Magyarország számára az EU-tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen pozitívan alakult és ez a tagság első évei után tovább erősödött. Erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) abban a tanulmányában, amely átfogóan bemutatja a Magyarország részére különböző jogcímeken juttatott uniós források és az uniós tagsággal járó befizetések pénzügyi egyenlegét és gazdasági hatását.

A Magyarország részére juttatott közösségi támogatások értékelésének aktualitását az ÁSZ honlapján olvasható összefoglaló szerint az EU tagság 10 éves évfordulója és a hétéves EU 2007-2013-as költségvetési ciklusának lezárása indokolta.

Nem tudtuk mind felhasználni

A 2004-2014 közötti időszakban az ország európai uniós pénzügyi mérlege nettó 8 ezer 88,9 milliárd forint volt, ami 10 ezer 679,9 milliárd forint kapott támogatás és 2 ezer 591 milliárd forint magyar hozzájárulás különbségéből adódott.

Magyarország a 2007-2013 közötti időszakban – több más EU tagországhoz hasonlóan – nem tudta teljesen egészében felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat – jegyzi meg az ÁSZ.

Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a gazdaságfejlesztési és regionális operatív programok munkahely-teremtési hatása jelentősen felülmúlta a várakozásokat és kiemelkedett a többi fejlesztési indikátor közül.

A közszféra 72,2 százalékkal részesedet a teljesített kifizetésekből, ami 3 ezer milliárd forintnak felel meg. Négy operatív programnál, amelyek a társadalmi infrastruktúra fejlesztését és a környezetvédelmi beruházásokat támogatták, a közszféra részesedése a felhasználásból meghaladta a 85 százalékot is.

Hiába a támogatás, nem voltunk kiemelkedőek

A tanulmány arra is rámutat, hogy az EU-támogatások nagysága Magyarország számára nem bizonyult elégségesnek a növekedési pálya felgyorsításához. Annak ellenére, hogy 2007 és 2013 között – az új tagállamok közül a GDP arányában legnagyobb, 15,8 százalékos támogatást használt fel a magyar gazdaság növekedési teljesítménye 2013-ig nem volt kiemelkedő a 2004-ben csatlakozott kelet-európai tagállamokhoz képest.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Jaj istenem... Pont azért megy nehézkesen a menekült ügy, hogy az ilyeneket ne firtassátok. Erre tessék.
Ezekből a pénzekből tanult meg saját lábon állni például a Lőri meg a vej.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
Na ennek is Gyucsány-Bajnai az oka, majd meglátjátok.
papa.49
@human: Ha csak a 30-40 % kát raknák zsebre de fordítva működik a dolog, annyi jut a valós célokra!!!
human
@papa.49: Én csak azt írtam amit tudok, és ez talán az alap százalék olyan esetben, ha nem "barát" a cég. Olyan esetben ha haveré ott akár valódi munkát sem kell végezni és mégis dőlnek a milliók. Az Öveges Programmal kapcsolatban beszélt a volt fideszes képviselő ilyenekről.
Lepényleső
El-fordították;a gazdaságra kaptuk,ők figyelmetlenségből a gazdagságot olvasták ki a kísérő-
levélből. Annyi meg nem volt,hogy mindenkinek jutott volna,így elosztották maguk között.
papa.49
@human: Konkrétan tudok olyan esetről ahol megsúgták a az illetékesék a vállalkozónak, hogy kit keressen, az meg mondott egy százalékot, ha annyit kap akkor nyeri a pályázatot))))))
Ahol most tartunk csak egy idézetet tudok mondani az egyik filmből ,,elhiszi hogy 3000 be kerül egy kalapács, vagy 20000 egy wc deszka,, hát pillanatnyilag ITT ÁLLUNK))))))))))
human
@papa.49: Volt egy botrányos hangfelvétel (de ugye már ezt is mindenki elfelejtette), amin egy vállalkozó hallható, aki ismerősének arról mesél, hogy a szocik alatt kevesebb állami megrendelést kapott, de kapott és a vállalkozását is hagyták élni. A fidesz ezzel szemben nagyon nagy százalékot kér vissza és teljesen elzárja a csapot a nem baráti cégek elől. Ez egy fidesz barát vállalkozó volt ráadásul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.