Nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége, és az "illegális bevándorlásáradat" biztonsági kockázata is emelkedett – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak szerdán, a testület zárt ülése után.

A bizottsági ülésen az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult helyzetről hallgattak meg tájékoztatást a szakmai szervezetektől.

Kósa Lajos ismertette: az idén eddig 373 ezer illegális bevándorló érkezett az országba. Előrevetítette: jelenleg naponta 7-9 ezer között alakul az illegális határátlépők száma. Ha a horvát határszakaszon nem történik meg a határzár elrendelése és a műszaki határzár őrzése, akkor a Magyarországon áthaladó migránsok száma 600 ezer fölé is emelkedhet. A nemzetközi összesítő adatok alapján 27 milliós utánpótlása van a bevándorlásáradatnak – jegyezte meg a kormánypárti politikus.

Hozzátette: ők azok, akik vagy már most menekülttáborokban laknak, belső migrációra kényszerültek, vagy elhagyták eredeti lakóhelyüket és potenciális bázisát adják az Európa felé tartó hullámnak.

Ismertette azt is, hogy a 373 ezerből 203 ezren érkeztek a szerb határszakaszon, a műszaki határzár megsértése miatt pedig 700 emberrel szemben jártak el. Értékelése szerint ez azt bizonyítja, hogy a határzár eltereli a bevándorlást azokra a szakaszokra, ahol nincs ilyen. Hozzátette: a horvát határzár építése ezért folyamatos. Hangsúlyozta azt is, hogy a Horvátország felől érkező bevándorlókat a horvát fél közlése szerint nyilvántartásba veszik Horvátországban.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) tanulmányával kapcsolatban, amelyet a szervezet a (T)error & Elhárítás című folyóiratában jelentetett meg és amelyben a TEK tudományos tanácsának elnöke azt fejti ki, hogy az illegális migrációban nincs komoly terrorkockázat, Kósa Lajos azt hangsúlyozta: a tanulmány a múlt évre vonatkozik. Akkor 42 ezer migráns érkezett, szemben az idén eddig érkezett 373 ezerrel.

Fogalma nincsen senkinek

Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke úgy összegezte az ülésen elhangzottakat, hogy az országhatáron átvonulók számának növekedésével nyilvánvalóan nőtt a potenciális veszély, akár a terrorfenyegetettség kockázata is, de a hivatalos szervektől kapott tájékoztatás alapján közvetlen terrorfenyegetettség továbbra sincs. Véleménye szerint "fogalma nincsen senkinek, kik vonulnak át Magyarországon", a magyar hatóságok képtelenek arra, hogy akár egészségügyi, akár nemzetbiztonsági szűrésnek alá tudják vetni a bevándorlókat.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Hogyne, nőtt Kósában a megfelelni vágyás felcsúti főnökének, amiért frakcióvezetőt csinált a normálisan beszélni sem tudó dadogósból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.