A milánói világkiállítás magyar pavilonjának tervezői elhatárolódtak Szőcs Géza sámándobos tervének végleges változatától, mivel állításuk szerint ez közelében sem jár annak, amit eredetileg kitaláltak - írja a Magyar Narancs Online.

A pavilonra még 2014-ben írtak ki látvány-ötlet pályázatot, amelyen a szakmai zsűri győztes tervként a "Malom" elnevezésű pályaművet hozta ki. Ezt figyelmen kívül hagyva az EXPO magyar részét felügyelő miniszteri biztos, Szőcs Géza és az általa vezetett kormánybizottság mégis a második helyezettet, az "Alakor" elnevezésű tervet választotta ki a megvalósításra. Ezzel a húzással példátlan szakmai konszenzus alakult ki arról, hogy a választott építmény mennyire borzalmas.

A tervezők is kiakadtak Szőcs Géza rémes magyar pavilonjától

(Fotó: MTI / Carpathia)

Most már a pavilon vezető tervezői is elhatárolódtak a projekttől, amiről nyilatkozatot is kiadtak. Állításuk szerint teljesen ki lettek zárva az "Alakor" további tervezéséből. Ertsey Attila, Herczeg Ágnes, Stocker György, Podoski György és Borsiné Arató Éva azt állítják, hogy az engedélyezett, végleges tervet meg sem kapták, valamint a kivitelezésből is kizárták őket.

Az Építészfórumon közzétett nyilatkozat szerint annak ellenére, hogy a nevüket továbbra is feltüntetik az építmény tervezői közt, ők nem szeretnének felelősséget vállalni a pavilon működőképességéért, az akusztikáért, valamint építészeti-műszaki színvonaláért. Ezen kívül kérik, hogy nevüket ne tegyék közzé a hivatalos honlapon és sajtóanyagokban, mert ez "rájuk nézve kompromittáló". Szerintük az eredeti koncepció egy komplex egységet alkotott az épülettel, ezt viszont most ellehetetlenítik a változtatások.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Felipe
Ez sámándob? Én bárkának nézem melyet még Noé tett vízre. Na ezzel a kusza szem gyorsnaszáddal hajózunk be Milánóba.
keresztapa
Modern Művészeti kifejezés, látványa semmihez nem hasonló, de a művészi kifejezés tökéletesen nyomon követhető, ez a művészi alkotás, elmaradt gondolkozású művészek ezt csak kritizálni képesek, alkotni tehetség hiányában képtelenek!
mariaberta
Nézem ezt az izét, és kérdésem mi a fene ez?
nemkati
Van még egy ország ezen kívül a világon, ahol azt kell természetesnek elfogadni, hogy a második helyezett nyeri meg az első díjat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.