Mostantól hétfőtől szombatig szinte minden üzlet meghosszabbítja a nyitva tartást. Van olyan dolgozó, akinek emiatt 13 órát kell lehúznia egyhuzamban, és van, akinek éjszaka kell pakolnia – olvasható a hvg.hu cikkében.

Arra sokan gondoltak, hogy szombatonként rengetegen lesznek a boltokban, de mintha kevesebb embernek jutott volna eszébe, hogy a meghosszabbított nyitvatartás miatt az alkalmazottak látástól vakulásig lesznek kénytelenek dolgozni.

A lapnak a Móricz Zsigmond körtéren működő Lidl egyik alkalmazottja azt mondta, hogy március elsejétől már bevezették a hosszabbított nyitva tartást. A kasszában dolgozó nő elmondta, már most nyitva kell tartaniuk este 10 óráig, egész este pörgés van, tele van a bolt egészen az új zárásig.

A hosszabbított nyitva tartásra a legtöbb ismert áruház átáll, hogy legalább így próbálják megfogni a kieső időt és forgalmat. Az egyik bevásárlóközpontban lévő Media Markt egyik eladója elárulja, azon kívül, hogy az eddigi 10-20 helyett 9-21 óra közt tartanak nyitva, még semmi biztosat nem tudnak. Se a beosztásról, se az elszámolásról – mivel erről a cég központilag még nem döntött.

Korábban már a 444.hu-nak is beszélt a Mammut egyik alkalmazottja, aki – mivel a budapesti pláza másfél órával meghosszabbította a nyitva tartását – reggel 8-kor indul el otthonról, és este fél 11-kor ér haza, ami elég hosszú munkanapnak mondható.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Mind ez köszönhető, egy "gigapártnak" amely 6 g..ciből áll! Ennek a 6 szemétnek asszisztált a se nem fiatal, se nem demokrata maffia párt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
zöldszem
Mind ez köszönhető, egy "gigapártnak" amely 6 g..ciből áll! Ennek a 6 szemétnek asszisztált a se nem fiatal, se nem demokrata maffia párt!
Yoda69
Koszonjek meg szepen a naci fideSSnek, kdnp-nek es szekertolojuknak a jobbiknak.
Pestilence
Én csak azt nem értem, hogy miért állt be mindenki a sorba szófogadó birka módra.
Ezért tehetnek meg ezek mindent, mert engedik. Engedjük.
levi
Ezt mondjuk nem értem. Miért kell 13 órát lehúznia valakinek? reggel 7-től d.u. 3-ig. 3-tól este 10ig. Ez két műszak, két ember váltja egymást.
Hellcat
Tessék hölgyeim és uraim...ismét egy tökéletesen jól átgondolt és kidolgozott törvényjavaslat egy olyan párttól akik önállóan be se jutnának a parlamentbe. Ilyenek miatt szívnak nemsokára egy csomóan...Gratulálok. És akkor mondja nekem itt a fidesznyik, hogy keressem a pozitívumot...Na ebben hol a pozitívum.
1magyar
Legalább kötelezzék az áruházakat a két műszakra ilyen hosszú nyitva tartás esetén!
Rabszolgákat csinál a kormány abból a kevés dolgozóból is.
soljanka
@zöldszem: Na akkor ide is a névsor:
Dr. Semjén Zsolt
Harrach Péter.
Dr. Rétvári Bence
Dr. Aradszki András
Soltész Miklós
Dr. Hoffmann Rózsa
Dr. Simicskó István
darwin
@soljanka: Foglaljuk őket esti imáinkba.
Azt vettem észre,hogy a munkahelyemen a legtöbbet átkozott genyó főnökök mindig betegek.Lehetne ezt tágabb körben kiterjeszteni?
bretagne
@soljanka: Ezek dirigálnak a Fidesznek. Nagyon szomorú!
zöldszem
@levi: Nyitás előtt, és zárás után is fél órával ott kell lenni a kereskedőnek+ a műszak. Tudod előtte a kenyeret, tejet stb ki kell rakni a pultokra. Ugyanúgy műszak váltásnál is át kell adni- venni az osztályt valamint a kasszát.
Feraj49
KDNP.hasonló "pártocska" mint az SZDSZ. volt. Most meg az SZDSZ-esek élik világukat felelősségre vonás nélkül. Csak szétba...tak mindent ami addig működött. Nagy felelőssége van az MSZP-nek is mert hagyta rombolni őket. Nem csoda,hogy az MSZP bukásához vezetett ez. A hibákat a FIDESZ sem hozta helyre,sőt megfejelte újabb hibákkal.
soljanka
@bretagne: Szerintem nem dirigálnak, csak kedvezményeket kapnak a jó pár bigott hívő szavazatáért.
Amíg kisvárosban éltem, hallottam a templomi befenyítéseket, hogy mi lesz, ha nem szavazzák meg X.Y-t. Pl. elveszik a papjukat és valaki mást hoznak, akit a hívők valamiért nagyon nem akartak. Én nem értettem, de tény, hogy azóta is az az ember az országgyűlési képviselő, a felesége a tiszteletes
A hülyeségeket velük vitetik végig. Ha nem kellenének a szavazatok Vitya simán seggbe rúgná őket.
szaboria1
Ép ma láttam meg a COOP bolt szombaton 18 óráig lesz nyitva és már reggel fél hatkor nyitnak.
bretagne
@soljanka: Ez így van. Nem értem, hogy miért nagy még mindig a tábora!
karma1
@levi: A cikkben le van irva, hogy van, akinek nyitastol zarasig EGYHUZAMBAN le kell huznia a muszakot...

Sajat tapasztalatbol mondom, hogy EZT NEM LEHET KIVITELEZNI. Sokan kozulunk egy-egy napon kenytelenek 10 orat dolgozni (minden 2.5 ora utan 15 perc szunet, 1 ora ebedidovel), es ezeket a shifteket fiatalok is es kozepkoruak is csinaljak - estere olyanok, mint a kifacsart citrom! Ha pedig elotte-utana meg utazniuk is kell, akkor az vegkepp remenytelen. Amikor en egy 8 oras muszakot csinalok, akkor pontosan 11 orat vagyok tavol az otthonomtol, ebbol 70 perc az oda-vissza ut, az 1 ora ebedidomre nem tudok hazamenni, mint a legtobben a helyi lakos dolgozok, es 15 perccel elotte, 15 perccel utana mar- es meg - a kasszaban kell lennem.

Penztarosoknal nemcsak fizikai, hanem iszonyu szellemi megterheles is, ha pedig valaki a hentes, pek, vagy delikatesz osztalyon dolgozik, akkor a balesetveszely sokszorosan megno (eles kesekkel dolgoznak, husszeletelo geppel, oriasi pek-kemencek vannak nalunk uzemben, es a grillcsirket is helyben sutjuk a delikateszbe.)

Tudjatok, a jo edesanyjuknak csinaljanak eletveszelyes programot olyan valakik - embereknek nem nagyon mondanam oket -, akik az eletukben 3 percet sem vegeztek fizikai munkat!!! A legvadabb kapitalizmusban volt ekkora kizsakmanyolas, nem a 21. szazadban, ma, Magyarorszagon!

Szegyellje magat az a sok ingyenelo k@csog, aki ezt az intezkedest meghozta!
1magyar
Akinek nevelendő gyereke van ne dolgozzon mert el sem tudja hozni a bölcsiből,oviból,iskolából mert a "családbarát" kormány a MT-et úgy alakította, most meg megadta az üzleteknek a sanszot, hogy reggel 5-22-ig dolgozzanak.
De még a 2 műszakos munkarend is úgy néz ki, hogy ugyan nem számít munkaidőnek de 5-15-ig tart. Kizsákmányolás felsőfokon.
Strong
Ezt sokak továbbra sem értik.
Viszont egyetlen (nem elfogadható) magyarázata azért van a zárvatartásoknak.

Ugyanis amennyiben heti egy napot zárva van szinte minden, úgy havonta 4-5 napig nem tud az ember pénzt költeni. (gondolják)
Ezáltal lesz olyan aki azt gondolja, hogy tényleg jobban élünk, mert marad valamennyi pénz a következő fizetésig...

(még mielőtt lehülyézel, gondold csak át..)
Fradigege
Erőltetik a fingást, be fognak szarni. Nem mehettek bele, hogy vasárnap dupla pénzre kötelezzék a munkaadókat, mert akkor állambácsinak is dupla lóvét kellene csengetnie a közszférában, az pedig elég érzékenyen érintené a bevétel és kiadás oldalt. Mindenkinek joga van a vasárnapját a családdal tölteni, de senkit sem köteleztek, hogy a kereskedelemben dolgozzon. A káderenpések már csak tudják. A büdös életben nem dolgoztak, és azért kiváncsi lennék Harrach elvtársra, hogy mennyire volt szentfazék Kádár alatt. Mit csinált? Az ifjú titánok pedig az iskolapadból buktak a zsíros politikai státuszokba. Ők márcsak tudják milyen vasárnap dolgozni.
rugacs
A Lidl, a Tesco, a Media Markt ugye azok a nyugati multik, akiknél eladót még csak véletlenül sem találni, ha szükség lenne rá!
A napi meghosszabbított nyitva tartást nem azzal kéne kivédeni, hogy a meglévő dolgozókat dolgoztatja tovább, hanem kiegészítő munkaerőt kellene felvenniük.
A bevételük (nyereségük) simán elbírná. Hiszen a nyugati boltjaik is zárva vannak vasárnap, ráadásul ott a dolgozóik lényegesen magasabb fizetéseket kapnak. Miközben az árak lényegesen alacsonyabbak.
De hát majmoljuk nyugodtan a multikat, akik "segíteni" akarnak rajtunk!!!
Pl. Bécsben a Landliebe üveges joghurtja 0,89 - 1,19 euró. A magyar Tescoban már 600 (!!!) Ft-ért kapható!!!
Mert a legkisebb is számít!!!
ágimami
@darwin: Sok LIDL este 10-ig lesz nyitva, igaz a legtöbb Bp-en, de akad 1-2 vidéki város is!
keresztapa
Elítélendő A keresztény, mint "demokratának" titulált tevékenysége, ha ez szerintük a keresztény ember akarata, akkor ekkorát tévedni csak párt képviselő tévedhet aki a pártért, a keresztény elvet megveti, és a pötty párt ideológiáját helyezi előtérbe, szakítva a keresztény ember elvi meggyőződésével! Élősködő haszonlesi párt.
DR Eric CARTMEN
Látjátok ez a szörnyű, hogy itt egymással vitatkozunk mi a jó ebben és mi nem, miközben egy 0 % -os idióta "párt" megszabhatja NEKÜNK, hogy mit csinálhatunk vasárnap. Ők, akiknek az lenne a dolga, hogy MIÉRTÜNK dolgozzanak. De ezek a tetvek azt se tudják mi a munka. Meg kell nézni egy parlamenti közvetítést. A havi 6-700 ezer forintos fizetésükért be se járnak.
Bercifiu
@darwin: A sok jó állásba helyezett emberek rokonsága, a trafik és földpályázatokon nyert emberek és a rokonságuk, na meg a fityiszes polgármesterek közmunkásai.
Ha nem úgy szavaztok nincs közmunka, nincs segély, csak betörés, lopás, stb.
levi
@karma1: Én tudom, h ezt írták, csak azt nem értem miért. Két műszakba át lehetne rakni, és nem kéne szopatni az embereket.
Knapp75
@rugacs: És miért vegyen fel a multi pluszban embereket, ha a meglévő létszámmal is ki tudja szolgálni a vásárlókat?
Oké, elvben te beosztod a multi hasznát, de valójában azért akkora a profitja, mert nem hallgat rád, hanem optimalizálja a költségeit. ;)
Ráadásul pont most venne fel embereket, mikor a bevételei csökkennek és még extra adókat is kivetettek rá?!
Te mit tennél a helyükben? (nem védem őket, hanem egyszerűen végiggondolom, hogy ha az én vállalkozásom lenne, akkor hogyan döntenék)

@Feraj49: Az SZDSZ valóban volt alkupozícióban, de a KDNP-re ez most nem igaz!
A Fidesznek a 16 KDNP tag nélkül is megvan a parlamenti többsége!!
Hülyének néznek minket, mert a Fidesz támogatása nélkül a vasárnapi zárva tartást nem vitte volna soha keresztül a KDNP, sőt.

Szóval lehet nyugodtan Orbánt szidni. :)
Knapp75
@levi: Biztosan lesz, ahol két műszakkal oldják meg, de neked is azt tudom írni, mint rugacsnak: éppen most szívatták meg a boltokat, növekednek a kiadásaik, csökkennek a bevételeik, ezért valószínűleg nem fogják keresni a lehetőséget, hogy többet kelljen bérekre költeniük!
(két műszak esetén, ha van átfedés, akkor arra az időre két embert kell fizetni egy helyett)
Mondjuk ha a kötelező óraszám nem változik, akkor - normális esetben - a túlórákkal vagy plusz pénzt keres a munkavállaló, vagy egyszerűen több szabadnapja lesz egy hónapban. Tudom, hogy ez nincsen mindenhol így, ezért pont ennek a betartatására kéne figyelni. (de ez a vasárnapi zárva tartástól független)

Egyébként napi 12-14 órákat eddig is dolgoztak kisboltokban és vendéglátásban is bizonyos helyeken, de úgy sejtem, ahol most "rugalmasan" kezelik majd a munkaidőt, ott ez nem lesz újdonság...
Gedeon74
@karma1: "EZT NEM LEHET KIVITELEZNI"

Azt megértem, hogy az eddig megszokott munkarend megváltozását nehéz elviselni. Nem ismerek minden munkát, biztos vannak más példák is, de kérdezz meg nyugodtan egy pár vendéglátásban dolgozót arról, hogy mit lehet kivitelezni. Itt is vannak persze kivételek, de napi 14-16 órában nem kevés felszolgáló, szakács, üzletvezető dolgozik. Igen, késekkel, forró sütőkkel, meg minden balesetveszélyes eszközzel. Havi szinten nem ritka a 240-330 ledolgozott óra. Ha valaki napi 9-10 órát dolgozik heti öt napban, szabad hétvégével, annak már laza melóhelye van. És pl. többek között nem kevés magyar dolgozik hajókon napi 10-12 órában, hét napból hét napot, nyolc hónapon keresztül. Az olyan, hogy az utasváltás napja, amikor kb. 3 órával kevesebbet kell dolgozni, már szabadnapnak tűnik.

Nem értek egyet a kötelező vasárnapi zárvatartással, és valahol megértem, hogy a dolgozóknak fáj a munkaidő megváltozása, de hogy nem lehet kivitelezni a hosszabb nyitvatartást, az azért nem állja meg a helyét. A munkaidő törvényi szabályozása az persze már más kérdés.
zöldszem
@soljanka: A többiek elmentek, az eszüket megkeresni, de minden hiába!
karma1
@Gedeon74: Szia, ha valaki TUDJA, hogy mit jelent a vendeglatoban dolgozni, akkor en - de foleg a lanyom! - nagyon is tudja ezt (tobbszor sikerult mar neki dolgoznia ropke 48 oran belul 30 orat, mert a fiatalabb felszolgalok "vasarnapitisz"-ben szenvedtek, mert a szabadnapjukon elmentek egy jot bulizni, aztan masnapra nem tudtak kijozanodni, igy egymas utan a lanyomnak kellett lenyomni a muszakokat egymas utan. DE: amig Neki neha vannak uresjaratai, le tud ulni 5-10 percre gyakrabban, ez a kereskedelemben dolgozoknal nincs igy! En allva dolgozom, egy atlag napon 180-200 vevot szolgalok ki, estere mar nem allok masbol, csak a papagajosan hajtogatott "szia, hogy vagy? en jol, szep az ido, holnap esni fog, ezt a sajtot en is veszem, hallottal a legujabb promotion-unkrol, nem kell mast tenned, csak kitolteni ezt a kis cedulat es bedobni a community board alatt talalhato kis gyujtoladaba, a nyeremeny 3x10 ezer Fly Buy Points, ... sajnos , ez a kartyad lejart, de hivom a supervisort, az segit, hogy van a kislanyod keze? ",... Szoval mondd el ezt a szoveget naponta ketszazszor, mikozben penzt kezelsz, 4 kamera figyeli minden kis mozdulasodat (amit en szeretek, mert biztonsagot ad) es 3-4 felugyelo setalgat a munkadat figyelve. En tudok stresszt kezelni , (tanultam ra technikakat), de ezt NEM LEHET huzamosan, tobb napon at 13 oran - de meg csak 10 oran keresztul SE csinalni hibatlanul! Probalja meg valaki utanamcsinalni, meg fog lepodni! Ja, es kozben fuligeroen mosolyogni, kedvesnek lenni...
agnes200
Normális országokban a törvényjavaslatokhoz hatástanulmányokat készítenek. Normális országokban egy törvényjavaslatot érdemben megvitatnak a szavazást megelőzően.
Normális országokban leülnek a szakszervezetekkel és érdekképviseleti szervekkel.
Normális országokban az észrevételeket figyelembe veszik.

Nálunk egy kormánypárti képviselő benyög valamit, ami egy szűk érdekcsoportnak előnyös, és beindul egy agyatlan végrehajtói gépezet, ami a demokrácia kiüresített intézményrendszerébe van belerejtve. És senki nem tudja, hogy mire volt jó. Talán a CBA főnökökeit leszámítva.
tivoli
@karma1: ma, 21:28
Ezek szerint Új-Zélandon sem fenékig tejfel?
Sírd vissza magad egy magyarországi Tesco-ba.
karma1
@tivoli: Nyuszika, sirja a rosseb! Az en valasztasom, hogy ennek ellenere szeretek ott dolgozni, mert en nem rutinbol csinalom, amit csinalok, hanem kozben emberekkel foglalkozom, "pszichezem" is oket...:o)) En nem csak elveszem toluk a penzt, hanem amikor latom, hogy a vevo a magas szamla miatt le van torve, akkor megjegyzem neki , hogy ma 30 dolcsit sporolt meg, es ez a szamla vegosszeget tekintve 20 %-os megtakaritas, es hogy O egy nagyon tudatos vasarlo, lam, ma is milyen ugyesen tudott vasarolni! Tolem mindig mosolyogva megy el a vevo, akkor is, ha 600 dolcsit hagy ott! Es ezt senki mas nem csinalja utanam, viszont amikor a tulajdonos-nagyfonok eszrevette, hogy mit csinalok, kotelezove tette, hogy megmondjuk a vevonek, mennyit sporolt ezen a tranzakcion. (A szazalekszamitast mar en adom hozza gratisz, mert a tobbiek nem tudnak fejben -sem - szamolni, igaz, lustak arra is, hogy megmondjak, mennyit sporoltak ma).

Ja, es en valaszthatok is: tehat a magyarorszagi 2 honapos nyaralasunk utan elmegyek elonyugdijba a ferjemmel, es vegre beinditom a sajat belsoepitesz bizniszemet, a sajat idobeosztasomban. (Sikereim mar igy is vannak, a barataimnak ingyen csinaltam meg a renovaciojukhoz a tervet, es adtam a szervezest, kivitelezoket is. Ez volt a legjobb referencia, amit "elkovethettem" magamnak. Szoval barmennyire is szeretnel ma karorvendeni, nem sikerul!...:o)))))
tivoli
@karma1: ma, 22:07
Örülök, hogy ilyen nagyszerű ember vagy, hogy a hazádtól távol is megállod a helyed. :-))
kkalman
@soljanka: Szeretném ezt a hét nagyon nem keresztény, nagyon nem demokrata gennyládát egy szupermarket csemegepultja mögött látni 12-13 órán keresztül, ahogy a vásárlókat kiszolgálják.
Desischado
@kkalman: De a szivemből szóltál! Nem emberi, ami nálunk folyik! De könyörgööm, meddig még?! meddig csinálhatnak velünk azt, amit akarnak?!

@karma1: Minden elismerésem drágám! Eddig is tudtam, hogy nagyszerű ember vagy! Ilyenekből kéne még nagyon sok! Főleg a Parlamentben!
gödörben
@Fradigege: Hát már nagyon érik az elszámoltatás. A 47 ezerből élés. A náluk hagyott (luxus) norma szerinti lakás, autó, esetleg telek vagy nyaraló fenntartása és megélhetés. Rögtön ki fig derülni, hogy milyen jól élnek majd. Csak vigyázni kell, hogy ne tudjanak sehova eldugni egy Ft-ot sem. Rögtön dübörögni fog újra a gazdaság és hazánk virágzásnak indul. A külföldi "elnyomás" pedig felejtős. Régen is meg tudtunk élni a saját országunkban termelt javakból. Cserélni is tudtunk külföldön, azért ami nekünk nem volt. Szerintem ez most is működne, csak nem kéne eladni az egész országot pár zsebfillérért.
darwin
@karma1: Csak megjegyezném:Az olyan gyárakban,mint a Samsung,Bosch, évek óta 12 óráznak ,olyan műveleteken,ami állást és 100 %-os figyelmet kíván.egy pillanatnyi kimaradás milliós károkat csinálhat.Évek óta,éjszaka is!
Knapp75
@karma1: Van, ahol le tudsz ülni munka közben néha, van, ahol nem...
Dolgoztam olyan helyen zsenge ifjonc koromban, ahol délelőttönként a főnök ragaszkodott hozzá, hogy most mindenki üljön le 10-15 percre egy kicsit szusszanni.
Ezzel csak az volt a gond, hogy neki utána sem volt túl sok dolga, minket meg csúnyán elúsztatott, mert amit kényelmesen megcsináltam volna "kényszerpihenő" nélkül, azt utána rohanva kellett.
Valójában csak eszközök voltunk a séf számára, hogy ha a nagyfőnök betoppan, ne egyedül ücsörögve kávézgasson és cigizgessen. :)

Mondhatnám, hogy csúnyán kihasználtak, de 10 márkás órabérem volt és így rohadtul nem zavart, mikor egy nyári hónapban 330 órát kellett dolgozni, mert tisztességesen kifizették. (azt meg tudtam, hogy majd szeptemberben kialszom magam. hehe)
Itthon a túlóráztatással nem inkább az a probléma, hogy nem kapunk érte ellenértéket, azaz nincs megfizetve?

Azt meg simán jobbnak tartom, ha havi kb. 22 x 8 óra helyett csak 15 napot kell dolgozni, de akkor 12 órákat. Amikor dolgozol, úgyis el van cseszve a napod, másra nem nagyon van időd, ráadásul minél több a munkanap, annál több időd megy el utazással is! (munkába és vissza) A több teljes szabadnap többet ér.
Persze tudom, hogy ez inkább fiatalabb korban vállalható, de mondjuk negyvenen túl már nem is való senkinek a vendéglátás fizikai része.

(ha a családok "védelmét" nézzük, akkor a vendéglátás sem a kiegyensúlyozott magánéletről szól, mivel ott a vasárnapok mellett az összes hétvége és ünnepnap is melóval telik és többen dolgoznak éjszaka is, mint a "sima" kereskedelemben...)
mate03
@karma1: Minden tiszteletem a tiéd!Csak azt tudnám,meddig bírod erővel?Az egészségedre vigyázz,mert az a legfontosabb!
karma1
@mate03: Megmondom oszinten, egyre nehezebben, de nemcsak a fizikai megterheles miatt, hanem pszichesen is: ahogy irtam, ha 5 napot dolgozom, akkor napi 11 orat vagyok tavol az otthonomtol, es ha ezt levonom a heti 168 orabol, akkor 113 oram marad alvasra, otthoni munkalkodasra. Legfokepp a ferjem allapota miatt szeretnek minel tobbet Vele lenni, ki tudja meddig meg, hiszen leukemias, bar kivaloan kezeli, karbantartja magat.
Ismetlem: fiatalok SEM birjak huzamosabb ideig meg a nyolcoras delutani muszakokat sem, ami 12-9-ig tart pl. az en esetemben. De sokszor megkernek, hogy menjek be a 6. napon is egy muszakot csinalni, vagy egy nyolcoras napon menjek be 2-3 oraval korabban, mert rovidek vagyunk. Szoval minden elismeresem azoke, akiknek ezt muszaj vegigcsinalniuk...:o((( Koszonom szepen a biztatasodat, azt hiszem, ez nemcsak ram, hanem mindenkire vonatkozik, ugyanezt kivanom Neked es a tobbi blogtarsamnak is...:o)))
karma1
@Knapp75: Aki vendeglatasra adja a fejet, annak sajna benne van a paklijaban, hogy meg karacsonykor is kell dolgoznia, - a gyerekem is ezt csinalja, hat, nem egyszeru a kerdes.

Bar nekunk sem fizetnek semmire sem extra tulorapenzt, de az alapber tisztesseges, amibol meglehet elni, es ez a fontos...:o))
karma1
@darwin: Elhiszem, de le mernem fogadni, hogy olyan oraberert, ami boven megeri ezt a munkat. Itt is van olyan munkarend, hogy 4 napig 12 oraznak, de utana 4 nap szabadnapod van, tehat azert erdemes lenne pontositani, hogy hogy is van ez a Boschnal, Samsungnal.
darwin
@karma1: Olyan órabérért?150-170000 forintért havonta .4 nap 12 órázás után 2 nap szabad.De hétvégén is menni kell,+ pénz nélkül,tehát folyamatos.Ott is van olyan,hogy sima 3 műszak,de az kevesebb pénzért.
karma1
@darwin: Meg egy a 12 oras munkavegzeshez: Ha "csak" a munkadra kell koncentralnod, precizios dolgokkal foglalkozva, kozben semmi masra nem figyelve, akkor elmeletileg lehetseges igy dolgozni, bar akar penzert, akar csak az alapberert csinalva - EMBERTELEN, mert nem normalis! (Kerdezz meg egy kamionsofort, mennyire bunteti ot a rendor, ha elkapja es a tachograf azt mutatja, hogy nem volt pihenon legalabb nehany rovid alkalommal, es minimum 8 orankent nagyobb szuneten!)
Egy penztaros viszont "multi task", vagyis nekem idore kell beszkennelnem az arut (ha nem ezt teszem, akkor jon a fonoki ukaz, mert figyelik a kameran ezt is), kedvesen kell mosolyognom, es kozben beszelgetnem is kell a vevovel. 8 kilos csomagolasig kezzel kell athuznom az arucikkeket, es mivel a nagyobb csomagolas olcsobb, es a csaladok hatalmasak (5-8 gyerek atlagosnak mondhato), tehat fizikailag, szellemileg igenis nagyon megerolteto. 2006-ban es '12-ben is voltam otthon, es tudom, hogy a penztarosok ulve, es kb. egyotod sebesseggel dolgoznak, mint en. Ez nem baj persze, csak mellekesen jegyeztem meg. Harom es fel evig 6 napokat dolgoztam, csak amikor muteni kellett a terdemet porclevalas miatt, akkor kertem, hogy ne adjanak minden heten ennyi munkat, de igy is be kell mennem minden 3-4 heten egy plusz 6. napi muszakra is.
karma1
@darwin: Bocs, Kedves, akkor en most el voltam tajolodva: azt hittem, hogy nemetorszagi berekrol beszelsz, nem Magyarorszagrol! Ne haragudj, de ez gusztustalan kizsakmanyolas, mert ugyanezert a munkaert Nemetorszagban kb 10-szeres fizetest kapsz!
Knapp75
@karma1: A hazai boltokban nagy a szórás a pénztárosok sebességében, mert mondjuk amíg egy Lidlben mérik és megkövetelik a gyorsaságot, addig a Sparban sokszor nem is egy főállású pénztáros ül a kasszában.
karma1
@Knapp75: Hihi, akkor en egeszen biztos a nem profikkal talalkoztam,...:o)) Na, majd most juniusban nyilik ra alkalmam, hogy megint kozelrol lathassam a penztarakat...:o))
darwin
@karma1: Júniustól szeptemberig a pénztárosok 70 %-a diák, 70 000 azaz hetvenezer csengő magyar forintért! :)Szóval letehetsz a profikról.
karma1
@darwin: Nalunk egesz evben dolgoznak, de a vezetoseg toluk is ugyanolyan szintet var el teljesitmenyben, gyorsasagban es udvarias kiszolgalasban 2 dolcsival kevesebb oraberert, mint tolunk. A Mekikben, KFC-ben is ok dolgoznak, egesz evben, altalaban delutanos muszakban...
darwin
@karma1: A mi diákjaink is szívesen dolgoznának,de 2-4 órás munka nincs,pedig jó lenne kismamáknak is,hiányozni meg nem lehet a suliból sem.
karma1
@darwin: Nalunk ugy oldottak meg , hogy delelott dolgoznak az idosek, vagyis akik mar kikerultek az iskolabol, es fo penzkereseti lehetoseguk a supermarketben vegzett munka, es az iskolai orak vegeztevel vannak a diakok beosztva, altalaban este kilencig, delutan ottol, na es a szombatokat-vasarnapokat tulnyomoreszt a diakok alkotjak. Nemzeti unnepeken is a diakok dolgoznak, mert az o munkaberuk kb. 2 dolcsival olcsobb orankent, (ilyenkor ugyanis masfelszeres bert fizetnek a dolgozonak, a teljes munkaidosoknek viszont adnak meg egy plusz fizetett szabadnapot is). A reszmunkaidos diakok tehat egy unnepi nyitvatartaskor dolgoznak 4 orat, masfelszeres berre kapnak osszesen 6 orai fizetest. Ha en dolgozom unnepnapon, akkor a 8 oramra 12 orai fizetest kapok, plusz 1 szabadnapot 8 oras berrel. Persze, hogy az olcsobb diakokat dolgoztatjak ilyenkor! Egy diak sem hianyozhat az iskolabol munka miatt!
karma1
@Gedeon74: Nem baj, hogyha Te ugy gondolod, hogy ez az allapot sokaig tarthato (a 13 oras munkaido, egyben lehuzva, egymas utan min. 5 napig, mert talan vannak olyan elszigetelt esetek, amikor valakinek annyira fontos a penzkereset, hogy barmit bevallal, es persze fiatal, eros szervezetu, nincs gyereke, (legalabbis nem fiatalkoru, 18 ev alatti), es pl. megoldja a korai-kesoi kozlekedest is gond nelkul (vagy olyan kozel lakik a munkahelyehez). Hidd el nekem, tudom, mit beszelek, en dolgoztam sajat uzletemben napi 14-16 orat (ekkor 30 eves voltam), es a kulfoldre tavozasom elott egy baratomnak segitettem 1 evig autos kurirkent dolgozni, (meg ezt is birtam az alig gyogyult labammal is, 45 evesen), de ez volt a maximum. (Minden este 7-re kellett a bazison lenni bepakolni az utra a csomagokat, es elindulni legkesobb 1/2 8-kor, 800-1000 km-es teritoutakra,... Sokszor este 6-ra ertem haza, utkozben aludtam 2-3-szor 20-30 percet, mert nem lehetett maskepp megoldani a pihenest anelkul, hogy be ne aludjak az uton. Fizikailag, szellemileg le lehet teljesen epulni, az egy ev alatt 3 fiatal halt meg vezetes kozben bealvas miatt,...Szoval, az en allaspontom szerint NEM lehet ezt elvarni senkitol sem eletvitelszeruen).
Fradigege
Dávid Ferenc, VOSZ főtitkár éppen Tirolban síel. Ma hallgattam a rádióban az interjút vele. Készíti a fotókat és a videókat, hogy vasárnap és ünnepnap nyitva vannak a boltok. Mivel sícentrumban van reggeltől estig nyitva vannak sima alkalmazottakkal a sí boltok. Tudtam én. Nagy humbuk, hogy állandóan valamely másik országra hívatkoznak. Ausztriában a kocsmákban lehet dohányozni. Svédországban a közértben veszed a cigit. Egyszerűen szopatnak minket, nincs itt más a háttérben. Keresztény Magyarország, kizsákmányoló eu. Púder duma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.