A hazai ingatlantulajdonosok 70 százaléka a hőség ellen inkább leszigetelné otthonát a légkondicionáló használata helyett, ha tehetné – derült ki egy friss lakossági felmérésből. 

Hatszáz ember megkérdezésével – a Szeretlekmagyarország.hu portál bevonásával – készített online kutatást augusztusban a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation Kft., hogy felmérje, hogyan védekezik a lakosság a hőséggel szemben.

Az otthoni meleg ellen a megkérdezettek 78 százaléka a helyiségek besötétítésével, 49 százaléka ventilátor használatával, 45 százaléka kereszthuzattal, illetve ezek kombinációjával védekezik.

A lakosság 20 százaléka használ otthon is légkondicionáló berendezést, bár közülük minden harmadik ember betegedett már meg korábban a légkondi túlzott használatától.

A társaság kalkulációja szerint egy kétszobás panellakásban a klíma telepítésének teljes költsége átlagosan 360 ezer, egy családi házban 540 ezer forint. A költségeket tovább emeli a megnövekedő áramfogyasztás.

Egy átlagos teljesítményű, 3,5 kilowattos klímaegység használatának, napi 6 óra működéssel és 42 forintos kilowattóra áramárral számolva havonta átlagosan 7-10 ezer forintos költsége van. Egy panel lakás hűtéséhez legalább két klímaegység, egy családi ház hűtéséhez pedig 3-4 légkondicionáló berendezés is szükséges lehet. Így a nyári hónapokban egy panel ingatlan hűtésének költsége akár 20 ezer, egy családi ház hűtésének költsége pedig 40 ezer forint is lehet havonta – közölték.

Összehasonlításként ismertették, hogy egy hatvan lakásos panelépület szigetelésénél egy 50 négyzetméteres lakásra jutó költség idén tavasszal 587 ezer forint volt. Egy átlagos, 100 négyzetméteres, egyszintes családi ház esetében a szigetelési költség 1,5-1,8 millió forint.

Egy szigetelt ház belső hőmérséklete megfelelő árnyékolás mellett átlagosan 5-7 fokkal alacsonyabb, mint egy nem szigetelt házé. Jelentős áramköltség takarítható meg, és csökkenthető a globális felmelegedést okozó szén-dioxid kibocsátás is – hívta fel a figyelmet a társaság.

A Knauf Insulation valós körülmények között elvégzett épület-energiahatékonysági összehasonlító programjának eredményei szerint emellett egy szigetelt családi ház egy fűtési szezonban 46 százalékkal kevesebb gázt fogyasztott, mint egy ugyanolyan szigeteletlen, így körülbelül 110 ezer forintnyi fűtési célú gázt takarított meg. A szigetelt ház áramfogyasztása a fűtési szezon alatt 10 ezer forinttal csökkent, mivel a kazán és a keringető szivattyú 30 százalékkal kevesebbszer kapcsolt be.

A társaság által ismertetett adatok szerint a mintegy 4 milliós magyarországi épületállomány 80 százalékát kitevő családi házaknak csak 23 százaléka, körülbelül 650 ezer épület, a panel társasházaknak 39 százaléka, mintegy 206 ezer lakás, a nem panel társasházaknak pedig 21 százaléka, körülbelül 160 ezer lakás van leszigetelve.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
@papa.49: Bocsi, de hsz.-ed kapcsán az a vicc jutott eszembe, öregszünk, melegszünk :)

Viccet félretéve, mindenki felbuzdult azon, hogy meleg van. Az ingerküszöbömet nekem is súrolta ezen dolog, így józan ésszel elgondolkodtam azon, mim van, hogy lehet megoldani ebből okosan, minél kevesebb költségből és fogyasztásból.
Adott volt számomra egy ásott kút, kb. 13-14 fokos stabil vízzel. Beszereztem 3-4 beltérit a használt légkondik közül - távval 2.000.-Ft-ért darabját, vettem a használt piacon egy keringtető szívattyút egy 1.000.-Ft.-ért, továbbá 1/2 colos locsolócsövet + 5-ös locsolócső elosztót. Felraktam, bekötöttem, üzemeltetem az egészet 400W-ból üzemeltetve:) megoldottam.
250 négyzetmétert hűtök le, 22-25 fokra, ezen fogyasztással és megoldással.

Számolgathatunk, 3-4 légkondi kompresszornak mekkora is lenne a fogyasztása ? Darabonként 1,4-1.7Kw :) 4x véve, horrorisztikus az egész, de van - lesz aki kicsöngeti, mert megteheti :)
Leleményességgel pedig mint tapasztalható, lehet spórolni. Fűtésben pedig szintén :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Valóban jelent valamit nyáron is a szigetelés. Ha a kinti hőmérő ugyanannyit vagy többet mutat mint a benti, bezárjuk az ablakokat, behúzzuk a sötétítő függönyt, így pár fokkal hűvösebb a benti levegő. Az idei negyedik hőhullámnál viszont szigeteléssel együtt átmelegedett ez épület. (Iparosított technológiával épült társasház.) Innentől kezdve már szenvedtünk a melegtől. Hasznos találmány a légkondi ilyen extrém körülmények között, ha szakszerűen van felszerelve. A légkonditól nem kell félni, aki megteheti nyugodtan használja és évenként gondoskodjon a kitisztításáról. Melegkedvelő ismerősöm megfázott egy arab országban a légkondicionált épületben. Azt mondja, ott egységesen hűtik le az épületeket, aki fázik felvesz egy pulóvert.
papa.49
Én onnan közelíteném meg a dolgot KI IS RENDELTE MEG A KUTATÁST, ha történetesen egy klímákat gyártó cég lett volna akkor a klímára esküdne a kutatás, ilyen a mai ,,magyar pártatlan közvélemény kutatás,,)))))))))))
dr lópicigáspár
Szomszéd házat szigetelték, majdnem melegebb van benne nyáron, mint azelőtt...
Külső szigetelés inkább télen hasznos.
Zsoel
A meleggel sokkal könnyebben együtt lehet élni, mint azzal, ha hideg van a lakásban. (Ahogy emerencia is írta: az ember kánikulában becsukja az ablakokat, besötétít, és máris ki lehet bírni, még a mi 30 éve épült, fa nyílászárós, mindennemű szigetelés nélküli házunkban is.) És többnyire nem is tart sokáig. Tessék: kettőt pislantottunk, már véget is ért a sok rinyálásra okot adó agylágyító hőség, mi több, én a héten egyik-másik napon egyenesen fáztam. Most már nem kell aggódni, legalább 10 hónapig egész biztosan nem lesz több hőhullám, viszont jó két hónap, és kezdhetünk vakarózni a sokkal aggályosabb fűtésszámlák miatt. Hát köszönöm, én inkább a melegre szavaztam volna.
Zsoel
@papa.49: Alighanem rátapintottál a lényegre. Bár én is mindenképpen a szigetelésre szavaznék, az sokkal hasznosabb, főleg (ahogy dr lópicigáspár mondja) télen. Igaz, annak is megvannak a hátrányai, mert a falak akkor nem tudnak úgy szellőzni, pláne, ha még az ajtók-ablakok is műanyagból készültek, de inkább egy kis penész a fürdőszoba sarkában, mint a légkondicionálóban elszaporodni képes baktériumok.
emerencia
@Zsoel: Sajnos a környezetemben túl sokan haltak meg a nyáron a döglesztő melegek idején. (Többségében hatvanasok.) Ezen az éghajlaton még mindig nem vagyunk hozzászokva a tikkasztó meleghez. Otthon még csak el van az ember valahogy de a légkondi nélküli páradús munkahelyemen többször voltam az ájulás szélén. Közel a hatvanhoz ez nem jó jel. :( Évről évre egyre nehezebben viseljük a forróságot fiatalok, idősek egyaránt és nem tehetünk ellene semmit. A hidegben legalább fel tudunk öltözni.
emerencia
@papa.49: Magyarországon szerintem mindháromra szükség van. (Biztonságos fűtés, jó szigetelés és nyáron a klíma.) Betegeknek, időseknek, északi ősökkel rendelkezőknek különösen szükségük lenne nyáron a légkondira. Életet menthet! Ezen az éghajlaton bármi előfordulhat. A ruhatárunkat is úgy kell összeállítani, hogy a szibériai típusú fagyos heteket ugyanúgy át tudjuk vészelni mint pl. az idei trópusi hőséget.
Zsoel
@emerencia: Ezt megértem, de muszáj lesz egyre inkább ilyen nyarakra felkészülni, mert felmelegedés jön; amíg mi élünk, ennél várhatóan csak forróbb és szélsőségesebb lesz az időjárás. Pedig nem volna semmi baj a kánikulával önmagában, ha csapadék is társulna hozzá, az éjszakánként kissé lehűtené, felpezsdítené a környezetet. De nálunk például 2 hónapig alig volt pár csepp eső, aztán éppen három hete lejött egy irdatlan méretű, még sosem látott hevességű zuhéval a 2 hónapi mennyiség - egyszerre. Úszott itt minden, az udvarunk, a járda, az árkok, de még a pincénkbe is jutott. Ez van.
emerencia
@Zsoel: Hát, nem irigyellek az özönvíz miatt. Láttam a tévében, hogy Budapestet hogyan árasztotta el a sok víz. Nálunk is esett de nem olyan sok. Sajnos későn. Még a fű sem akar kizöldülni.
Gömblulus
A légkondi nem egészséges, de nélkülözhetetlen, sajnos. Van ahol muszáj használni, mint pl. a munkahelyemen. A nagy analizátorok ontják magukból a hőt, muszáj hűteni őket, különben egyszerűen megállnak és bemondják az unalmast. Ez pedig minden beteg életét veszélyezteti, akiknek a vizsgálatait lefolytatjuk.
Január
Annak a légkondinak nem kell egész nap mennie. Ha szigetelve van a ház, akkor a déli és kora délutáni órák melegét hűthetjük vele.
Egyébként pedig, ha maximum 8 C° a különbség a kinti és benti hőmérséklet között, akkor nem nagyon lehet megfázni. Azért szellőztetni csak kell közben, pár perc az egész.
Az egész nyáron 2-3 olyan éjszaka volt, amikor be kellett kapcsolnunk, de ez már a 4. hőhullámnál, amikor minden átmelegedett.
1magyar
Egy vályogból épült házban (beton alapzaton) semmiféle szigetelés nem kell, jó ablak és télen-nyáron kellemes a klíma.
papa.49
@emerencia: Jól látod, át kell értékelnünk a nyarak melegét, bár szerintem nincs semmivel melegebb mint régen csak mivel öregszünk egyre kevésbé bírjuk elviselni, a tél meg sajna már főként az anyagi lehetőségeidről szól... Hiába van gázkazán, ha nem tudod megfizetni az árát, és még ráadásul tedd hozzá a szolgáltató ,,kis ügyességét,, hogy a forgómorgó pörög mint az örült de a lakás csak lassan melegszik, a gázlángja meg mint a piros rózsa...
Marad a kandalló, a kályha, eregetjük a füstöt a levegőbe, a fejlődés legnagyobb örömére...
Főlökött
@papa.49: Bocsi, de hsz.-ed kapcsán az a vicc jutott eszembe, öregszünk, melegszünk :)

Viccet félretéve, mindenki felbuzdult azon, hogy meleg van. Az ingerküszöbömet nekem is súrolta ezen dolog, így józan ésszel elgondolkodtam azon, mim van, hogy lehet megoldani ebből okosan, minél kevesebb költségből és fogyasztásból.
Adott volt számomra egy ásott kút, kb. 13-14 fokos stabil vízzel. Beszereztem 3-4 beltérit a használt légkondik közül - távval 2.000.-Ft-ért darabját, vettem a használt piacon egy keringtető szívattyút egy 1.000.-Ft.-ért, továbbá 1/2 colos locsolócsövet + 5-ös locsolócső elosztót. Felraktam, bekötöttem, üzemeltetem az egészet 400W-ból üzemeltetve:) megoldottam.
250 négyzetmétert hűtök le, 22-25 fokra, ezen fogyasztással és megoldással.

Számolgathatunk, 3-4 légkondi kompresszornak mekkora is lenne a fogyasztása ? Darabonként 1,4-1.7Kw :) 4x véve, horrorisztikus az egész, de van - lesz aki kicsöngeti, mert megteheti :)
Leleményességgel pedig mint tapasztalható, lehet spórolni. Fűtésben pedig szintén :)
emerencia
@papa.49: Egyetértek, egy kivétellel. Nemcsak az öregség miatt szenvedjük meg a kánikulai időt, (na jó, egy kicsit igen) hanem azért is mert sokkal melegebb van, hosszabban tart mint anno és keservesebb körülmények között kell elviselni. Fiatal koromban kevesebb volt a tetőablakos könnyűszerkezetes épület. Én pl. árnyat adó fák között dolgoztam hagyományos, masszív téglaépületben a szakmámban normál ülőmunkahelyen, ahol lehetett szellőztetni. Mostani munkahelyemen csak tetőablakok vannak a csarnok tetején, melyek már egy kis szél vagy szemerkélő eső hatására automatikusan lezárnak, légkondi nincs, strapás állómunka a földön és a magasban valamint stressz viszont van dögivel. Normális esetben már nyugdíjba kellene mennem de Orbán törvényei szerint lábbal előre lenne ildomos eltávoznom az élők sorából azonnal midőn elérem a rám érvényes 64,5 éves nyugdíjkorhatárt. (Ez még számomra kb.5 ilyen "kellemes" nyár túlélését jelenti.)
kamazuka
@Főlökött: Azt hogy kicsengetni lesz aki...

Legyen mindenki,aki ki tudja csöngetni a költséget.Ne állam határozza meg,mim lehet,meg hogyan,és mikor
A lehetőség adott,csak élni kell vele.

Kérdés.
Mi módon juthatunk törvényesen hozzá az eu konszolidált jövedelmünkhöz,melynek x hányadát helyettünk költ el a nevezzük bárminek.

Az elkövetkezendőkben gyakran előfordúló lesz,hogy kérdést teszek föl!
Remélem hamarosan derengeni fog sokaknak,az orránál történő vezetettség!
papa.49
@Főlökött: Az ötlet életképes, én úgy valósítottam meg hogy a kútvizet a keringetővel a radiátorokban keringetem, meg vissza a kútba, eléggé elfogadható lett a lakásban a hőmérséklet...Amikor volt a 39-42 fokos kánikula bent voltunk a házba még az orrunkat se dugtuk ki, bent 23-25 fok volt, ha kimentél szinte fejbe vert a meleg, én is csak annyi időre mentem ki míg fellocsoltam a betonozott részeket az udvaron, oszt. slussz..
Mézike
@1magyar: Ez igaz. De engedélyeznék a vályog házat?
kkalman
@Mézike: ma, 21:26 Bocs, hogy beleugatok 1magyar és a Te privát beszélgetésetekbe. A vályogot jó eséllyel nem engedélyezik. Ha mégis, akkor is problémás, mert a biztosítók nem kötnek rá lakásbiztosítást. Illetve egy, vagy kettő még van, de ők se szívesen. A vályog nem szerepel az építésügyi szabványban, mint építőanyag.
Amit engedélyeznek, az a zöld ház. Ez a földbe épített szilárd falszerkezetű épület, amelynek a teteje is földdel van borítva. Hogy engedélyezzék, a fűtést, hűtést többnyire megújuló energiával kell biztosítani, valamint az áramellátás egy részét is.
Zsoel
@emerencia: Sokáig nálunk sem akart, de lassan már talán kezd magához térni. Viszont a határbeli kukoricaültetvényeknek nagyjából kampec.
Főlökött
@papa.49: Az is egy hőcserélő. :)
Én azért választottam a beltériket, mert a ventillátorok a hatékonyabb hőátadást biztosítják + szűrik is a levegőt.
Mézike
@kkalman: Semmi baj. :-)
Valami ilyesmit gondoltam én is.
Itt van olyan 150 éves vályog ház amiben ma is laknak . A nagyszüleim által épített cirka 80 éves vályogházban is laknak még. Még a tető gerenda, illetve cserép is eredeti rajta.
papa.49
@Mézike: Ja régen ,,az örökkévalóságnak építettek,, ezt ne feled el)))))))
papa.49
@Mézike: Hát nem az örökkévalóságnak az biztos)))))))))
Levendula
Mi harmadik éve légkondizunk.
Muszáj, mert alattunk nagyon büdösek laknak. Kihasználjuk az alkalmat, amikor elmennek hazulról és bezárják az ablakaikat, ekkor gyorsan kiszellőztetünk. Mivel a légkondi a lakásunk saját levegőjét használja, így kellemes a szag és a hőmérséklet is. Egyébként sokkal olcsóbban kijövünk, mint amikor mind a 4 szobában ventilátorokat használtunk.
Freewolf
Aki megoldhatja, inkább szigetel, mert annak nincs költsége folyamatosan! Nem fogyaszt áramot és télen a fűtés számlát is csökkenti!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.