Pár napja jelentette be a Párbeszéd Magyarországért egy svájci lapra hivatkozva, hogy az oroszok használhatták Magyarország légterét ahhoz, hogy harci gépeikkel Szíriába jussanak és az Iszlám Állam helyett Aszad ellenzékét bombázzák. Nagyon úgy tűnik, hogy csak engedélyt sem kértek a repüléshez a magyar külügytől.

A 24.hu megkérdezte ezzel kapcsolatban Szijjártó Pétert, aki azt mondta, hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban.

Viszont a lap egyik külügyi forrása azt nyilatkozta:

Hivatalos megkeresés nem jött, így hivatalosan nem is repültek be hozzánk az oroszok. Nem hivatalosan meglepődtünk a látogatásukon.

Jávor Bendek, a PM EP-képviselője így kommentálta Facebook-oldalán az ügyet:

(...) Oroszország annyiba nem vesz bennünket, hogy engedélyt kérjen a légterünk használatára. Jönnek, amikor jónak látják, anélkül, hogy szólnának, mint valami végvidéki gyarmatra. A magyar kormánynak meg jó ez így. Legendás Gripenjeink, amelyek arra volnának valók, hogy feltartóztassák a légterünkbe illetéktelenül behatolókat, leginkább arra használhatók, hogy Csehországban összetörjük őket. Kormányzati tiltakozás nincs. Szijjártó miniszter, aki a menekültügy miatt bekérette az összes nagykövetet, aki a látóterébe került, most nem ugrabugrál, hogy az orosz nagykövet adjon magyarázatot. Ők maguk is úgy gondolják, hogy afféle orosz mandátumterület vagyunk, Putyinéknak joguk van ehhez, és ezt az egyébként szakmányban hazaárulózó fideszes fiúk így szeretik.

Frissítés:

Az ügynek a Magyar Nemzet is utánajárt, szerintük kizárt, hogy országunk légterén orosz bombázók repültek volna át, ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közlése is cáfolja és több különböző forrás is azt állítja: másik útvonalon mentek Szíriába. 

Persze joggal merülhet fel a kérdés: ha  nem bombázók repültek át Magyarország felett, akkor mi történhetett? Az újság úgy értesült forrásaitól: az első gép katonai felszereléseket is szállíthatott, a második pedig valószínű, hogy humanitárius szállítmányt vitt Szíriába, így diplomáciai átrepülésről lehetett szó, tesztelték az útvonalat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság az alábbit írta a lapnak:

A legutóbbi hivatalos megkeresés a KKM  részéről október 15-én érkezett, október 16-ra szólt a repülés, 1db Il–76-os polgári lajstromjelű légijármű, állami megjelöléssel, »humanitárius segély Szíriába és orosz személyek evakuálása« céllal. A repüléshez a KKM, valamint a Szakszolgálatok hozzájárultak

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
A migránsok kértek valakitől engedélyt, hogy Európára, azon belül Magyarországra zúduljanak? Itt már mindenki azt csinál amit akar,az érintett ország meg kussoljon.
Sziszifusz
@Eriksson: 14:33
Az azért érdekes, hogy a migránsok ellen Orbán és csapata elég agresszív propagandát folytatott. Az orosz harci gépek engedély nélküli átrepülésével kapcsolatban meg sem nyikkannak. Netán adtak negedélyt, csak az nem publikus ?
Eriksson
@Sziszifusz: Ki tudja, hogy mi az igazság. Bár, ha ez a hír az volna, azzal már tele lenne a világsajtó.
pbalage
azért valamennyi lóvét (remélhetőleg nem rubelt) csak adtak annak a csávónak,
akinek először azt kellett mondani,

hogy nem repültek át,
utána azt, hogy nem vették észre,
aztán hogy átrepültek, de nem kértek engedélyt
később majd azt, hogy rossz volt a radar,
a végén meg hogy véletlenül elromlott a légegyensúly mérő szabadságügyi multikonduktor.

Én biztos kérnék pár millió dolcsit/eurót/angol fontot az ilyenért, ha olyan pozícióban lennék.

Maffiaháború ez, kérem.
Putyint Orbánnal együtt kéne felakasztani egy Y lámpavasra.
Butautáló
@pbalage: Jó lenne arra két összetámasztott disznóvályú is, csak megtartsa őket!
Lepényleső
56-ban is erre mentek a közel-Keletre. Akkor sem kértek engedélyt,ráadásul úgy eltévedtek,
hogy ideiglenesen itt állomásoztak a 80-as évek végéig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.