem engedte más orvoshoz a kicsit, hogy az ő zsebét tömje ez a kretén család!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr plágium
@zsizsike: A védőnőt nem engedték be, és a helyi orvos sem felelt meg...olvasd figyelmesen, a magánorvos tanácsát is elutasították (bár ő feljelenthette volna őket szerintem) a természetgyógyász meg örült, hogy talált egy fejőstehenet.
Dr plágium
@zsizsike: ja és egy erődben laknak, a szomszédok sosem látták a babát, mert nem vitték ki az utcára, talán még az udvarra sem.
zsizsike
@Dr plágium: Én jól megizélném azt a természetgyógyászt, az már biztos.
lampa laz
@Horizont: ha ez a cöfös, akkor érthető, mert egy jóérzésű ügyvéd nem vállalta volna.
KERKA
Próbálom elképzelni, milyen lehetett az a kisgyerek 18 hónaposan 4 kiló 10 deka.
Az én kislányom 4 kilóval született...
Az ilyen elvetemült fényevő élet stílus már egyenesen sátáninak tartom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.