Nagy botrány van készülőben: egy államtitkári tervezet szerint több népszerű alapszakot megszüntetne, illetve fizetőssé tenne a kormány – írja az Eduline. Ezek közül lenne, amit a továbbiakban csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne tanulni.

A portál úgy tudja, a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság munkatársai felkeresték a dékánokat, akikkel áttekintették a szakkínálatot, és számos szak megszüntetését tűzték ki célul 2016 szeptemberére, így a képzések száma 15%-kal csökkenhet. Az egyetemi források szerint több szak esetében az államilag támogatott helyek megszüntetéséről volt szó, ez érintené például az andragógia szakot.

A mindig népszerű kommunikáció szakról azonban egybehangzóan azt nyilatkozták, a teljes megszüntetés a cél. Ez azt jelentené, hogy már önköltséges módon sem lehetne ezt elvégezni. Mindezt a túltermeléssel magyarázták. Az egyik egyetemi vezető pedig úgy értesült, a kormány tervei szerint kizárólagosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen indítanák el a képzést.

Az Eduline-nak az egyik egyetemi vezető kiemelte, a megbeszélésen mindenkinek olyan érzése volt, mintha az államtitkárság már tényként kezelné a megszüntetéseket, „a vád helyett már az ítéletet olvasták fel véletlenül”. Holott semmilyen esettanulmány, statisztika vagy szakmai véleménykikérés nem előzte meg az államtitkársági megkeresést. Így a vezetők kérték, a március végére ígért államtitkári döntést küldjék el a Magyar Rektori Konferenciának is véleményezésre.

A portál kérdéseivel megkereste a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságot is, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Ezt a kormány kellene eltörölni, végleg a földfelszínéről.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Valahol olvastam, hogy egy törvény megszületése kapcsán fölvetődött, a sok munkanélküli firkász, és a kávéházi ténykedésük lázít a fennálló rend ellen. Ezért a felvételiket az etnikai arányok szerint kell alakítani.
Ja elfelejtettem, ez az első zsidótörvény csírája volt, meg hát a nők kirekesztésére való törekvés a felsőoktatásból. A vak komondor akkor még nem került szóba.
zöldszem
Ezt a kormány kellene eltörölni, végleg a földfelszínéről.
Cicamama55
Valamelyik ezermester lesz a rektora? Mészéros? Habony? Esetleg a Szilárd?! Az a birkózó? Én javasolnám a magam részéről a fémkupakos ajkú Kósát! Ő aztán tud kommunikálni! :))
gödörben
Lassan jöhet a szabad európa rádió stikában hallgatása vagy hasonló.
Minek is kell ráhelkát milliókért képezni? Minek "tör" be orbán veje az informatikába? Nem lesz lóvé, éhen hal a család?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.