Ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével.

Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor "nekünk kell megvédeni" azokat – érvelt a kormányfő. Hozzátette, ma ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni; ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak.

Orbán már a görög határt is megvédené

Megjegyezte, ez a kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a jelenlegi európai helyzetet kezelné, és amelyet a későbbiekben ismertet majd.

Orbán Viktor szerint az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. "Ezért a görögök nyilvánvaló jogsértéseitől függetlenül mi (...) a schengeni szabályok betartására fogunk törekedni az előttünk álló időszakban is" – húzta alá, majd újból nyomatékosította: Magyarország szigorúan az európai értékek és jog talaján áll, és azon is marad.

Manfred Weber kijelentette: támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakaósbögre
baszki,ez el akarja lopni Görögországot,mint a MANYUPOT!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok