Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államadósság valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét is, hogy javulnak a magyar gazdaság kilátásai, miután a felhalmozódott devizaalapú kinnlevőségek problémájának megoldásával jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A Moody's a kilátásjavítással egy időben megerősítette a "Ba1" szintű magyar szuverén adósbesorolást.

A magyar osztályzati kilátás már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis szintén pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

A korábbiaknál nagyobb ütemű az államadósság csökkenése

A Moody's Investors Service szerint jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartására.

A nemzetközi hitelminősítő londoni indoklásában kiemelte azt is, hogy a magyar államháztartás elsődleges egyenlege 2012 óta következetesen többletet mutat.

A Moody's várakozása szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta – amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött – az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken.

A hitelminősítő azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja az 1 százalékot.

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Euro: 314
USD: 293 (15 eve volt ennyire magas utoljara)

Mukodik az eltolcsi fele szupergazdasag.
A fideSSek szupergazdagok lesznek az orszag meg belerokkan.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Es tessek mondani, ebben mar benne van Paks II. 3000 milliardja, vagy enelkul? Mert akkor egy kis pot-hazifeladat a Moody-nak: at lehet kottazni a szamokat a mi gyonyoru, KSH altal kiadott adatainkhoz kepest...
(A kerdes koltoi volt: az allamadossag igy is mar oriasi, es nem hiszem, hogy epeszu befekteto penzt rakna egy erejen felul eladosodott orszag gazdasagaba... Esetleg kivancsi volnek, hogy az egy fore eso GDP szamitasban benne volt-e a kulfoldre tavozottak szama is, vagy csak a honban eloke...?)
Yoda69
Euro: 314
USD: 293 (15 eve volt ennyire magas utoljara)

Mukodik az eltolcsi fele szupergazdasag.
A fideSSek szupergazdagok lesznek az orszag meg belerokkan.
human
Elfogadnám ezt teljesítménynek ha nem tudnám, hogy 3000 milliárd nyugdíj csak úgy eltűnt. De a magyar állampolgárságot sem eladták Orbánék akármilyen külföldieknek, mert azt bizony kamatostól vissza kell majd fizetni (és akkor még meg is tarthatják az állampolgárságot?). A stadionépítések pedig pont arra voltak alkalmasak, hogy a GDP arányos államadósság mutatóját javítsák. Azaz nem valódi gazdasági események, hanem állami beavatkozások javítottak a számokon.
izo
Ti semminek sem tudtok örülni!Citromot ettetek? A gyurcsányi a fél kezét odaadta volna ezért!
F_Viktor
@izo: Minek kellene örülni? Év végére mindig csökken (papíron, az egyenlegben) az államadósság, februárban pedig új csúcsokat dönget.

Vagy örüljünk "a kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartására"?
42 új adónem kivetésével nem nagy kunszt 3 százalék alatt tartani.

Vagy örüljünk, a "hitelminősítő azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány"

A Moody's tisztában vele, hogy a keményen dolgozó kisemberek még mekkora terhet tudnak elviselni, mikor az EU-n belül már így is legmagasabb a jövedelmekre kivetett adó mértéke, már Svédországot is túlteljesítik a Zemberek?
izo
@F_Viktor: Az SZJA 38% helyett 16% okostoji!
zöldszem
Mély tisztelettel leszarom a statisztikát! Majd ha csökken 27%(33%) áfa, a nettó kereset a közmunkásoknak 150 ezer lesz, eltörlik a 2010 óta bevezetett 40-50 adót. Akkor majd elhiszem a felminősítést!
Yoda69
@izo: Mintha 10% alatti adot igert volna a taho.
izo
@Yoda69: Hülyegyerek nem erre az évre! Azért a kedvenced 38%- a helyett a 16% nem jó?
izo
@Yoda69: Rosszul vagy tájékoztatva!Az amerikai népszavát olvasod?
F_Viktor
@izo: Írod:
"Az SZJA 38% helyett 16% okostoji!"
majd később:
"Azért a kedvenced 38%- a helyett a 16% nem jó?"

Majdnem a kaptafáról akartam neked írni, de nem tettem, mert nyakamat merném rátenni, hogy te minden témában ilyen farok vagy...

Az egykulcsos SZJA-val 16 százalékra csökkent ez az adónem, de ennek fejében éppen a legrászorultabbak esetében megszüntette Istened z adójóváírást, megadóztatta a minimálbért is, valamint már nem a minimálbér feletti jövedelem esett adózás alá, hanem az egész jövedelem (halkan jegyzem meg, Orbánék 1 százalékkal emelték a munkavállalói eü. járulékot is!)!

2011-ben a narancsködtől a szemed előtt, Orbán és kormányának tagjainak hazug mantrájától a füledben, s európai átlagon aluli IQ-d okán biztosan nem jutott el hozzád azok a szakértői elemzések, hogy a bruttó 284 ezer 600 forint alatti keresetűek veszítenek az egykulcsos, 16 százalékos SZJA-val!!

Te vagy aki megerősít minden megszólalásoddal, hogy a fityesz és általában a jobber pártok a hülyék, a dilettánsok, a semmihez nem értők pártja! Nem véletlen Orbán oktatáspolitikája, kitermeli a sok hozzád hasonló p@cs@ket, aki követnek titeket ha kihaltok.
izo
@F_Viktor: Számold ki pl 2005-ös (nem minimálbéres) és mostani SZJA-dat és rájössz milyen h@leséget írsz a 38%kevesebb mint a 16%:?!
hetöndöe
@izo: 38%-os adója kimondottan csak a magas keresetűeknek volt "okostojás",magyarra fordítva imádott buggyant vezíred a gazdagok adóját csökkentette a kisemberek kárára.A lakosság nyakába varrt ráadásul egy rahedli új adót,amiről mindig bölcsen elfeledkeztek.A minimálbér megadóztatása meg egyenesen vétek és az alkalmazotti adójóváírás eltörlése is.
F_Viktor
@izo: Mit számoljak még? Leírtam, a bruttó 284 ezer 600 forint alatti keresetűek veszítenek az egykulcsos, 16 százalékos SZJA-val!! De a havi 480 ezer felett keresők jártak jól.

Ha adsz nekem ezer forintot, közben kilopsz a zsebemből 2 ezret, akkor én NEM azt mondom, hogy adakozó vagy, hanem annyit, hogy geci ember vagy! Ellenben te Orbánra nem ezt mondod, pedig ezt csinálta/csinálja!
izo
@F_Viktor @hetöndöe: Ti is megtalálhatod:2008 év
0 - 1 700 000 Ft 18%
1 700 001 Ft-tól 306 000 Ft és az 1 700 000 Ft-on felüli rész 36%-a
1700/12= 141eft havonta gazdag?! Ha az állam bevétele alacsonyabb akkor kevesebb adót fizetünk be!Az egykulcsos adó pedig a szlovákoknál bevált azzal előztek meg bennünket a böszme alatt!
hetöndöe
@izo: Egyszer kiváncsíságból kiszámoltam,Qrbán vezíred hatását a családomra,úgy nagyjából.

Éves szinten SZJA csökkentés nekem és a nejemnek 40 ezer forint,rezsikönntés 150 ezer.Másik oldal:Adójóváírás eltörlése kettönknek 240 ezer,ÁFA megemelése 60 ezer,egyéb adóemelések 60 ezer. Éves szinten nagyjából 170 ezer minusz.És akkor még nem beszéltünk a 2,5 millió magánnyugdíjunkról,amit nemes egyszerűséggel elloptak ezek a tetvek.
A ránkrótt esztelen új adókat még szerényen is számoltam.

140 ezer bruttó fizetés meg egészen mást jelentett 2008-ban ,mint manapság.
F_Viktor
@izo: Na, figyú, nézzük a példádban említett havi bruttó 141 ezer forinttal a 2008-as és a mai nettó béreket:
2008-ban 99.675 forintot vitt haza a keményen dolgozó kisember, míg jelenleg,
2015-ben 92.355 forintot!
Vagyis Orbán mosolyogva, mellét verve, kilopott a rászoruló zsebéből havonta 7.320 erősen inflálódó forintocskát!
S te ennek örülsz?

De nézzük meg, hogy ők, akiknek Orbán havi 2 millió forintban limitálta a bérüket (ez is csak maszlag, év végén jutalomban az állami cégek vezetői átlagban havi bérük tízszeresét vitték haza), ők jól jártak?

Gyurcsány idején havi 2 millió bruttó 1.099.290 forint nettót jelentett, 2015-ben 1.310.000 forintot.
Tehát az egykulcsos adóval a haverokat havonta 210 ezer 710 forinttal támogatta. Persze nem Orbán, hanem azok a rászorulók akiktől mindeközben elvett, s azoktól az adózóktól, akik betömték (az új adók megfizetésével) azt az évi 450 milliárdos lyukat amiket a 16 százalékos adó (vagyis a haverok plusz pénze!) a költségvetésen ütött.
hetöndöe
@izo: És akkor most kapaszkodj meg a klaviatúrában "okostojás".
Most néztem meg a bérkalkulátort kíváncsiságból.
141 ezer bruttó nettója 2008-ban 99675,- forintocska.
2015-ben ugyanez 92355,-ft.
Erre varrjál gombot "okostojás".
Ráadásul a munkáltatók adóterhei is jelentősen nőttek.
hetöndöe
@F_Viktor: Hahahaha...egyre gondoltunk de az ilyen marha a számoknak se hisz,mert azok esküdt ellenségei.:-)
izo
@hetöndöe: Nézd meg 2 gyerekre is! Megnéztem :2008/2015 99.675 Ft/ 112.355 Ft!!!
F_Viktor
@izo: Lemaradt az előzőből:

Írod:
"Ha az állam bevétele alacsonyabb akkor kevesebb adót fizetünk be!"

Tán csak nem Eltolcsy bugyutaképzőjébe jársz? :-)))
B+, ha az állam bevétele csökken pl. az SZJA miatt (450 milliárd forinttal), akkor azt valahonnan be kell szednie, s itt jön képbe az új adók. Olyan, mint:
- Cafeteria megadóztatása,
- ÁFA emelés,
- baleseti adó bevezetése,
- "chips” adó emelése, majd kiterjesztése,
- egyszerűsített vállalkozói adó 30%-ról 37%-ra emelése,
- környezetvédelmi termékdíj bevezetése, majd emelése,
- üzemanyagok jövedéki adójának emelése,
- bioetanol jövedéki adójának 75%- os emelése,
- autógáz jövedéki adójának 100%-os emelése,
- egészségügyi járulék emelése,
- bírósági eljárásokkal kapcsolatos illetékek drasztikus emelése,
- szociális hozzájárulási adó bevezetése,
- kötelező kamarai tagság bevezetése,
- banki tranzakciós díj bevezetése, majd emelése,
- telekommunikációs adó bevezetése,
... stb...stb...

Írod:
"Az egykulcsos adó pedig a szlovákoknál bevált azzal előztek meg bennünket a böszme alatt!"

Nagyot tévedsz most is!
Szlovákiában sem hozta a várt reményeket, ezért pár év után, 2013 január óta újra progresszív adózás van Szlovákiában!
izo
@izo: Gyerek nélkül 141000Ft 2004,97255ft, 2015,92355 itt crocus.hu/berkalkulator
izo
@hetöndöe: : Gyerek nélkül 141000Ft 2004,97255ft, 2015,92355 itt crocus.hu/berkalkulator.
izo
@F_Viktor: "Az új adótörvény értelmében a természetes személyek jövedelmeik után két különböző adókulcs alapján adóznak majd. Azok akiknek éves jövedelme meghaladja a havi 3310 eurónak megfelelő összeget, 25 százalékos jövedelemadót kell fizetniük, az ennél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező természetes személyek azonban továbbra is az eddigi, 19 százalékos adókulcs szerint adóznak majd jövedelmeik után." TEHÁT HAVI 1MFT JÖVEDELEM UTÁN PROGRESSZÍV! Okostoji az alatt egykulcs!
F_Viktor
@hetöndöe: Írod:
"...az ilyen marha a számoknak se hisz,mert azok esküdt ellenségei.:-)"

Van egy mondás, hogy hülye ember nincs, az másban tehetséges.
Ez a tézis borul jobbereink esetében (nem akarok személyeskedni @izo: -val, ő csak egy mintapélda hogyan (nem) gondolkodnak ezek a hazaárulók)...
hetöndöe
@izo: A gyermekkedvezményt csak az egyik házastárs veheti igénybe,tehát a másik bukta a különbözetet,amiről beszélsz.Maradjunk annyiban,hogy a kisembert jól megszivatták Orbánék és a számok is azt mutatják.Másrészt nem mindenkinek van gyereke,főleg nem kettő.Ezen családok nagy része már elhúzott a "jobban teljesítő" országból.
Van olyan ország Európában,ahol 40%-ot adóznak a gazdagok a keveset keresők meg semmit.A leggazdagabb skandináv országok de biztosan ők a hülyék,mert te és Orbánod jobban csinálják ezt is.Olyan is van,ahol 4-5 féle adókulcs van.
Egykulcsos országok száma elhanyagolható.
izo
@F_Viktor: Gondolom te sem havi 1 millát keresel, tehát neked 1 kulcsos szlovákia!
F_Viktor
@izo: Írod:
"Nézd meg 2 gyerekre is"

A családi adókedvezményt sz@rják le a gyerek nélküliek, sz@rják le a fiatalok! Mert havi +10 ezer forintból nem lehet felnevelni Magyarországon két gyereket!!!

Írod:
"TEHÁT HAVI 1MFT JÖVEDELEM UTÁN PROGRESSZÍV! Okostoji az alatt egykulcs!"

Te nagyon hülye! Akkor nem kétkulcsos progresszív adózás lett Szlovákiában?
Te nagyon hülye, Magyarországon is éppen ez a gond az egykulcsos adóval, hogy a nagyon jól megfizetett, bérből élők a kis keresetűek kárára visznek többet haza, valamint ez miatt a költségvetésből hiányzó évi 450 milliárd forintot is közösen kell megfizetni!
Szlovákiában ezért vezették újra be a kétkulcsos adórendszert!

Gondolkodni nem bűn, még akkor sem, ha az Istened nem nézi jó szemmel!
izo
@hetöndöe: Biztos nyugdíjas vagy mert a gyermekkedvezmény megosztható!
izo
@F_Viktor: Te nagyonhülye ha nem érint akkor miért foglalkozol vele irigy vagy?
F_Viktor
@izo: Írod:
"Gondolom te sem havi 1 millát keresel, tehát neked 1 kulcsos szlovákia!"

Megnyugtatlak, míg Magyarországon dolgoztam, addig is mindig a legnagyobb adósávban adóztam, s mégsem köpködtem. Tudomásul vettem, hogy a közös teherviseléssel ez az igazságos. Ha beszélsz egy svéddel, ő is ezt fogja mondani.

Akkor a te logikád szerint legjobb a munkanélkülieknek, mert ők 0 százalék adót fizetnek? :-))
hetöndöe
@izo: Már megint marhaságot írtál,ugyanis a fenti példában a 141 ezer bruttó után a kliens igénybe vette a két gyerek után járó max. 20 ezer forint gyermekkedvezményt,akkor a házastársa milyen kedvezményre jogosult?
Amúgy nem vagyok nyugdíjas,csak már felnőttek a gyerekeim.
Még egy apróság,régen egy házastársra vetítve az alkalmazotti kedvezmény több volt,mint most a 2 gyerekre.
A kalkulátorok nem hazudnak ám!:-)
izo
@F_Viktor: Ja nem vagy itt csak belep@fázol?! Jó a svéd adórendszer azért ment el onnan az ABBA a teniszező stb!
F_Viktor
@izo: Emőke, magyarként érdekel a magyarok sorsa, én nem szavazatért vettem az állampolgárságomat!

Te nagyon, nagyon... Svédországban volt Európában a legnagyobb az adóelvonás, míg Magyarország meg nem előzte, azért említettem példámban!
human
@izo: Az egykulcsos adó a szegényektől elvett a gazdagoknak adott. Az adókedvezmények szintén úgy alakultak át, hogy a magas keresetűek maximálisan élni tudtak vele, az alacsony keresetűek pedig nem vagy csak részben.
papa.49
A helyzet az hogy MARADT A BÓVLI KATEGÓRIA,, a lényeg ez)))))))))))))))
izo
@F_Viktor: Te is emőke...itt sok dilis van átmegyek más oldalra!
karma1
@izo: Mielott mindenkit lehulyezel, te nagyokos, a 16 % SZJA (egykulcsos) ado miatt kellett bevezetni az 50 masik uj adonemet, mert a nagykeresetuektol kiesett adot valahonnan potolni kell az allamhaztartasba, te szerencsetlen!
Amikor meszaroslorinc ugyanugy 16 % -ot fizet a milliardjai utan (ha fizet??), mint a Mari neni a 47 ezrebol, akkor hol itt az egyenloseg?
vajna a kaszinojogokkal egyutt kapott 7 MILLIARD forint ADOKEDVEZMENYT! Tudod, mit jelent az? Hogy 7 milliard adot NEM kell neki befizetni a kozosbe, nincsenek NAV-hoz bekotott penztargepei, stb. Ha a 7 milliardot 16 %-nak szamolod, akkor mennyi is a 100 % jovedelem, ami utan ennyit mar ELENGEDTEK neki???

Szamolj egy kicsit, mielott egetvero baromsagokat irkalsz ide!
F_Viktor
@karma1: Írod:
"vajna a kaszinojogokkal egyutt kapott 7 MILLIARD forint ADOKEDVEZMENYT! Tudod, mit jelent az? Hogy 7 milliard adot NEM kell neki befizetni a kozosbe..."

Kiegészíteném, hogy ez a 7 milliárd adóforint ugyanúgy hiányzik a költségvetésből, mint az a 450 milliárd, ami az egykulcsos adórendszerből adódik, s ezt Vajnának zsebbe juttatott pénzt is a Zembereknek kell összedobnia.
De ugyanez a helyzet az évi 9 milliárdos TAHO pénzekkel, amik fölött a nemzet gázszerelője, a Mészáros diszponál.
karma1
@zöldszem: Dragam, ne legyel naiv, azt hiszed, hogy izo ezt a tablazatot megerti? Itt csak hajtogatja a sajat hulyesegeit.
Annak idejen olyan pipa voltam, hogy csak na, orbanc megadta horiarcunak a 7 milliard adokedvezmenyt, es rogton adott melle egy olyan nyakatekert magyarazatot is, hogy ezzel a szegeny gyerekeket tamogatja, hogy azt hittem, bevagom a laptopomat a sarokba!
orban MEGIDEOLOGIZALTA a lopast!
Igaz, mara mar erre sem veszi a faradsagot, de meg jobban lop, csal , hazudik...:o((((
F_Viktor
@zöldszem: Jól látszik a táblázatból, a munkaalapú társadalmat és vállalkozásbarátságot hirdető (pardon, hazudó!) maffia-kormány míg a nettó minimálbért 4 év alatt 6 ezer forinttal emelte, addig a költségvetésbe beszedett járulékait majdnem megduplázta!
Ezért bugyuta, IQ bajnok hívei Orbán lába előtt fetreng... Röhej mennyire hülye a magyar jobber...
zöldszem
@karma1: Tartom magam az elveimhez!-:))) Van akivel nem társalgok!!
Bár azért van egy olyan, hogy...
Az elv olyan mint a fing, (bocs) tartod amin bírod...-:))))
karma1
@zöldszem: Jaj, ezt a mondast megjegyzem, ez ISTENI!!!...:o))))
Neha nalam is elszakad a cerna ennyi nyilvanvalo hulyeseg hallatan, dehat tudod, a part altal kiadott pamfletek az utmutatok, ebbol dolgoznak a trollok...:o)))
zöldszem
@F_Viktor: "Ezért bugyuta, IQ bajnok hívei Orbán lába előtt fetreng... Röhej mennyire hülye a magyar jobber..."
Látod szerintük jobb, hogy most nemzeti szalaggal átkötött patkányok garázdálkodnak az országban, nyakukban kereszttel.
F_Viktor
@zöldszem: Igazad van, de ami nekem felfoghatatlan, hogy egy értelmes, barátságos népből hogyan válhatott pár év alatt ilyen agresszív, gyűlölettel teli, hülye, analfabéta emberek országává?
S mi lesz, ha kikerülnek az életbe az első fecskék, akik a NER karmai között szocializálódtak az általános- és középiskolákban?
zöldszem
@F_Viktor: Reménykedjünk! A Rákosi, Kádár korszakban voltunk, szavaiddal élve, értelmes, barátságos nép. Hátha sikerül, embernek maradnunk. Hátha sikerül még időben vissza térni Európába.
Yoda69
@izo: Asszem fel lett veled mosva itt padlo. Jobb ha szamokba nem mesz bele, mert abban tul gyenge vagy.
Mellesleg megsugom en jol jartam az 1 kulcsossal, de megis orban ellen szavazok. Nem az 1 kulcs miatt, hanem a sok egyeb embertelen es antidemokratikus huzasa miatt.
papa.49
@zöldszem: A táblázatod egyértelmű válasz arra hogy kijárt jobban a minimálbér emeléssel, hát nem a munkavállaló az biztos!!!
zöldszem
@papa.49: Csak mindez, a narancsködön át nem látható!
izo
@hetöndöe: Aki még ott tart, hogy a MANYUP-ot ellopták az okok vizsgálata nélkül az nem normális!
izo
@Horizont: Csak 1 nevem van , h@lyegyerek!
Yoda69
@izo: Az elmutnyocevezes szerinted normalis 5 ev kormanyzas utan?
Yoda69
@izo: ma, 09:34
Na kivetelesen ebben igazad adok neked:
Csak egy neved van: hulyegyerek.
izo
@Yoda69: Rólad beszéltem ha felfogtad volna!
Yoda69
@izo: Kretenkem, nezd meg az idopontot, amire valaszoltam.
Ezt irtad: @Horizont: Csak 1 nevem van , h@lyegyerek!
Ezt akarhogy ertelmezem nyelvtanilag, azt jelenti, magadat hulyezted le.
Tisztelem az onbeismeresed.
izo
@Yoda69: Nyelvtanilag 1 nemem van, mert jössz a süketségeddel , hogy több nevem van! Utána vessző és hülyegyerek ami rád vonatkozik!
Yoda69
@izo: Latom mar remegsz az idegtol.
Egy szoval sem allitottam hogy tobb nemu lennel. :) Persze ki tudja? Lehet hogy hermafrodita vagy.
izo
@Yoda69: Javítva nevem! Én nem vagyok ideges, csak nem bírom a lökötteket!
Yoda69
@izo: Na jo hagylak pihenni, mert meg infartust kapsz itt nekem.
izo
@Yoda69: Igen a hülyeséged nagyon fárasztó!
Yoda69
@izo: Na ebben mi a hulyeseg izaora? Az hogy torodom az egeszsegeddel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.