Nemes Jeles László Saul fia című, cannes-i nagydíjas filmje képviseli Magyarországot a 2015. évi "legjobb idegennyelvű film" kategóriában az Oscar-díjra nevező bizottság szerdai döntése értelmében – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap csütörtökön az MTI-vel.

A bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap filmszakmai döntőbizottságának öt tagja – Goda Kriszta, Havas Ágnes, Kálmán András, Kovács András Bálint, Andy Vajna – mellett Deák Krisztina filmrendező és Máthé Tibor operatőr foglalt helyet. A héttagú bizottság egyhangúan döntött – áll a közleményben.

A Saul fia májusi világpremierje alkalmával a 68. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában elnyerte a Nagydíjat (Grand Prix), a filmkritikusok nemzetközi szövetsége FIPRESCI-díját, a Francois Chalais-díjat, továbbá Zányi Tamás a legjobb hangmérnök Vulcain-díját.

Amerika és a világ leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. Magyarország azon magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet, amelyek 2014. október 1. és 2015. szeptember 30. között jelennek meg a hazai moziforgalmazásban. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 28-án lesz a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A magyar film nemzetközi forgalmazási jogainak értékesítésével a Filmalap által megbízott párizsi székhelyű Films Distribution több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiát Cannes-ban, köztük a Sony Pictures Classics vezető amerikai forgalmazónak.

Mint a Filmalap közleménye emlékeztet, az alkotás az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Ausländer Saulról szól. A csoport tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék és a hamvaikat szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban élő csoport tagjai elszigetelten, a borzalmas titok őreiként néhány hónapig dolgoztak, mielőtt őket is kivégezték. Saul a krematóriumban megtalálja egy kisfiú holttestét, és mivel saját gyermekét véli benne felfedezni, lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbálja titokban eltemetni a fiút, megmentvén ezáltal a krematórium lángjaitól. A Sonderkommando felkelésre készül, Saul azonban elfordul lázadást tervező társaitól. Megszállottan egyetlen célt próbál megvalósítani: megadni a végtisztességet fiának, akiről életében nem tudott gondoskodni.

A Saul fiát 321,6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Nemes Jeles filmje a Laokoon Filmgroup gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában készült a New York-i Claims Conference közreműködésével.

A forgatókönyvet Nemes Jeles László és Clara Royer írta. A filmet a magyar készítőkön kívül több nemzetközi alkotó is jegyzi: Erdély Mátyás operatőr, Matthieu Taponier vágó, Rajk László látványtervező, Melis László zeneszerző, a sound design-t pedig Zányi Tamás készítette.

A főszerepben Röhrig Géza New Yorkban élő amatőr színész és költő, a további szerepekben többek között Molnár Levente, Zsótér Sándor és Urs Rechn láthatóak.

A 30 napos forgatás nagy része egy budapesti helyszínen és a Mafilmben zajlott. Korabeli fotók és történészi kutatómunka alapján, Rajk László tervei alapján készült az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor mára megsemmisült épületeinek reprodukciója.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését – emeli ki a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Saul fia csütörtöktől látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
@Freewolf: - nem az gusztustalanság, hogy leírom, hanem az, hogy a gárdisták az őrök szellemi utódai.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Andy vezette Magyar Nemzeti Filmalap mennyi pénzt adott a Saul fiának forgatására??? Úgy tudom egy vasat sem!!! Genya egy pali!!!
dr. prédikátor
Ennek a geci seggnyaló fütyi-sz tetünek mi köze van a filmhez???
Freewolf
Meg leszek döbbenve, ha nem kapja meg! :-)
Anna Mária
@Freewolf: Senkit nem érdekel, mi a véleményed a filmmel kapcsolatban. Éppen eleget zsidóztál már a kapcsán korábban.
Freewolf
@Anna Mária: Jelenteni fogom, hogy folyamatosan zsidózol, ha nem hagyod abba ezt a gusztustalanságot! Szégyelld magad, hogy mindig a zsidóknál kötsz ki! Aljas, mocskos dolog a zsidózás!
verum
@Freewolf: - látod, mert nem csinálnak művészfilmet a magyar gárdistákról!
Bár, ha meggondolom, a szellemi elődeik benne lesznek a filmben...
Anna Mária
@Freewolf: Jelentsd! :)))
Sőt, azt is mindig jelentsd, ha feltételezésed szerint valaki kettős állampolgár! :)))
Freewolf
@verum: Nem volt szép dolog az üldözötteket az őrökhöz hasonlítanod! Mitől lennének ők a szellemi elődeik! Gusztustalanság ilyet leírnod!
verum
@Freewolf: - nem az gusztustalanság, hogy leírom, hanem az, hogy a gárdisták az őrök szellemi utódai.
Hellcat
Most, hogy sikeres lett a film már simul is hozzá ez a patkány?
Egyébként meg ilyen egyszerű a sikeres film titka...Holokauszt legyen a téma és BUMM...kész is.
verum
@Hellcat: - miért, nincs elég pornó, meg scifi, meg akciófilm? Miért pont ez zavar?
Hellcat
@verum: Nem zavar. Viszont Andy komát messzire el kéne söpörni ettől a filmtől!
Anna Mária
@Hellcat: Ezt a hülyeséget miért kell leírni?
Tényleg azt gondolod, hogy egy film attól jó és sikeres, hogy a holokausztról szól?
Hát gratulálok.
Tényleg megáll már az ész, hogy gondolkodik sok ember.
Nézd meg a filmet egyébként, ajánlom.
Freewolf
@verum: Fogalmazz egyértelműen, mert félreérthetően írtál! Most épp 1,2 millió embert náciztál le. Hát ez sem nem elegáns, sem nem igaz! A kijelentőt minősíti, de durván!
verum
@Freewolf: - aki zsidózik, hány embert is gyaláz? Nem fogalmazok nyíltabban, érted te így is. Ha meg perhez kell, akkor erőlködj!
Senara
Témát félre téve talán a Kossuth Kiflit kellene jelölni ? Kaszinó nepper csak annyiban érdekelt 250 milla támogatást adott a KÖZÖSBŐL .
Hellcat
@Anna Mária: Egyáltalán nem hülyeség. Szerintem be lehet látni azt a tényt, hogy a sikerének köze van a "gondos" témaválasztáshoz. Ettől függetlenül nem csinálnék belőle ügyet. Jelöljék, sőt remélem nyer is! Csak azt a ronda dagadt pockot ne engedjék a filmhez közel.
Freewolf
@verum: Én nem perelek! :-)))))))))))) Nem a stílusom!
Anna Mária
@Hellcat: De, hülyeség: burkolt antiszemitizmus az ilyen duma.
Anna Mária
@Hellcat: Érdekes módon soha senki nem jegyzi meg, hogy ha egy film témája mondjuk a szerelem, hogy "gondos" témaválasztás, "biztos" siker stb...
A holokausztnál folyamatosan mennek ezek a kis burkolt szurkálódások.
verum
@Hellcat: - szóval egyetlen díjat se nyerjen olyan film, amiben téma a holokauszt?
Ez így korrekt lenne?
Hellcat
@Anna Mária: Nem, nem, félre ne értsd...más filmnél is voltak már ilyen előrejelzéseim.
Hellcat
@verum: Anna Máriának már valaszoltam, hogy nem bánnám ha nyerne.
Freewolf
@Anna Mária: Szóval Kertész regényének és Nemes filmjének a kapott elismerések tekintetében semmi köze nincs a téma választáshoz és aki ilyet ki mer jelenteni, az antiszemita!
Remélem pontosan foglaltam össze a mondanivalód lényegét!
verum
@Hellcat: - ebben egyet is értünk. A miért az, amiben nem!
JAJMÁR
@Hellcat: Azt a "ronda dagadt pockot" jelölte ki a kormány a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosnak.
(...mert Mo. erősödik :))
Hellcat
@verum: Nem muszály a téma miatt nyernie :) Ott van még zene, rendezés, színészi munka smink stb...egyből megcáfolná azt amit írtam itt, hogy a téma segített hozzá a nyeréshez.
JAJMÁR
Filmek témájául pedig sokszor választanak valós történelmi eseményeket, tragédiákat a készítők. A valóságon alapuló történelmi filmek pedig segítenek megérteni a múltat, - és ezt a részét is a történelmünknek, amiről ez a film szól - és ideje is van, mert sokan szeretnék relativizálni.
Abban biztos vagyok, hogy nem a témája, hanem a hatása miatt nyert. Mert jó :)
Freewolf
@Anna Mária: Akkor fogalmazd te meg, mert gyakorlatilag ezt írtad le!
JAJMÁR
@verum: Megélhetési blogolókkal nem érdemes vitázni :)
verum
@Hellcat: nem muszáj...
Egyébként többféle feldolgozás volt pl. a Titanic történetéből, vagy Kleopátráéból, mégsem mondják, hogy persze, a téma miatt.
Anna Mária
@Freewolf: Nem. Nem tehetek róla, ha nem tudod értelmezni, amit olvasol.
Aki olyan idióta, hogy például azt "Szálasi írásainak" érti, amikor azt ajánlom, olvassa el Szálasi élettörténetét, azzal nincs mit tenni.
Az általános iskola negyedik osztályának elvégzése után alapkövetelmény az értő olvasás. Úgy látszik, te a harmadikat sem tudtad elvégezni, kutyus.
Freewolf
"Most, hogy sikeres lett a film már simul is hozzá ez a patkány?
Egyébként meg ilyen egyszerű a sikeres film titka...Holokauszt legyen a téma és BUMM...kész is. " (Hellcat)

"@Hellcat: Ezt a hülyeséget miért kell leírni?
Tényleg azt gondolod, hogy egy film attól jó és sikeres, hogy a holokausztról szól?
Hát gratulálok.
Tényleg megáll már az ész, hogy gondolkodik sok ember.
Nézd meg a filmet egyébként, ajánlom. "(annamari)

"@Anna Mária: Egyáltalán nem hülyeség. Szerintem be lehet látni azt a tényt, hogy a sikerének köze van a "gondos" témaválasztáshoz. Ettől függetlenül nem csinálnék belőle ügyet. Jelöljék, sőt remélem nyer is! Csak azt a ronda dagadt pockot ne engedjék a filmhez közel. " (Hellcat)

"@Hellcat: De, hülyeség: burkolt antiszemitizmus az ilyen duma. " (annamari)

Na kérem, lehet azon vitatkozni, hogy a film azért kapott annyi elismerést, mert a gondos témaválasztás okán trendi volt megjutalmazni, vagy mert annyira jó! Itt eltérő véleményeket látok!
Hellcat
@verum: Volt egy másik film. Red Tails. Gyakorlatilag négerek öltek benne nácikat. Arra is helyből rámondtam, hogy "tuti siker" végül nem lett az mert botrányos dolgok voltak benne elképszető irreális baormság volt. Én is tévedhetek...jelen esetben is tévedhetek...nem kell ezért a torkomnak ugrani.
Anna Mária
@Freewolf: Én láttam a filmet, nagyon jó. Nézd csak meg te is, megláthatod, mit műveltek a nácik. Nem kell tőle félni.
Hellcat
@Anna Mária: 11:21 es kommentem olvasd el kérlek hátha úgy világosab lesz a dolog picit :)
Anna Mária
@Hellcat: Írtam már feljebb, hogy oké! :)
Hellcat
@Anna Mária: Akkor minden szuper :) Csak gondoltam megérdemelsz egy bővebb választ is :)
Anna Mária
@Hellcat: Csodálkoztam volna, ha még te is... :)))
Desischado
Most ez a vén hulladék akar sütkérezni a sikerben?! Na ne már!
Tekla
@Anna Mária: Jó kis reklám a kormány kezében ez a film! Mért nem egy mici mackó feldolgozást javasolnak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.