Nyilvános eljárási rendszerben születnek a kormány döntései; egy bizonyos értékhatár felett minden pályázati döntésnek át kell mennie a fejlesztési kabineten – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a kormány döntési mechanizmusait firtató kérdésre hétfőn Debrecenben.

A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy van egy kormányhatározat, amely ezeket a kérdéseket rendezi, "nincs mit fölfedezni és nincs mit leleplezni".

Orbán hálás a magyar melegeknek, hogy nem provokálnak

A kormány fejlesztési kabinetjének – amelynek a miniszterelnök, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a tagja – az a felelőssége, hogy egy bizonyos értékhatár felett minden meghozott döntés átmenjen rajta. "Mi nem választunk ki semmit" – szögezte le, hozzátéve: ez egy szabályos, az Unió által jóváhagyott, leírt rend, semmi rendkívüli nincs benne. Meglepődnék, ha más országokban máshogyan történne – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt hangoztatta: a felelősséget a kabinetnek kell viselnie a nemzetgazdasági jelentőségű döntésekért.

A miniszterelnököt kérdezték a homofóbia-ellenes világnapról is. Azt felelte, hogy a kérdés "csábítja a viccelődésre", de ezt nem fogja megtenni. Úgy véli, Magyarország alapvetően tradicionális értékeken áll, toleráns ország, ugyanakkor a tolerancia nem azt jelenti, hogy "tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk". A tolerancia türelmet, együttélési képességet jelent, a magyar alkotmány ezen az alapon áll, s világosan különbséget tesz a férfiak és a nők között létrejött házassági kapcsolat és az attól eltérő együttélési formák között. Ezt meg fogjuk tartani – szögezte le Orbán Viktor.

Azt is mondta: hálás a homoszexuálisok közösségének, hogy nem azt provokatív magatartást folytatja, amivel számos európai országnak meg kell küzdenie és pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretne. Kijelentette: az érintettek Magyarországon biztonságban vannak, megkapják az őket megillető tiszteletet, s a külföldiek sem érzik ebből a szempontból veszélyes városnak Budapestet.

Fontosnak nevezte a jó együttélést, megjegyezve: ha bármelyik irányba elmozdulna ez a rendszer, akkor a mostani békés, nyugodt egyensúly-állapot megszűnne. Ez senkinek nem érdeke – tette hozzá.

Így, ahogy most vagyunk, együtt tudunk élni

- zárta le a kérdést.

A miniszterelnök a menekültekről is beszélt, szerinte különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között, utóbbiak azért jönnek el hazájukból, mert jobb életet remélnek maguknak.

Nem lehet egy országba úgy megérkezni, hogy a fogadó ország törvényeinek megsértésével kezdik az életüket, vagyis illegálisan átlépik a határt – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez bűncselekmény.

Elmondta, ma az Európai Unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint ez nem bűncselekmény. Ez elfogadhatatlan, Magyarországnak meg kell védenie a jogrendjét és meg kell védenie a határait – jelentette ki.

"Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza" – mondta a kormányfő.

A sajtótájékoztató egyik hangsúlyos eleme volt, hogy mi lesz a debreceni menekülttábor sorsa. Orbán Viktor előbb elmondta, hogy ő inkább bevándorlótáborról beszélne inkább, de ami a legfontosabb eleme az ügynek, hogy szerinte nem bővítik majd, hanem teljesen be is zárják, az ott élőket pedig szerinte haza kell küldeni.

Orbán Viktor hozzátette: kedden Strasbourgba utazik, ahol az Európai Parlament plenáris ülésén "Magyarország ismét napirenden van", az egyik ok a menekültpolitikával kapcsolatos magyar álláspont.

A kormányfő eredetileg a "Modern városok" program kapcsán tartott sajtótájékoztatót, aminek keretében együttműködési megállapodást írt alá a debreceni polgármesterrel. Ennek értelmében innovációs központot hoznak létre, fejlesztik a debreceni főpályaudvart, a repülőteret és a Nagyerdő turisztikai infrastruktúráját, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézményt hoznak létre, új ipari park épül, illetve megújul a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonal is.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
@m.macskosz: - senkire nem szoktam rákenni semmit. Ha valamit,vagy valakit véleményezek megnyilvánulás alapján, azt meg szoktam indokolni.
kakaósbögre
remélem ugyanezt fogja mondani ha esetleg a sitten simán bedobják a közösbe.
bakegya
ŐK IS HÁLÁSAK LESZNEK A PÖCSVAKARÓNAK AZÉRT HOGY PROVOKÁLJA ŐKET-AZTÁN MEG A TANÁCSOT MÉGIS INPORTÁLJA TŐLÜK -ezen még mosolyogni sem illik.
BUNKÓ.
bakegya
@verum: a célzatos megjegyzést éppen az ellenzéknek,de azon túl is a maffiakormánya ellen minden tüntetőnek szánta-nem bírja benyelni -Magyarország ébredezik-nem úgy hat már a fidess mantra mint ahogy neki tetszik.
Desischado
@stirliitz: Lájkoltalak a mondatod második feléért, mert igazad van, mert szégyen, ami itt folyik, hogy elborít ez a gyűlölethullám! Ez a lény nem normális, mindenkit egymás ellen uszít! Már aki hagyja magát uszítani!
Ez a parazita egy fekély az ország testén, amit ki kell vágni! Tolerancia, a másik ember tisztelete, becsület, és még sorolhatnám - ezek a fogalmak neki semmit sem mondanak! szégyen, hogy tűrjük! De meddig még! Részemről teljes mellszélességgel tolerálok a melegekkel, a világon semmi bajom velük! Ők is a honfi/embertársaim! Semmi rosszat nem tesznek, de orbán igen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.