A jövőben a 2 ezer négyzetméternél nem nagyobb telek tulajdonosa kérheti, hogy a locsoláshoz külön mérő nélkül, 10 százalékos kedvezményt kapjon a csatornadíjból – egyebek mellett ezt tartalmazza annak a rendelettervezetnek a szövege, amelyik a kormány honlapján jelent meg szerdán.

A csatornadíj korrekció csak május 1. és szeptember 30. között jár.

A szolgáltató évi legalább 3, de legfeljebb 11 rész-számlát bocsát ki, elszámoló számlát pedig évente egyet küld. A rész-számlák az előző évi fogyasztás arányos részének az ellenértékét tartalmazzák. Amikor a szolgáltatás igénybevétele nem folyamatos – például a nyaraló épületeknél –, a szolgáltató és a fogyasztó megállapodhat a rész-számla mellőzéséről. Ilyenkor az elszámoló számla érkezésekor, évente egyszer kell csak vízdíjat fizetni.

Új szabály a rendeletben az a rész, amelyik a szennyvízcsatornába bevezetett csapadékvízről szól. Ha a szolgáltató ilyet észlel, felszólítja a felhasználót, hogy hagyjon fel a szabálytalansággal. Amennyiben továbbra is a csatornába vezeti a csapadékvizet, a szolgáltató – az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján – kiszámítja a bevezetett víz mennyiségét. Erre a csatornadíj kétszeresét kell kötbérként megfizetni.

A tervezet részletesen leírja, hogy a víziközmű-szolgáltatóknak hogyan kell képezniük a díjaikat. Szerepel bennük az anyag jellegű, a személyi és az egyéb ráfordítás mellett az értékcsökkenési leírás és a tőkeköltség is.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@papa.49: Akkor valaki valamit most feltalált? Csőben a lyukat, spanyolviaszt, locsolási kedvezményt, valami ilyesmit?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@dömdödöm: Az hova van írva, hogy az utcai közös csatornáról van szó?
dömdödöm
@nemkati: nemtom ,miért saját csatotnádba sem engedheted az esővizet ? Akkor hová megy ?
nemkati
@dömdödöm: :)))
Nem tudtad, hogy az ilyen zseniális rendeleteket nyolcdiplomás professzorok ötlik ki? :))
Az egyszerű embereknek, mint mi, ilyen fantasztikus ötlet nem születhet meg az agyukban!
dömdödöm
@nemkati: Nem Kati , nem értem ! Az esővíz hová megy akkor , a földbe ?
kamazuka
Szép gondoltat!
Mikor bevezették a vezetékes szenyvízhálózatot,a 12 m3-es tározó okafogyottá vált.Ezért gyors tisztítás után némi átalakírással és nylonos bevonással esővíztározóvá lépett elő.Ph érték szempontjából kíváló.Locsolni nem 10 % kedvezménnyel lehet belőle.Orrvérzésig lehet locsolni.
kkalman
Ezért a gyakorlatban már régóta működő rendszerért, most ki vette fel a "kitalálónak járó" jutalmat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.