Tizenöt bázisponttal 1,95 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden.

Az ülés előtt elemzők egyöntetűen csökkenést vártak, csak abban voltak megosztottak, hogy a testület milyen mértékű mérséklésről dönt.

A monetáris tanács legutóbb 2014. júliusában csökkentette az alapkamatot, 2,10 százalékra. Matolcsy György jegybankelnök akkor bejelentette, hogy a tanács "tartós tartásra rendezkedik be". A decemberi inflációs jelentés azonban jelentősen mérsékelte a fogyasztói áremelkedésre vonatkozó jegybanki várakozásokat, így megjelent az újabb enyhítési ciklus lehetősége.

A februári kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvben az MNB már kilátásba helyezte, hogy a márciusi inflációs jelentés ismeretében értékeli majd a tanács a monetáris kondíciók további könnyítésének szükségességét.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Csak meg ne tréfálja Matolcsyt a FED egy korábbi kamatemeléssel. Az ECB reakcióra is kíváncsi vagyok. Venni fogják a magyar papírokat mint a cukrot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.