Orbán frissen kinevezett minisztere, Rogán Antal azzal ijesztgette a magyar népet vasárnap: a liberálisok felfüggesztenék Magyarország szavazati jogát, végső soron kizáratnák az országot az EU-ból. A baj csak annyi, hogy utóbbi a valóságban nem történhet meg – írta a NOL.hu.

Ugyanis az EU alapító szerződésben nincs semmilyen rendelkezés arra vonatkozóan, hogy milyen körülmények között lehetne kizárni egy tagországot. Ergo Magyarország vagy bármelyik más tagállam legfeljebb csak a saját akaratából léphet ki, és az sem megy könnyen.

Amiről valójában szó van, az az EU-szerződés 7. cikkének alkalmazása, ami a szavazati jog felfüggesztésével járhat a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanácsban. Ez egy nagyon súlyos szankció, amit még soha nem alkalmaztak és nehéz is megvalósítani, de akkor sem egyenértékű az unióból való kizárással.

Az ügy jelenleg ott tart, hogy az EP Liberális frakciója annak a megállapítását javasolja, hogy fennáll-e a veszélye az uniós értékek súlyos megsértésének Magyarországon. Ez lehetne az első lépés a szankció felé, de az eljárás megindításához az Európai Parlament többségi döntése szükséges, ami szinte biztosan nem lesz meg.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@Dr. Felipe: Első körben én is "bekajáltam" a dumát!:((( Aztán körbeolvastam és rájöttem szinte a lehetetlennel egyenlő, hogy pikk-pakkra kitegyék az EU-ból M.o-t... Mire jó ez az össze-vissza beszélés, amikor pontosan tudják 1 perc alatt kiderül az igazság?!
Dr. Felipe
@eszegfu: Hát ja de a szavazat megvonás az reális lehetőség meg a kétsebességes Európa ahol az ilyen piti félázsiai maffiaországok szépen lemorzsolódnak.
Toby
Az első sikeres "miniszteri" hazugság, de ezen is megbukott ! Mert ez az idióta megérdemli !
Csizmás Kond
először is az a bizonyos izé így kezdődött:
propeller.hu/itthon/3160209-rogan-magyarorszag-szavazati-jogainak-felfuggeszteset-kezdemenyezik
továbbá az hogy ebbe az értelembe ki mit sző bele az nem a Rogán hibája.
harmadszor meg itt van ez a kifejezés " az uniós értékek súlyos megsértése ", nakéremszépen ezt addig lehet ragozni amíg valaki akarja de hogy nincs pontos értékmeghatározása az is hétszentség.
1magyar
Még a görögöket sem dobták ki, csak riogatnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.