A kisfiú szülei – bár védőügyvédjük szerint nem voltak fényevők – mélyen hittek a természetgyógyászatban. Fanatikus nézeteik vezettek ahhoz, hogy E. Benjámin 18 hónaposan halálra éhezzen. Megrázó részletek derültek ki a csütörtökön kezdődött tárgyaláson.

A külvilágtól elszigetelve

A kisfiú szülei az édesanya szüleinek agárdi családi házában éltek a külvilágtól elzárkózva, az édesapa még a rokonaival is megszakította a kapcsolatot. Egészség-, táplálkozás- és tisztaságcentrikus életmódot folytattak, elutasították a hagyományos orvoslást és egészségügyi ellátást. A gyermek megszületése előtt nem vették igénybe a terhesgondozást, a védőnői ellátást, egy általuk választott szülész-nőgyógyász vizsgálta meg a magzatot időnként. A szülés is otthon zajlott, komplikációk nélkül. Állítólag sem orvos, sem szülész nem volt jelen.

A Népszabadság szerint bár hat hónapos koráig a kisfiú az összes kötelező védőoltást megkapta, a védőnő csak egyszer látta őt, három héttel a születése után. Akkoris csak úgy engedték be a nőt a házba, hogy a törvényi előírásokra hivatkozott. Erről egyébént tájékoztatta is megyei feletteseit, a Fókusz Családsegítőt is. A Velvet szerint olyannyira elzártan élt a család, hogy a kisfiú sosem hagyta el a szülői házat. Még a magánháziorvost is a nagypapa szállította minden vizsgálat alkalmával Budapestről Agárdra.

Bajok az első 6 hónap után

Az ügyész elmondta: a kisfiú először az anyatejnek köszönhetően zavartalanul fejlődött, de hat hónapos kora után a szilárd ételt nem fogadta el, súlygyarapodása megállt. Ez oda vezetett, hogy a kisfiú kezei, lábai felduzzadtak, másfél éves kora ellenére egy 8 hónapos gyermek szintjén volt, mozgása kimerült a hasra fordulásban. A vádlottak mindegyike észlelte a kisfiú fejlődési rendellenességét, így a háziorvos is, de hiába szólt, hogy vigyék kórházi vizsgálatra a gyermeket. A szülők és nagyszülők tagadják a Népszabadság szerint, hogy az orvos ilyet mondott volna.

A kisbaba állapota egyre súlyosbodott, a Velvet szerint a szülők elmondták, hogy szinte már napi rendszerességgel hányt, zöld volt a széklete, és továbbra is csak anyatejet kapott. Idővel bizalmatlanok lettek a választott háziorvossal szemben, aki vízfejűség gyanúját diagnosztizálta. Ezért egy magát a természettudományok doktoraként, parapszichológusként és bioenergetikusként hirdető férfi segítségét kérték az étkezési és egyéb problémák kezelésében. A természetgyógyász tanácsára a fiú továbbra is csak anyatejet kapott, kézrátétellel gyógyították, és biogyümölcsökkel próbálták táplálni. A Velvet azt írja, az édesapa és az édesanya állítólag többször rákérdeztek a természetgyógyásznál, hogy elvigyék-e orvoshoz  fiúkat, ám ő azt mondta, hogy  a gyógyszerek hosszú távon ártanának a bélflórájának. Azzal nyugtatta őket, hogy energetikai és homeopátiás kezelés hosszú folyamat, az, hogy rosszabbodik a gyerek állapota csak azt jelzi, hogy a gyógyulási folyamat elkezdődött.

A tragédia napja

Halála napján a kisfiú először jókedvűen ébredt, ivott vizet is, ám szervezete később összeomlott. A szülők ekkor is először a természetgyógyásszal konzultáltak telefonon, aki állította, hogy minden rendben. Csak akkor hívták a mentőket, mikor már nem mutatott életjelet a kisfiú. A kiérkező szakemberek egy órán keresztül küzdöttek az életéért, de már nem lehetett rajta segíteni.

A 18 hónapos kisfiú súlya a halálakor 4,49 kilogramm, magassága pedig 69 centiméter volt. Mint megállapították, halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, a testén pontszerű bevérzések voltak, arcsorvadása is lett. Ugyanakkor veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget nem találtak nála. A gyerek életének megmentésére lett volna lehetőség, ha a kisfiú hónapokkal korábban szakszerű ellátást kap.

A tárgyalás

Sem az elsőrendű vádlott anya és a másodrendű vádlott apa nem ismerte el bűnösségét. Felolvasott vallomásuk szerint mindketten sok – akár 6 – gyereket szerettek volna, és amikor felmerült a magzatnál a Down-kór gyanúja, akkor is egyértelműen vállalták felnevelését. Mindketten úgy nyilatkoztak: ha valaki mondja nekik, hogy vigyék kórházba a gyereket vagy keressenek másik orvost, akkor megtették volna. Az anya elmondta: a gyerek napi szükségletéről, mozgásfejlettségéről sem volt összehasonlítási alapja, mert más, hasonló korú gyereket nem látott, továbbá szakirodalmat sem olvasott róla. Az apa nyomozati vallomásában kiemelte: tisztában volt azzal, hogy egy hasonló korú gyerek nem úgy néz ki, mint az övék, mert látott gyerekeket utcán, boltban. A harmadrendű vádlott nagyapa sem ismerte el bűnösségét. Korábbi vallomásában közölte, hogy minden orvost ő vitt a családhoz, bízott tudásukban lánya és unokája egészsége érdekében. Unokája az első félévben korának megfelelően fejlődött, utána keveset mozgott, elmaradt a fejlődésben, de sokat javult az állapota a természetgyógyász miatt, akinek néhány hónap alatt ő milliós nagyságrendű összeget fizetett ki. A negyedrendű vádlott nagyanya sem ismerte el bűnösségét, viszont ő is hangsúlyozta, hogy unokája hat hónapos kora után szemmel láthatóan sokat fogyott.

A tárgyalás megkezdésekor a szülők és nagyszülők védőügyvédje, ifj. Lomnici Zoltán az elhunyt gyermek és a gyanúsítottak emberi méltósága, személyiségi jogaik és kegyeleti okok miatt zárt tárgyalást kért. Az Édl Gabriella vezette bírói tanács ezt elutasította, mert szerintük a nyilvánosság alapelvét sértenék a zárt tárgyalással. A védőügyvéd másik indítványában az egész eljárás felfüggesztését kérte, mert szerinte törvénytelen iratokkal, koholt vádak, hamis tanúvallomások alapján, hamis okiratok felhasználásával, törvénytelenül beszerzett bizonyítékokkal vádolják védenceit. Ezt is elutasította a bírói tanács, így megtörténhetett a vádirat ismertetése és megtarthatták a tárgyalást.

A vád

A szülők és nagyszülők, valamint a természetgyógyász ellen különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt fegyházbüntetésre indítványoztak a Székesfehérvári Törvényszéknél. A házi gyermekorvosra pedig foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetés várhat és foglalkozásától is eltilthatják.

A következő tárgyaláson az orvost és a természetgyógyászt fogják meghallgatni.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Knapp75
6 gyereket szerettek volna...
5 kicsi legalább megúszta, hogy ezeknek a szemétládáknak a kezébe kerüljön.

Pénzük az volt, de eszük az nem.
Azt a gyerekorvost és "természetgyógyászt" is pofán basznám, aki azért nem engedte más orvoshoz a kicsit, hogy az ő zsebét tömje ez a kretén család!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Knapp75
6 gyereket szerettek volna...
5 kicsi legalább megúszta, hogy ezeknek a szemétládáknak a kezébe kerüljön.

Pénzük az volt, de eszük az nem.
Azt a gyerekorvost és "természetgyógyászt" is pofán basznám, aki azért nem engedte más orvoshoz a kicsit, hogy az ő zsebét tömje ez a kretén család!
micfild
@Horizont: EZ az amit képtelen vagyok én is felfogni!
Milyen lelke van annak az ügyvédnek, aki ilyen kretén vadbarmokat a védelmébe vesz, azon túl ami esetleg kötelessége... ha-- kirendelik. De úgy látszik van az a pénz, ami szándékos gyerekgyilkosság esetében elegendő egy ügyvédnek.
Undoritó.
miazavalami
Nem olvastam el a cikket, mert félek belegondolni, hogy az a gyermek mit élhetett át...
papa.49
Az ,,anya, apa, a nagyszülők,, mind megérdemelnék hogy kaja, és víz nélkül a sivagban ,,túléljenek,, a z ,,anya, az apa,, meg 6 felé vágva gondolkodhatna a világról...
Dr plágium
Basszus! Mi az, hogy nem tudja egy anya, hogy nem fejlődik a gyermeke? Nagy ész nem kell hozzá! A nagyszülők sem neveltek még gyermeket? Miért nem látták, hogy baj van?
Most mindenki hibás, csak ők nem? Egész életükre becsuknám mindet, a milliomos természetgyógyásszal együtt!
Menjenek a p...ba!
Ha az én gyerekem beteg és nem javul az állapota akkor is kórházba viszem ha az orvos nem mondja. Emlékszem még, mekkora pánikban rohantunk éjszaka az ügyeletre mert nem hagyta abba a sírást a kisfiunk...persze felesleges volt, csak a foga jött ki, de mi fiatalok voltunk és tapasztalatlanok, tehát irány az ügyeletes orvos!
zsizsike
azért csodálkszom, hogy nem látott senki semmit. se védőnő se, se orvos, se szomszéd.
Dr plágium
@zsizsike: A védőnőt nem engedték be, és a helyi orvos sem felelt meg...olvasd figyelmesen, a magánorvos tanácsát is elutasították (bár ő feljelenthette volna őket szerintem) a természetgyógyász meg örült, hogy talált egy fejőstehenet.
Dr plágium
@zsizsike: ja és egy erődben laknak, a szomszédok sosem látták a babát, mert nem vitték ki az utcára, talán még az udvarra sem.
zsizsike
@Dr plágium: Én jól megizélném azt a természetgyógyászt, az már biztos.
lampa laz
@Horizont: ha ez a cöfös, akkor érthető, mert egy jóérzésű ügyvéd nem vállalta volna.
KERKA
Próbálom elképzelni, milyen lehetett az a kisgyerek 18 hónaposan 4 kiló 10 deka.
Az én kislányom 4 kilóval született...
Az ilyen elvetemült fényevő élet stílus már egyenesen sátáninak tartom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.