Bár úgy tűnik, a NAV korántsem tévedhetetlen, az állampolgárok jobban járnak, ha kétszer meggondolják, mit csinálnak. Legutóbb egy férfi került bajba, mert el akarta adni gyermeke tolltartóját – számolt be a NOL.hu.

 Történ ugyanis, hogy egy szokásos próbavásárláskor egy tolltartót vásárolt az adóhatóság egy férfitól, aki rendszeresen árult ezt-azt online. Viszont az eladó nem adott nyugtát, a hatóság pedig megbírságolta, mivel a revízió szerint a férfi bejelentés nélkül árulta portékáit. 

Bár rendszeres értékesítésnél évi 600 ezer forint jövedelemig nem kell adót fizetni, attól még be kellett volna jelentenie a tevékenységét, hogy nem érte el az adófizetés, illetve az áfaalanyiság határát. Még pedig azért, mert a rendszeres adás-vétel gazdasági tevékenységnek minősül értékhatártól függetlenül. 

Az ügy egészen az Európai Bíróságig jutott, aki azt állapította meg: jogos volt a NAV bírsága. A pénzbírság egyébként magánszemély esetében 100 ezer forint körüli összegre rúghat.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Hogy azt a pogácsa zabáló, hét meg nyolcát az anyátoknak!
Győzikénél, Rogánnál, Mészárosnál... nem kellene szétnéznetek?
kepkezelo.com/images/3iv4luieq92nl9qbu1cy.jpg
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
zöldszem
Hogy azt a pogácsa zabáló, hét meg nyolcát az anyátoknak!
Győzikénél, Rogánnál, Mészárosnál... nem kellene szétnéznetek?
kepkezelo.com/images/3iv4luieq92nl9qbu1cy.jpg
human
@zöldszem: Az általad felsoroltak ezek szerint értékesebb tagjai a társadalomnak, mint az átlagember :(
zöldszem
@human: Az, hogy pusztulna mind! Értékesebbek, mert akkora értékes vagyonuk van, hogy az átlag ember, ha 200 évig dolgozna sem tudná előteremteni!-:((
dömdödöm
Érthetetlen mivel a használtcikk árusításánál az erre kijelölt helyeken sem ad senki nyugtát ,
a szóbanforgó tárgyat új áránál jelentősen alacsonyabban ,halmozottan értékcsökkenten mondhatni képletes áron adja tovább . Azon felül az online értékesítésnél listázási díjat és
jutalékot számítanak fel ami természetesen adózó jövedelem az online piacon .A használtcikk továbbadása még mindig jobb mint ha a szemétben kötne ki és ezzel csak növelné a hulladékhasznosítási és tárolási problémákat aminek költségei szintén a lakosságra csapnak vissza .
szaboria1
Már interneten keresztül sem lehet eladni a használt dolgokat? Bezzeg más országokban olyan bolha piacok vannak ahol sokkal értékesebb dolgok cserélnek gazdát lásd Párizs.
szaboria1
A NAV azt akarja megadóztatni amiért már egyszer áfát fizettünk. Tehát akkor az áfa értelmében kérjük vissza az áfát és akkor az eladott után újra adózunk.
dömdödöm
Az eladó használt megunt cikkekkel ellentétben aki új árut árul rendszeresen az persze más tészta .
Csizmás Kond
...tehát nem adott nyugtát...na és milyen nyugtát kellett volna adjon, ha nem kereskedő ?
...napnyugtát ?
dömdödöm
@Csizmás Kond: fizet a helyért amikor bemegy árulni , meg kell vennie a helypénzt ez mindenhol így van , úgy hogy nem kereskedő és ennek ellenére lehetővé teszik neki az árulási területet . Ez online is így van táhát a felelősség nem lehet az eladóé mivel a lehetőség tevő az eladó számlaadó képességét nem vizsgálja .
Desischado
Szakadna az ég rájuk! Itt lassan már mindenért adózni kell! Bezzeg a milliárdos oligarchák adómentesek!
kkalman
@zöldszem: tegnap, 15:49 A nemzethy hörcsögöt se felejtsük ki!
zöldszem
@kkalman: Óóó, csak 2000 karaktert lehet írni. Abba nem fér el az összes dögnek a neve!
Yoda69
Vajon andyvajna casinoit is ilyen alapossaggal ellenorzi a NAV?
Levendula
Nabazzeg... Néhány kinőtt pulóvert próbálok eladni a Vaterán. BE KELL JELENTENEM A NAV-nak, hogy erre készülök minden erőmmel???
kukac50
Ne azokat büntessék akik pár száz forintos dolgokat eladnak a megélhetésük érdekében,hanem Andy Vajna kaszinóit kössék rá a Navhoz bekötött pénztárgépekre ott több pénzt tudnak beszedni! Andy Vajnának 70 milliós adó elengedés jár, a szegény réteg meg fizessen a gazdagok helyett is. A Nav is a Fidesz támogatója, mivel Rogánnál,Lázárnál Mészáros Lőrincnél nem vizsgálódnak!
aremy
azért nem semmi az eladásra kínált tolltartón már volt ki fizetett áfa
a pusztulat jöjjön rájuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.